Hvad spiser man i Tyskland?

Agurkesuppen var pyntet med tern af vandmelon.

Havaborre med ærtehumus og paprikasauce.

Efter coronakrisen vovede vi os forsigtigt ned over grænsen og holdt et par feriedage i og omkring Kiel. Nu har vi jo været i Tyskland mange gange før, så vi vidste godt, at det er en god ide at gå en cru op, hvis man skal have noget godt at spise.

Den første aften tog vi derfor en gourmetmiddag med det hele på Romantik Hotel Kieler Kaufmann. Dyrt og dejligt!

Den anden aften havde vi tænkt os at gå ud i Kiel og spise noget lokalt, men alle spisekort, vi stødte på rundt i byen, indeholdt stort set det samme: Schnitzel, steak, bratkartoffeln, burger.... Ikke lige det, vi havde lyst til.

Så vi vendte tilbage til hotellets bistro, Kaufmannsladen, og jeg valgte en kold agurkesuppe til forret og en stegt havaborre med ærtehumus og paprikasauce til hovedret.

Det var godt, og jeg var helt fritaget for alle de tyske kartofler. Og så var det noget, jeg aldrig selv havde kunnet finde på.

Det er efter min mening det, man skal gøre, når man er på de kanter: Find et lidt bedre spisested og vælg noget specielt.

Til frokost fik vi de 'Fischbrötchen', de serverer i alle tyske kystbyer, og de er faktisk meget bedre end pølser og hotdogs. Det hvide brød er jo hvidt brød, men mange steder har det lidt krumme og kerner, og især deres fjordrejer er super lækre - mange steder kalder de dem 'Krebse'. Et sted kunne man oven i købet vælge, hvor meget mayo eller remoulade, man ville have på. 

Fiskefrikadellerne er mange steder også ret gode, nogle steder kan man endda vælge, om de skal være pandestegte eller dybstegte. Den røde laksetatar med løg er også god men ret salt. Og så kan man de fleste steder også få en hel marineret sildefilet i en bolle. Jeg elsker sild - men ikke lige på den måde...

Men hatten af for, at de serverer det, de hiver op af vandet ved kystbyerne! Faktisk i så stort omfang, at man nogle steder skal lede længe efter en tysk pølse.

Laksesandwich på havnen i Kiel.

Fiskebrød fra en imbiss ved Kielerfjorden.

En gourmetmiddag behøver ikke fede, for man spiser ret små mængder.

*

Smag på Limfjorden

Blåmuslinger der lige er hevet op af Limfjorden...

Vi var på øhopper tur ved Limfjorden og boede i Nykøbing Mors. Der er der muslinger på alle menukort, for Limfjorden bugner simpelthen af dem, og de smager fantastisk.

Jeg valgte blåmuslinger som hovedret på Restaurant Limfjorden, og det var rigtig godt. Så fik jeg et helt kilo - lige i overkanten - men med godt brød og citronskiver til, er det perfekt.

På mange cafeer og restauranter serverer de muslingerne som moules frites - dvs. med en stor portion pommes frites til. Det er efter min mening en dødssynd. Både fordi det gør en ellers sund ret usund, og fordi fritterne i den grad tager smagen fra muslingerne.

Det allerbedste ved blåmuslinger er jo suppen, og den skal efter min mening bare spises med ske og/eller søbes op med godt brød.

Denne ret var virkelig god! Prøv den, hvis du kommer på de kanter.

 

Husk at spise suppen!

*

Tid til julefrokost:

Snup en sild

Sild er et must - de er super sunde! Denne sildemad er fra Restaurant Grønttorvet i Odense.

Når jeg går ud og spiser frokost, vælger jeg næsten altid en sildemad. Fordi:

a) Sild indeholder alle de sunde fedtsyrer, kroppen har brug for.

b) Når jeg har spist en hel marineret sildefilet på et lille stykke brød, er jeg stopmæt.

c) Det smager vildt godt!

