Quinoabowl

med kød

Quinoa bowl med kalvecuvette.

Vi grillede en kalvecuvette - det er super dejlig grillmad. Dagen efter lavede jeg en quinoabowl med resterne af kødet.

Sådan gør du:

Snit 3 blade frisette salat, læg 1/2 dl kogt og afkølet quinoa ovenpå, læg dernæst 3 små nye kartofler i skiver og 1 kogt/bagt gulerod i tern. Ovenpå det snitter du 1 avocado, snitter 4 soltørrede tomater, bælger ca. 8 friske ærter. Pynt med friske blade af basilikum og ca. 10 pistacienødder. 

Til sidst skærer du to tynde skiver af stegen fra i går og lægger dem ovenpå.

Dressingen laver jeg af hummus rørt op med skyr naturel 1-1. Jeg havde en købe-humus, og det var helt godt. En hjemmelavet er selvfølgelig bedst.

Bowlen smager super lækkert og mætter meget, så man ikke behøver brød til.

*

Lammerester

i hjemmebagt pitabrød

Rester af lammesteg er som skabt til fyld i et pitabrød.

I påsken fik vi grillet lammeculotte - se under Kød - og der blev lidt rester af kødet. De er som skabt til at blive brugt i et pitabrød.

Sådan gør du:

Skær resterne af kødet i tern, og skær evt. fedt fra. Brun kød-ternene et par minutter på i olivenolie på en varm pande. Krydr med lidt salt og chili.

Brug kødet som fyld i pitabrød. Jeg havde også rester af ærte-mynte humus og tzatziki, som klæder lam rigitg godt. Desuden skiver af avocado, tomater, salatost og spinatblade.

Jeg bagte pitabrødene efter en opskrift fra Arla, som jeg tillempede lidt. De blev rigitg gode. Se dem under Brød.

Fyldet til pitaerne.

*

Roastbeef

- til tre dage

Roastbeef er både lækkert og økonomisk, når man bruger alle rester.

Roastbeef er både, sundt, nemt og lækkert - og også næsten helt politisk korrekt, når man spiser kødet i små mængder og bruger alle sine rester. Tilmed et der tit roastbeef på tilbud i supermarkederne, så det ender med også at blive billig mad.

Jeg købte en roastbeef på 800 gram til 2 personer. Ud af den fik jeg aftensmad til 2 personer i 2 dage samt til 1 person et par dage efter. Altså 5 måltider i alt.

Dag 1:

Drys roastbeefen med salt og peber og brun den i en blanding af smør og olivenolie et par minutter på alle 4 sider i en støbejernsgryde med løg, hvidløg, svampe og rosmarin. Hæld ca. 1/2 liter vand samt et skvæt vermouth ved, og lad stegen simre under låg i 35 minutter. Tag den op og lad den hvile i ca. 10 minutter, inden du skærer den ud, så saften fordeler sig i kødet.

Imens kan du lave sovs. Jeg spiser sjældent sovs, men min mand elsker det, og der bliver en guddommelig sovs af roastbeef. Han laver den som regel ved at blot at tage grøntsagerne op med en hulske og tilsætte lidt fløde til den væske, der er i bunden af gryden. Han lader det koge ind uden låg i nogle minutter, så behøver den ikke jævning.

Samtidig med at du starter bruningen af stegen, sætter du de grøntsager, der skal have 35 minutter i den 200 grader varme ovn - det er typisk kartofler, sød kartoffel og pastinak. Sæt de sidste grøntsager ind et kvarter eller 10 minutter før servering. Det er her rosenkål og pak choi. Se oversigten over bagetider for diverse grøntsager under Grønt.

Første dag: Roastbeef med grøntsager og svampesovs.

Dag 2:

Lav en god, krydret salat af spinatblade, mango, avocado, rødløg, og granatæble.

Lav en dressing til af 2 spsk. olivenolie, 1 tsk. tahin, 1 spsk. soya, lidt citronsaft, lidt friskrevet ingefær, et drys chili, salt og peber. Pisk dressingen godt sammen og hæld den over salaten eller server den ved siden af.

Skær ca. 200 gram roastbeef i tynde tern, brun dem i max 3 minutter i olivenolie på en varm pande sammen med en kvist rosmarin og/eller timian, krydr med chili, salt og peber.