Jeg har ingen problemer med at drikke en danskvand til - min mand mener ikke, sild kan spises uden snaps. Ham om det ;-)

Man behøver ikke spise al karrysalaten, der som regel er lavet på mayonnaise. Men kapers og æg nyder jeg!

Silden er også fed, hvis man kun kigger på kalorierne. Men det er - ligesom med fx avocado - yderst sunde og nødvendige kalorier og fedtsyrer - i modsætning til det mættede, animalske fedt, fiskefileten og anderiletten indeholder.

Ud over silden går jeg som regel efter laks, roastbeef og avocadomadder.

Der er mange ting på et traditionelt frokost-spisekort, jeg vil fraråde at sætte til livs, hvis man vil undgå at tage på. Fx hønsesalat, anderilette og paneret fiskefilet med remoulade. Det er yderst fede sager.

Nyd din julefrokost med omtanke 😋

 

Der er masser af lækre, sunde sager i sådan en laksemad - her fra Restaurant Grønttorvet i Odense.

*

Kursus mad

på Karens Minde Kulturhus

Lidt af hvert - sundt og mættende.

Hvor er det dejligt, når man får rigtig god mad på et kursus. Det fik jeg i denne uge på Karens Minde Kulturhus i København, og det gør det jo lettere at bevare koncentrationen om eftermiddagen, at maven er fyldt op med god og ikke alt for tung mad. 

Som næsten altid med kursusmad er det op til én selv at sammensætte et sundt eller mindre sundt måltid fra buffeten. Men det er jo lettest, når der bydes på lutter gode varer.

Her var der to salater, en med kål og en med linser, desuden bagte kartofler (som jeg sprang over), bagte rødbeder, hokkaido og appelsinbåde. Dertil en allround dip samt laks og oksesteg. Et super godt tilbud der kan tilfredsstille enhver smag.

Om eftermiddagen blev der serveret en meget fyldig kage, som jeg naturligvis ikke rørte (!) For der var også sat en god frugtskål frem. Tak for det!

Det eneste jeg savnede var lidt rugbrød ved siden af det lyse, lette brød, der var ekstra tilbehør.

Og så kom der først plastikhandsker på buffeten på dag 2 - det er jo et must i corona tider. Til gengæld lå der en stak ekstra gafler fremme, man kunne tage maden med. Og rigeligt med håndsprit overalt.

Det var også godt at se, at råvarerne tilsyneladende blev brugt op. Der var samme slags fisk og kød på buffeten begge dage, og salaterne var lavet af samme slags råvarer plus noget nyt. Ikke noget madspild der!

Thumbs up!!! Det giver jeg 4 ud af 5 stjerner for :-)

* * * * *

*

Poke bowl

Poke bowl med ovnbagt laks.

Sidst vi besøgte vores søn og hans kæreste, lavede hun mad til os. Og hun ved altså virkelig, hvad jeg kan lide!

Jeg har fået lov at vise den Hawaiansk inspirerede poké bowl, hun lavede - og at dele opskriften her.

Sådan gør du:

En hel lakseside lægges et par timer i køleskab i en marinade af finthakket chili, østerssauce og soya. 

Kog brune ris til 2-3 personer - det tager 35-40 minutter. 

Den marinerede laks drysses med sesamfrø og bages i en 180 grader varm ovn i ca. 20 minutter.

En sød kartoffel skæres i tern på ca 2x2 cm, bredes ud på bagepapir, drysses med groft salt og bages med i 20 minutter.

En broccoli deles i buketter og dampes et par minutter i vandbad i mikrobølgeovnen.

Et par gulerødder og en blok spidskål rives fint.

Når ris, laks og kartofler er dampet lidt af, portionsanrettes bowlen i skåle:

Læg først et par skefulde ris i bunden af hver skål, dernæst spidskål, gulerod, broccoli og edamamebønner. Derpå tern af sød kartoffel, hakkede mandler og lidt frisk koriander, og til sidst toppes bovlen med stykker af bagt laks.