Rul kødet ind i en grov madpandekage sammen med en stribe Taco Sauce og en stribe hvid dressing/hjemmelavet dip og frisk koriander.

Spis salaten ved siden af pandekagen - hvis den fylder halvdelen af tallerkenen, spiser du korrekt efter tallerkenmodellen.

Dag 3: Jeg gider ikke spise kød tre dage i træk, så det sidste kød blev frosset ned, tøet op og brugt til et lignende måltid til 1 person da jeg var alene hjemme nogle dage efter.

Rester af roastbeef i grov madpandekage - med en god, krydret salat til.

*

COOPs 10 råd

om at undgå madspild

COOP gør en indsatsfor at lære danskerne at mindske madspild.

På linket her kan du læse deres 10 gode råd om det.

*

Pita med mørbrad & salatost

Et par mørbradbøf fra dagen før blev til lækkert fyld i et pitabrød sammen med salat, nødder og salatost.

Hvad stiller man op, når man er alene hjemme til aftensmad, og der kun er tre små mørbradbøf tilbage fra dagen før?

Jeg tøede et pitabrød op - dem har jeg enkeltfrosne, det gør det lettere at spise alene. Og så lavede jeg salat af alt det, jeg havde til rest i køleskabet: 

En håndfuld babyspinatblade, et par skefulde majs, en stump agurk, 8 cherrytomater, 1/2 avocado og lidt cashew nødder. Jeg åbnede en pakke salatost fra COOP, som jeg havde købt for at teste, og den var rigtig god - for kun 11 kr.!! Og så spiste jeg endda kun 1/4. Ved siden af fik jeg lidt syltede rødløg, og dressingen var min hjemmelavede creme fraiche dressing, der den dag var krydret med hvidløg og dild.

Jeg varmede de tre mørbradbøf 1 minut i mikrobølgeovnen, og det var rigeligt med kød.

Der er kun ét problem med pitabrød: Det er helt umuligt at få mad nok ned i sådan en lille grovpita. Men det betyder ingenting. Jeg spiser bare salat, kød og andet fyld ved siden af også. Det fungerer fint ;-)

Det blev et fantastisk måltid - prøv selv!

Den her lille blok salatost fra COOP er rigitg god. Ikke så skarp som feta, dejligt blød og ikke så gummiagtig som halloumi.

*

Poke bowl

på rester af laks

Laks fra dagen før fungerer fint i en bowl.

Jeg er helt vild med poke bowl eller raw food. Ideen med at få al maden serveret i én skål og så bare guffe ind, tiltaler mig. Det smager som regel super godt, og det mætter virkelig meget. Og når man regner ud, hvad man har sat til livs, er det egentlig ikke så vildt endda.

Men man behøver faktisk ikke stå og bage grøntsager og laks eller hvad man nu putter i sin bowle samme dag. Man kan sagtens bruge rester fra dagen før og alligevel fremtrylle en meget lækker poke bowl.

Sådan lavede jeg en portion til 2 personer:

Kog 1 dl perlespelt (eller brune ris, bulgur - hvad du nu har). Lad det afkøle lidt og læg det i bunden af bowlen.

Drys et lag skyllet og fintsnittet grønkål eller salat ovenpå.

Snit 2 skiver bagt sød kartoffel og 2 stave bagt pastinak. Varm det 1/2 minut i mikroovnen og læg det i bowlen, når det er afkølet lidt. Tilføj ærter eller edamamebønner.

Snit en hel, moden avocado og 8-10 cherrytomater i tern og læg det ovenpå.

Findel 2 stykker stegt laks, pres lidt citronsaft over kødet og læg det på.

Pynt bowlen med blade af koriander, og top med hakkede mandler.

Hæld dressing på: Den er lavet af 2 spsk. olivenolie, 1 spsk. saft af citron eller lime, 1 fed hvidløg, 1 cm revet ingefær, 1 lille finthakket chili, 1 spsk. soya og evt. 1 spsk. mørk, cremet balsamico. Dressingen blendes med en stavblender.

De bagte grøntsager er også fra dagen før.

*

Smid rødbedesalaten i bolledejen

Revet rødbede og æble med saft af mandarin.

Bolledejen kommer nærmest til at ligne slik!

Jeg lavede en dejligt mild salat af revet rødbede, revet æble og græskarkerner overhældt med saften af en clementin. Der var en lille portion tilbage dagen efter, ca. 2 dl. Det smed jeg i en bolledej, der skulle stå natten over.

Sådan laves bollerne:

15 g. gær smuldres i 1/2 liter koldt vand. Tilsæt 1 spsk. salt, 1 spsk. flydende honning og 2 spsk. olivenolie samt rødbedesalaten og en håndfuld hørfrø. Rør det sammen med 500 gram Tipo 00 hvedemel og 100 gram grahamsmel, dæk dejen med film og stil den køligt natten over / ca. 8 timer.

Læg bolledejen op i muffinforme med en ske og bag dem i 24 minutter ved 200 grader ved varmluft midt i ovnen.

Tag de nybagte boller ud af formen så snart du kan røre ved dem.

Bollerne er gode både som morgenboller og madbrød. Rødbedesalaten giver dem en lækker, lidt svampet konsistens.

Hvis du er på kur, skal du så vidt muligt undgå hvidt brød - men din familie vil elske det!

Bollerne bliver gyldne med et let rødligt skær.

*

Pasta med kylling & kantareller

Soyapasta med kantareller, kylling og friske tomater.

Jeg smider helst ikke mad ud, det er blevet et princip at bruge rub og stub. Alligevel afholder vi os ikke fra at stege en hel kylling til to personer.

Første aften får vi den som den er. Anden aften bliver de pæneste kødstykker som regel bare varmet i mikroen sammen med resterne af tilbehøret fra dagen før. Tit bliver det sidste kød fra skroget spist som pålæg på rugbrød - det er betydeligt bedre pålæg end afskåret pålæg fra supermarkedets køledisk. Eller det sidste kød kommer i en salat eller pastaret med alt godt fra køleskabet som her:

Sådan gør du:

De tørrede kantareller hældes over med kogt vand og trækker 30-60 minutter. Her brugte jeg 1/3 af en pose. Friske svampe er selvfølgelig nummer ét, men de tørrede er også gode.

Snit et fed hvidløg og en stump porre, skær et stykke aubergine i tern, og pluk et par kviste krydderurter - her var det timian og rosmarin.

Svits først hvidløg og porre i olivenolie på en stor pande, tilsæt kantareller og krydderurterne, dernæst aubergine, som tager meget smag af det, den bruges sammen med. Til sidst tilsættes kylling i tern, små halve tomater og salt, paprika og evt. lidt citronsaft. Lad det stege nogle minutter på panden. Hvis retten mangler væde - det afhænger meget af, hvor mange tomater du bruger - kan du tilsætte et par skefulde hvidvin og måske lidt østerssauce. 

Mens saucen simrer for svag varme, koger du soyapasta - det skal kun have 3-5 minutter.

Server pastaretten med friskrevet parmesanost.

Tilståelse: Det er ikke kyllingekødet, der giver mest smag til denne lækre pastasauce. Dvs. at den også med held kan laves vegetarisk - uden kylling. 

Råvarerne er fyldt med smag!

*

Amok salat

med kylling, svampe, hokkaido og gedeost

Bagt gedeost og basilikum pynter ovenpå de andre lækre råvarer.

Jeg kalder denne salat for AMOK-salat, fordi jeg gik lidt amok i alle de dejlige råvarer, jeg havde til rådighed. Resultatet blev en super velsmagende måltidssalat, der virkelig mætter.

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 200 grader, skær skiver af hokkaido og læg dem i fad eller på bagepapir med kviste af frisk rosmarin på. pensel dem evt. med citronolie og drys lidt salt på. Skær skiver af en gedeostrulle og læg dem ved siden af med kviste af frisk timian på. Det er vigtigt, at krydderurterne bager med, de smager af meget mere som drys på salaten, når de er bagt. Bag hokkaido og gedeost i 20 minutter.

Skær en portobello svamp i tern og svits den i en skefuld olivenolie på en varm pande. Tilsæt kyllingekød i tern - jeg havde rester af kylling fra dagen før. Krydr med salt og peber og sluk, når kyllingen er lun. 

Snit grøn salat og friske tomater, tilsæt kikærter og græskarkerner.

Skær den bagte hokkaido i tern og lad den og gedeosten køle lidt af, inden du tilsætter det til salaten. Vend de afkølede svampe og kyllingestykker i, drys med de bagte krydderurter og pynt salaten med frisk basilikum.  