En dressing af lime, hvidløg, ingefær, chili, soya og et par skefulde olie piskes eller stavblendes sammen og hældes over retten eller sættes frem til 'tag selv'.

Super lækkert!

Retten portionsanrettes...

Retten uden laks.

*

Delikat coronamenu

Saltede kammuslinger med bok choy og marineret agurk & squash samt ærtebisque.

Nyretapper med konfiteret og syltet selleri, grønkål og forårsløg.

Rabarberkompot med yoghurt, lime, is og crumble.

Nogen skal jo støtte byens restauranter her under coronakrisen - og vi har atter meldt os frivilligt ;-) For ud over at være utroligt lækkert, er det også både inspirerende og lærerigt. 

Desuden er det jo ikke ret tit, man får en gourmetmiddag som denne for 300 kr. pr. person. Men når man drikker sine egne vine til derhjemme, bliver prisen pludselig helt ok. 

Den treretters takeaway menu fra Restaurant Vår i Odense bestod af:

Forret: Saltede kammuslinger med bok choy, marineret squash og agurk, samt en skummende ærtebisque og en reduktion på soya og ingefær.

Hovedret: Nyretapper, konfiteret og syltet knoldselleri, kål, og råmarinerede æbler samt forårsløg.

Dessert: Rababerkompot med økovanille, marzipan , yoghurt og lime.

Det var inspirerende at anrette maden selv, det lærer man også lidt af. Jeg lærte fx at:

1. Bok choy bliver god af kun 10 minutter i ovnen med top og det hele.

2. Agurk og Squash behøver kun marineres få minutter, hvis det er snittet fint nok.

3. Nyretapper er et yderst lækkert stykke kød.

4. Gourmetmad behøver overhovedet ikke være fedende. Det her var lige efter min smag. Ikke en masse kartofler, men mange delikate grøntsager. Og lette smagsmættede saucer i små mængder.

Jeg kunne - som altid - godt ønske mig, at man kunne fravælge desserten, som jeg egentlig ikke har brug for. Normalt får jeg bare en lillebitte smagsprøve af min mands - det rækker.

Jeg ville også hellere kunne vælge to forretter i stedet for en forret og en hovedret. Især når forretten er så lækker og fyldig som denne. Men det er nok for meget forlangt som takeaway. 

Fem stjerner til Restaurant Vår *****

*

Take away tider

Torske brandade med syltet fennikel og muslingesauce.

 

Det er tid til take away mad fra byens restauranter. Vi støtter dem gerne, så de ikke går ned under coronakrisen, men der gik altså lige et par uger, før jeg fandt et tilbud, jeg syntes var både lækkert og interessant.

De fleste jeg har set, indeholder mad, som vi selv kan lave både sundere og bedre. For mig er der for eksempel ingen ide i at købe en gryderet med ris, det har vi masser af i vores egen fryser. Heller ikke en bøf, vi selv skal gå hjem og stege, eller en ret med en bakke fede flødekartofler til. 

Men Kok & Vin i Odenses treretters menu gav ny inspiration og var nem at anrette, så det lignede en god restaurantoplevelse.

For eksempel vil vi selv forsøge os med at sylte fennikel i tynde skiver og selleri i fine strimler. Begge dele smagte lækkert som topping på hhv. forret og hovedret. Vi kunne også godt finde på at eksperimentere med en brandade af torsk, selvom det nok er i den fede ende. Og en cassoulet af bønner - herligt!

Det er yderst sjældent, jeg spiser dessert, så det skal være noget helt særligt - og også gerne lidt syrligt. Den her med rababer var lige mig.

Hele menuen her kostede 275 kr. pr. næse, og det var pengene værd. Og så sparer man jo en del på at drikke vin fra egen hylde til ;-)

Nu kommer det jo an på, hvor man bor, hvad man kan hente som take away. Men har du et godt tip til noget, du vil anbefale, så skriv det i kommentarfeltet her på siden.