Tilsæt en dressing af 2 spsk. olivenolie, 1 spsk. mørk balsamico creme, 1 spsk. citronsaft, 1 tsk. dijonsennep, salt og peber. 

Server evt. naanbrød til

Gedeost med timian, ristede svampe med kylling og hokkaido med rosmarin.

*

Pep pizzaen op

En kedelig pizza fra dagen før blev piftet op med ansjoser, gedeost, cherrytomat og havtorn.

Kan man gemme rester af pizza? Det her var oven i købet en købepizza, en Quattro Stagioni fra Rostizzeria, så der var rester af skinke, bacon og artiskokhjerter på.

Umiddelbart ikke noget festmåltid. Men det blev det, da jeg spicede den lidt op og brugte den som madbrød til bagte auberginer med gedeost (se dem under Grønt).

På skinkedelen lagde jeg to salte ansjoser, på bacondelen et par skiver cremet gedeost, og på artiskokdelen dryssede jeg lidt syrlige bær af havtorn. Desuden en lille tomat i skiver og et par oliven skåret i ringe.

Så ind i ovnen med det i fem minutter på 200 grader og til sidst yderligere to minutter under grillen i ovnen for åben låge til det boblede lidt. 

Hold nu op, hvor blev det godt! Faktisk en hel del bedre end den var dagen før!

Jeg skar den tykke rand af brød fra, både fordi jeg ikke kunne spise den, og fordi der er brød nok i pizzaen i sig selv. Men den var faktisk også sprød og god.

Med bagte auberginer til mættede det rigeligt.

Næste gang tror jeg,  at jeg laver en salat til ;-)

*

Kald det bare

Kartoffelsalat

Brug dine rester og andre friske grøntsager i kartoffelsalaten.

Nogle gange efterspørger familien kartoffelsalat. Så kan jeg godt finde på at liste en masse andre grøntsager med i salaten. Som fx her, hvor vi havde rester af ikke kun de nye, kogte kartofler, men også kogte gulerødder og ærter. Yderligere snittede jeg lidt porre, friske tomater og agurk i, og klippede masser af frisk purløg over. Det var det, jeg havde i køleskabet den dag. 

Hvis kartoffelsalaten skal gemems til næste dag, så brug noget andet end tomater - de safter og gør den for våd. Gode ingredienser er fx radiser, grillede grøntsager og friske krydderurter.

Dressingen lavede jeg af 18 % creme fraiche tilsat lidt citronsaft, salt, peber, måske lidt paprika eller dit yndlingskrydderi samt lidt friskpresset hvdløg - omtrent det samme, jeg plejer at lave dip af. 

Du kan sagtens gøre dressingen mere mager ved at bruge en mere fedtfattig creme fraiche, skyr eller græsk yoghurt.

Traditionel kartoffelsalat, som man lavede den i gamle dage eller får i cafeterier eller køber færdig, svømmer som regel i mayonnaise og nogle gange også i flødeskum. Undgå det!

Næste gang: Vil jeg prøve med en olie-eddike marinade, fx af citronolie, balsamico og lidt sennep. Eller simpelthen olivenolie og citronsaft. 

*

Rilette af kulmule

- lavet på rester

En rest stegt kulmule blev til en lækker forret - på få minutter.

For nylig fik vi en lækker forret - en torske-brandade - som take away fra en restaurant i byen. Så da vi havde et par stykker ovnstegt kulmule til overs fra dagen før, læste jeg op på brandade og rilette. Jeg tillempede det min smag og de rester vi havde, gjorde det lidt mere magert, og lavede så en super lækker forret af vores rester på få minutter:

Sådan gør du:

Rens to stykker stegt eller bagt hvid fisk for skind og ben og mos det med en gaffel. Man kan bruge alle typer hvid fisk. Mos to små kogte eller bagte kartofler og rør det sammen med fisken. Tilsæt 1 skefuld mayonnaise, 1 skefuld frisk citronsaft, 1 teskefuld kapers og klip purløg fint i. Smag det til med salt og peber.

Pynt med purløg og server det på et lille stykke hårdt ristet brød.  

Hvis der er en rest, smager det også rigitg godt på rugbrød. Fiskepålæget kan godt holde sig et par dage i køleskab, fordi den friske citronsaft konserverer det.