God fornøjelse med dine take away oplevelser :-D

Langtidsstegt grisenakke med cassoulet af hestebønner & kalvereduktion.

Rabarberdessert med makroncrumble & rababersorbet.

*

Skimad

Skiløb kræver god mad. Og det er slet ikke umuligt. Heller ikke i Østrig ;-)


Traditionen tro har vi været på skiferie. Igen i år i Østrig - i år var vi i Ischgl, hvor der er fantastisk skiløb.

Jeg er vild med landskabet og med at stå på ski. Men jeg er helt ærligt ikke vild med traditionel, østrigsk mad. Det hedder fx schnitzel mit pommes,  knödel, strudel osv., og det består hovedsageligt af kartofler, mel, fedt og paneret svinekød. Oftest er kartoflerne endda både revne, mosede, stegte eller forarbejdet på anden måde, så de har opsuget ekstra fedt - inden man sovser dem ind! Det er ganske enkelt dårlig mad...

Derfor gav jeg mig selv den udfordring i år at finde sund og lækker mad hver dag. Vi bor altid i lejlighed, så vi kun behøver spise ude en gang om dagen. Det gør det både lettere og billigere at leve sundt. Men jeg måtte lede lidt, og et par gange måtte jeg videre til næste sted. Men så lykkedes det også! 

Det lækreste fandt jeg på 'rigtige restauranter' med servering, og det koster selvfølgelig lidt ekstra. Men det er pengene værd. Og alligevel: På dem var spisekortet som regel også domineret af temmelig fede egnsretter.

Men projektet lykkedes. Det jeg viser på billedet herover er:

Fitnesstallerken, ceviche af tun med mango, græskarsuppe, tigererejer med thainudler, grillede rejer på spyd, okse carpazzio, hjortebøf med broccoli og en stor salat med kylling. 

Et par gange fik jeg også burger med grovbolle, en enkelt pizza med gedeost og spinat, og en kvart stegt kylling. Men jeg kom igennem ugen uden pommes frites, brasede kartofler,  rösti - og kun ganske få kroketter!

Det handler jo som altid om at vælge - og vælge det sunde! 

 

Skiløb kræver masser af sund og lækker mad!

*

Motorvejs-mad

- kan være en udfordring

Tysk salat er stadig tit et nummer for sig...

To regulære stykker kyllingebryst - der heldigvis ikke er panerede!

Når vi kører sydpå for at stå på ski, overnatter vi næsten altid et sted i Tyskland. Det kan være en ret stor udfordring at finde god, sund mad på tyske hoteller - derfor må man nogen gange acceptere at gå lidt på komromis.

Sidste år var jeg heldig at ramme et sted, der serverede en god fiskeret med sandart.

Denne gang havde spisekortet, som jeg havde tjekket ud på nettet forinden, snydt lidt. Så jeg valgte en ret med stegt kyllingebryst og fri salatbar. Der var også kroketter til - dem smagte jeg kun lige på. Det er jo reelt friturestegt kartoffelmos - uacceptebelt voldsomt forarbejdet mad. Sammenlignet med dem er en kogt, hvid kartoffel jo den rene gudespise!

Men kyllingestykkerne var ikke paneret - juhu! Og så spiste jeg bare to store tallerkener salat til i stedet for kroketterne. Ok, det var næsten altsammen salater henkogt i eddike a la coleslaw. Men det er ok i mangel af bedre.

Efterhånden er der frugt på morgenbuffeten på de allerfleste hoteller. Heldigvis!

Før i tiden var hotel-morgenmad for mig som regel et rundstykke med smør, ost og marmelade. Nu er der flere farver på paletten. Der er nemlig kommet masser af frugt på de allerfleste hotellers morgenbuffet. Og ud over at det ser bedre ud, smager det også meget bedre - og næringsværdien er cirka 10 gange højere!