Dagen før: Kulmulefileten blev bagt i ovn med lime og fennikel...

...og serveret som en middagsret.

*

Brug dine rester

De er egentlig smukke - men det er utrolige mængder skræller, vi genererer pr måltid.

Når jeg laver mad, er jeg tit forbløffet over, hvor mange gode skræller, jeg smider ud. Se fx på billedet herover. Det er fra en helt almindelig aften, hvor jeg har tilberedt mad med grøntsager. Og nej, jeg har desværre ikke høns eller andre dyr, der spiser den slags...

Rema 1000 er foran ift. at tippe om at undgå madspild. I annoncen herunder kan man fx læse om, hvordan man kan koge en fond på sine skræller. Der er også henvisning til linket www.megetmindremadspild.dk Der kan man klikke sig ind på, hvordan man udnytter sine rester fra køleskebet bedst muligt. Prøv selv!

Rema 1000 gør meget for at hjælpe os forbrugere til at undgå madspild! (Og nej, jeg er IKKE sponsoreret af dem ;-)

*

Pasta med fisk

Rester af hellefisk er supergode i en pastasauce.

Rester af hellefisk eller anden hvid fisk er super gode i en pastasauce dagen efter:

Sådan gør du:

Svits en porre, et stykke squash i tern og en håndfuld cherrytomater i bunden af en gryde eller pande. Tilsæt dine fiske-rester, der er delt i mindre stykker, krydr med salt, peber og timian. Smag evt. til med lidt citron.

Lad det simre let et par minutter, til fisken er varm. Min mand fik sin del af fiskesaucen rundet af med et skvæt fløde. Jeg foretrækker den uden.

Serveres til soyapasta og et par goder riv frisk parmesanost.

*

Laksesalat

Laksesalat efter 'Vis mig dit køleskab' princippet.

Nogle gange gør jeg korsets tegn, når jeg skal betale omkring 100 kroner for to pæne, store stykker laks hos fiskehandleren. De fås jo meget billigere i supermarkedet. Men det viser sig altid, at det alligevel var pengene værd. For vi fik jo et stykke på størrelse med det, I ser på billedet af hovedretten til overs. 

Det kom i fryseren, og et par dage efter blev det et bærende element i en lækker laksesalat.

Den blev lavet efter 'Vis mig dit køleskab' princippet. Dvs. jeg brugte en pose skyllede salatblade, en dåse majs, snittet porre, lidt agurk og et par skefulde kogt perlerug fra middagen dagen før, en halv dåse kidneybønner, lidt fetaost - og så selvfølgelig laksen i småstykker dryppet med frisk citronsaft. Dertil en dressing fra køleskabet.

Salaten blev serveret med et stykke groft pitabrød, og så var der lidt tzatziki fra en anden dag, der også skulle spises... Det blev ret godt!

Retten med stegt laks, som vi fik nogle dage før lakse-salaten.

Ingredienserne til salaten.

*

Biksemad - naturligvis!

I gamle dage - dvs. før 2018 - var biksemad den mest almindelige måde for mig at spise rester på. Det vil sige, at jeg som regel brasede gårsdagens kogte kartofler og tilsatte kødet - måske serveret med et spejlæg.

I dag ser min biksemad noget anderledes ud. Den du ser på billedet herover er fx lavet på middagsrester af bagt sød kartoffel, butternutsquash og rød peberfrugt, som jeg har snittet i tern. Det er mikset med babyspinatblade, optøede edamamebønner, lidt rester af pulled pork, 1/2 dåse majs, et par tomater, lidt snittet porre, blade af frisk koriander samt lidt mandler.

Det bliver en meget mættende madsalat. Jeg serverer den med 1/2 pitabrød og lidt hvid købedressing. 

*

Ande salat

Rester af andesteg er rigtig gode i en mættende salat.

Har du nogensinde oplevet, der ikke var rester af juleanden? Jeg har ikke. Vi er tilbøjelige til at købe lidt rigeligt ind.

Den gode nyhed er, at ande-rester er rigtig gode i en dejligt mættende salat dagen efter. Jeg piller altid skroget, lige efter vi har spist, mens det stadig er lunt. Så er det let at få alt kødet af. Og det er tit det mest saftige og møre kød, der sidder inderst inde ved benet.

Salaten her lavede jeg af en frisk salatblanding med spinatblade og rucola, ærter (optøede & blancherede), granatæble, appelsin i tern, tern af madæbler der har fået et stænk æbleeddike, avocado i tern og kogt quinoa.

Ande-resterne svitsede jeg kort tid på en varm pande med koriander, ingefær, kebab krydderi, salt & peber - og lod dem køle lidt af.

Dressingen lavede jeg af 2 spsk. olivenolie, 1 spsk. flydende lynghonning, 1 spsk æbleeddike og 1 spsk. dadel balsamico.

Salaten blev pyntet med friske rødbedespirer og serveret med lunt naanbrød. Ved siden af en skefuld rødbede tzatziki (se opskriften under grønt).

Ingredienser til ande salaten.

Kort før servering.

*

Wrap med roastbeef

En kebab rulle behøver ikke at fede!

En kebabrulle, durumrulle, rullebrød - hvad man nu kalder det - er som regel en ret fed sag. Men det er faktisk både sundt, nemt og billigt at lave dem selv. Og bruger du dine rester af kød i dem, undgår du også madspild.

Det, der gør købe-rullerne fede, er både det hvide brød og store mængder dressing. Her bruger jeg TexMex fuldkornshvedetortillas, der kun indeholder 29 gram kulhydrat pr 100 gram. Og du bestemmer jo selv, hvor meget dressing med hvilken fedtprocent, du bruger.

Jeg kan bedst lide kun at rulle kødet med lidt tacosauce, jalapenas og måske guaccamole ind i rullen, og så servere salaten ved siden af. På den måde kan pandekagen bedre rulles, og der bliver plads til mere salat. Det skal jo gerne fylde mindst halvdelen af tallerkenen.

Guaccamolen laver du simpelthen ved at mose 2-3 modne avocados med et fed presset hvidløg, en skefuld citronsaft, salt og chilli i pulverform efter behag. Bliver den for stærk, er det let et mildne den med en skefuld creme fraiche.

Kødet her på billederne er rester af en roastbeef steg. Det kunne også være rester af en god bøf, et stykke kyllingfilet skåret i tern eller rester af kylling fra dagen før. Det er vigtigt, kødet ikke er tørt - derfor er lidt rødt kød velegnet.

Svits kødet i olievenolie på en varm pande. Tilsæt salt, peber og lidt chilli. Her har jeg lagt en lille chillifrugt på panden. 

Salaten her er skyllede babyspinatblade købt klar til at bruge, hakkede tomater, agurk i tern, oliven uden sten skåret i ringe og lidt fintsnittet porre. Brug hvad du har og kan lide.

Som dressing bruger jeg enten min dip af 9 % creme fraiche, som jeg altid har klar. Se under 'Opskrifter' i hovedmenuen. Eller en mager, hvid købedressing.

Tacosauce og jalapenas er standardudstyr i mit køleskab, jeg bruger kun ganske lidt af det, og det holder sig længe i køleskab.

 

 

Avocadoer moses med citron, hvidløg og krydderier til guaccamole.

Rester af roastbeef eller andet kød svitses og krydres på panden.

Salat, kød og grønt rulles ind i en grov madpandekage.

*

Man henter da æg på landet!

Fritlagte æg i skønne farver.

Fru Hvid gik tur i en hesteboks, sidst jeg var ude og hente æg.

Efter jeg en overgang kom fast på en gård med fritgående høns, er jeg belvet helt afhængig af at hente æg på landet. For det er altså en meget større fornøjelse at spise æg fra høns, der har et ordentlgigt liv. Så kører jeg gerne en lille omvej.

De høns, jeg henter æg fra, går frit rundt på hele parcellen i dagtimerne, og om natten sover de trygt inde i hønsehuset, hvor ræven ikke kan tage dem. Nogle gange sidder de også oppe i buske og træer.

Deres æg koster det samme som æg fra supermarkedet, men de har sjovere farver. Og så giver de altså som sagt en rigtig god smag i munden ;-) Jeg tager cirka 60 æg med hjem ad gangen og deler med venner og naboer.

Jeg har været ude og interviewe Lina LInd Christensen, som er Danmarks førende 'ægtivist'. Læs artiklen herunder. Hurra for hendes indsats!

Kig engang på billedet af en burhøne i artiklen herunder. Det taler for sig selv.

*

Pastasauce med hellefisk

Rester af hellefisk er godt i en sund pasta sauce....