Suppler evt. med et blødkogt æg med en skive rugbrød. Så forbliver du mæt meget længere end på det kedelige, hvide brød.

Nu kan man få rugbrøds-sandwich på motorvejen.

Maden på tankstationerne var i mange år udelukkende pølser, brød og pommes frites. Det er meget bedre nu. Den her dobbelte rugbrødssandwich overlevede jeg 900 kilometer hjemad på ;-) Jeg måtte så acceptere, at den var smurt med smør...

På udrejsen har vi næsten altid madpakke med. Så får vi lækre rugbrødsmadder og kører lige igennem. Jeg forer naturligvis også handskerummet med stemalderbrød i skiver, kerneknækbrød og skrællede gulerødder, så der er sunde snacks. Det gør det meget lettere at undgå at spise slik!

På hjemturen må vi stoppe op og købe mad på tankstationerne for at overleve. Men faktisk har næsten hver anden motorvejsrestaurant efterhånden ok mad og tit en salatbar. Gå efter det!

*

Wok som du vil

Mit valg af råvarer til wok'en.

Den færdige wok-ret.

Madanmeldelse: Sidst vi var i byen, blev vi enige om at få os noget mad. Nogle i selskabet ville på Anarkist, hvor Umut har pop up restauranten Guldgrillen for tiden. Men ellers tak! 

Jamen så går vi på China Wok House, sagde vores søde venner. De kender mig og ved, hvad jeg kan lide.

Jeg var skeptisk. Vi er tit gået forbi, og nede fra gaden ligner det enhver anden kedelig kinesisk restaurant med tunge plysmøbler, rød belysning og ensartede gryderetter med masser af fedtede ris og nudler til. Men vennerne hævdede, der var masser af sund mad deroppe. Så jeg lod det komme an på en prøve.

Jeg blev positivt overrasket: For ganske rigtigt: Hvis man holder sig til wok-maden, kan man selv sammesætte en stor tallerkenfuld lækre råvarer. Jeg valgte at holde mig til rejer, krabbekød og muslinger og dertil masser af forskellige grøntsager. Det rækker man til wok-kokken og vælger hvilken af de mange olier med forskellige smagsvarianter, han skal stege det i. Man kan også bede ham spare på olien, og han spørger høfligt, hvor hot maden skal være.

Som min ledsager sagde, så behøver man jo ikke spise hverken nudler eller klæge, hvide ris til. Så det undlod jeg - og blev rigeligt mæt af den portion, jeg fik retur fra kokken et par minutter efter.

Man kan fylde tallerkenen op og spise så mange portioner, man orker. Jeg fik rigeligt i den ene portion, I ser på billedet. Og det var lækkert og velsmagende.

De andre smagte også på wokretter med kød, der så magert og pænt ud. 

Der var også en anden buffet med færdiglavede gryderetter, forårsruller og dybstegte kødstykker med masser af panering på. Fred være med det. Men lad være med at spise ret meget af det.

Vi fik serveret en klar, kinesisk kyllingesuppe til forret. Og i stedet for den fri isbar, valgte vi en Irish Coffee til dessert. Det hele fik man for 145 kr pr. næse. Det er ok. Der kunne jeg godt finde på at spise wokmad igen en anden dag.

Og så vil jeg helt sikkert adoptere konceptet med at stege masser af grøntsager - og så undlade ris. Det er lige mig ;-)

*

Sund mad i IKEA!

Pokesalat i IKEA - ikke så ringe endda ;-)

IKEAs annonce for salaten.

YES! Nu har også IKEA forstået, at vi er nogle, der ikke gider spise hvad som helst!