Sidst jeg lavede hellefisk i ovn, blev der et stykke ovnstegt filet på ca. 150 gram til overs. Det brugte jeg sammen med svitsede grøntsager til en lækker og sund pastasauce. 

Se opskriften under Fisk i menuen, eller følg linket her

*

Proteinsalat med kylling

Denne lækre og mættende proteinsalat er lavet på rester.

Det er nemt at lave en lækker og meget mættende proteinsalat. Denne her er lavet på rester fra dagen før, hvor vi fik kylling stegt i ovn med en fyldig salat til.

Salaten var lavet på blade af babyspinat, kikærter, edamamebønner, snittede porrer, cherrytomater og pynt af rød skovsyre. Der var en lille skålfuld tilbage. Til den tilføjede jeg kyllingekød i tern, lidt flere kikærter, lidt flere spinatblade og majskorn fra en halv kolbe, der også var belvet til overs.

Der lå nogle få shiitake svampe i grøntsagsskufffen, dem svitsede jeg på en pande i lidt smørspray. Da de var kølet af, toppede jeg salaten op med dem sammen med en lille håndfuld mandler.

Ved siden af lavede jeg lidt couscous, som jeg rørte op med en teskefuld god persillepesto.

Der var dressing nok tilbage i salaten fra dagen før, den var lavet på olie, æbleeddike, honning og et stænk balsamico med dadel.

Salaten fra dagen før belv tilsat kylling, svampe og mandler.

*

Vis mig dit køleskab

For nogle år siden var der et tv-program, der hed "Vis mig dit køleskab". En kok besøgte forskellige kendte mennesker og improviserede en ret ud fra, hvad der nu var i vedkommendes køleskab.

Det kom der meget sjov ud af. Og det var meget inspirerende. For på en eller anden måde kom der altid et super lækkert måltid ud af det.

Vi leger tit "Vis mig dit køleskab" hjemme hos os. Hvis man gemmer sine rester hver dag, kan man om ikke andet altid lave et lækkert tapas-bord med små lune retter af resterne. Som regel er de måltider blandt ugens bedste!

 

*

Peberfrugter med fyld af

chilli con carne

Man kan fylde peberfrugter med lige, hvad man har lyst til!

Vi havde en rest chilli con carne og ris tilbage fra dagen før. Det blev til fyld i de lækre, saftige peberfrugter, jeg køber i vejboden.

Skær top og bund af peberfrugterne. Der skal helst ikke gå hul på bunden, så indholdet siver ud, de skal bare kunne stå op i et fad. Det lykkedes med den ene - den anden blev lappet med lidt staniol. Toppen bruger jeg til at lægge ovenpå igen, mens de bager.

Der var lige tilpas med fyld, når jeg rørte kødet sammen med resten af de kogte, vilde ris. Jeg spicede det op med lidt citronsaft, en skive finthakket fetaost, bredbladet persille og lidt ekstra chilli.

De fyldte peberfrugter fik et spray olivenolie med hvidløg - og så i ovnen på 180 grader i 30 minutter.

Dertil serverede jeg en kikærtesalat lavet på sorte kikærter. De er flotte, smagen er meget tæt på de lyse. I salaten var der desuden babyspinat, bredbladet persille, forårsløg, tomater samt grønne asparges og gulerødder, der var til overs fra dagen før. 

Til det hele en dip af creme fraiche med krydderier, hvidløg og citronsaft.

Vi havde lidt rester af chilli con carne. Det smagte godt i peberfrugterne. Salaten blev også toppet op med grøntsagsrester fra dagen før.

*

Spis rester

Hjemme hos os spiser vi op. Ikke til hvert måltid - man skal aldrig spise mere, end man har lyst til! Men vi gemmer altid middagsrester, der ikke har været på tallerkenen, og de bliver spist op.

Jeg har gjort en dyd ud af at lave lækker mad ud af resterne. Så meget at reste-middagene tit bliver endnu bedre end førstedags måltidet.

Det handler ikke kun om at spare. Køb hellere en dyr, økologisk kylling, der har gået frit og pil skroget - så er der mad til flere dage.

Hos os er det med at spise rester opstået, fordi min mand tit arbejder om aftenen, og så giver det god mening, at vi laver lidt store portioner aftensmad og gemmer noget til den, der spiser alene dagen efter - som oftest mig. 

I øvrigt bor 1,6 millioner danskere alene, så vi er jo en del, der godt kan have brug for at lave mad til et par dage ad gangen...

En mikrobølgeovn er helt uundværlig. Vi varmer stort set alle rester op i den. Det smager lige så godt og sparer det fedt, man bruger på at varme mad op på en pande.

Følg med og få ideer til lækre reste-middage her på siden.

*

Blomstret omelet

Det er nemt at lave en hurtig omelet, og fyldet kan fint være rester fra middagen dagen før.

Jeg havde lidt grillet butternut squash og nogle ærter, som jeg vendte på panden i lidt olivenolie ved høj varme sammen med lidt snittet porre.

Ovenpå det hældte jeg tre sammenpiskede æg (til 1 person) og skruede ned på lav varme efter et minuts tid. Jeg tilføjede tomatskiver og kogt skinke, og lod det stå i en 10 minutters tid.

Det blev pyntet med blade af babyspinat og tallerkensmækker-blade med blomst. Den har nemlig næsten kvalt mine purløg, så nu må den spises i stedet for. Det er den i øvrigt også god til. Både blade og blomster smager nærmest som karse.

Omeletten skal have lov at stå længe på svag varme, til den ikke er våd mere.

*

Pasta med rester af kylling

 

Vi havde et pænt, stort stykke bryst tilbage af gårsdagens kylling. Det blev brugt i en pasta ret med masser af friske grøntsager.

Snit porre, hvidløg, gulerødder, squash, Kejsergade, friske grønne asparges, og masser af små, lækre cherrytomater.

Svits først hvidløg og porre i olivenolie tilsæt lidt karry og chillipulver, dernæst gulerødderne, kejserhatte og squash og lad det simre et par minutter. 

Tilsæt de snittede, grønne asparges og kylling kødet skåret i tern. 

Til sidst de halverede cherrytomater, salt og timian. Lad det simre et par minutter.

Server pasta saucen på soya pasta og riv frisk parmesan over. 

*

 

Lakse-pasta af rester

Der var et pænt stykke stegt laks på ca. 75 gram til overs fra i går. Det blev til dejlig lakse-pasta til én person dagen efter - sådan:

Snit 1 lille fed hvidløg og en stump porre. Svits det i olivenolie i en dyb pande. 

Skær 2 friske, grønne asparges i tern og svits dem med.

Tilsæt 6 kugler frosset spinat (eller frisk hvis du har).

Tilsæt det findelte laksestykke. Pres citronsaft over og tilsæt lidt salt.

Rund af med 1/2 dl fløde.

Serveres på 50 g. kogt soyapasta. Riv frisk parmesanost over.

Min yndlings pasta sauce er lavet på lakse-rester...

*

Lamme-rester

Restemiddag med lammeculotte.

I går var jeg alene hjemme. Vi havde fået bøf med grøntsager aftenen før og lavet ekstra meget tilbehør. Så jeg tøede noget stegt lammeculotte op og varmede det i mikroen sammen med grøntsagerne. Sundt, nemt, lækkert.

Tip: Den del af det optøede kød, der ikke var skåret i skiver, var mest saftigt og lækkert.

 

*

Kylling til 3 dage

Kylling dag 1: Steg den i ovnen, og bag rigeligt med grøntsager til. Pil skroget og gem kødet og de overskydende grøntsager i køleskab.

Kylling dag 2: Portionsanret kyllingestykker og grøntsager fra dagen før og varm det op i mikrobølgeovnen på fuld varme i ca 3 minutter. Server dip eller tzatziki til.

Kylling dag 3: Svits friske grøntsager, fx porre, gulerod og hvidløg i olie på en pande. Tilsæt de sidste rester kylling og krydr med salt og fx paprika eller chilli. Tilsæt en dåse kidneybønner og ca 1/2 dl tilberedt couscous pr person. Pluk lidt grønt over, fx bredbladet persille, inden servering. Smages evt til med lidt soya på tallerkenen. NB: Du gider sikkert ikke spise kyling i 3 dage i træk. Retten fra dag 3 kan ligeså godt laves på rester af kylling (eller andre rester af kød), der har været frosset ned.

*

Fisk kan også gemmes...

Rester med fisk: Stegt kulmule med grøntsager fra i går - varmet i mikroovnen.