I efterårsferien fik jeg tid til at prøvesmage deres nye pokesalat, og den er GK, som vi siger på fynsk. (Det betyder Go'Kendt :-)

Jeg kom ved 19 tiden, så der var udsolgt af brød. Det kan jeg sådan set kun billige, for alle - selv IKEA - skal jo prøve på at undgå madspild. Og jeg blev faktisk mæt nok af den ene portion salat, I ser på billedet her - uden brød til - for 45 kr.

Det eneste jeg ikke var så begejstret for, var de syltede løg. Jeg synes ikke, de passer så godt ind. Grøntsagsbollerne var ok, ikke det mest interessante på tallerkenen, men de gør, at man bliver mæt. Et par blade af den grønne salat havde lidt brune kanter, da det jo var lige før lukketid. Men bortset fra det: Thumbs up for, at man kan få en god og mættende salat i IKEA.

Der var også et par andre nye ting på menuen: Både deres laksesalat (se nederst herunder), den ovnbagte laksefilet og deres grøntsagswrap vil jeg gerne vende tilbage til.

Herligt at man kan få andet end de evindelige kjötbullar! Nu gider jeg godt tage i IKEA ved spisetid :-)

Og: NEJ, det her er IKKE skjult reklame. Jeg har indtil videre hverken annoncører eller sponsorer. Det gør mig fri til at anmelde sådan noget som det her - og skrive lige hvad jeg mener om det ;-)

Tilføjelse: Nå, jeg var i IKEA igen i aften og tog forventningsfuldt en laksesalat over på min bakke. Og satte den derpå tilbage igen. For dér midt på tallerkenen var ikke bare lidt men en stor portion ristede løg af den slags, der hører hjemme på en gammeldags hotdog! Fy føj da! Hvad mon de tænker på?

Grøntsagswrap'en var udsolgt, så jeg endte med en Pokesalat igen...

*

Superlækkert smørrebrød

To fantastisk lækre stykker smørrebrød!

Madanmeldelse: På cafe Konrads i Overgade i Odense kan man få smørrebrød, der er både sundt, lækkert og billigt. Jeg var der til et frokostmøde og valgte et stykke med avocado og et med æg og rejer. 

De er lavet på tykke skiver af godt, groft rugbrød, så jeg blev meget mæt. Og de koster kun 42 kr. stykket!

Hvis jeg havde været på stram kur, havde jeg skubbet mayonnaisen af ægget og pestoen af avocadoen. Men da jeg kun er på 'vedligehold', spiste jeg dem, som de er, og de var rigtig gode!

Endnu et eksempel på, at det ikke behøver være hverken kedeligt eller dyrt at vælge det sunde på spisekortet!

 

*

Ud og spise!

Det er sommer, og vi skal på ferie og spise mere på restaurant, end vi plejer. 

Rigtig mange af os tager på af det. Men man behøver jo ikke vælge pommes frites med bernaise hver gang, vel?

Jeg tager udfordringen op og poster her på siden, hvad jeg finder af lækre og sunde retter på restauranter i løbet af sommeren. De er der jo! Det handler bare om at vælge det sunde.

Skaldyrssalat

Det behøver bestemt ikke være fedende at gå ud og spise. Se lige her hvad jeg fik på Bistro Cassandre i Odense: En super lækker skaldyrssalat - endda for kun 59,50, fordi de kører halv pris i hele 2019!

*

To små retter

Færøsk laks med sommerspinat, radiser, mormordressing & granité på syltede agurker.

Forleden da vi var på restaurant Kok & Vin i Odense, valgte jeg to små retter (se billedteksterne og/eller linket her) i stedet for en forret og en hovedret. Det var både billigere og bedre for mig end den lidt fede hovedret, min boerdherre fik: Meunieurestegt rødtunge med svampe og stuvede, hvide kartofler.

Førhen har jeg været lidt nervøs for ikke at blive mæt af to forretter. Men glem det! Det var lige tilpas.

I øvrigt lækker mad af gode råvarer på Kok & Vin!

Kammuslinger med iberisk chorizo, padrones, citron & aioli.

*

Råvarerne sydpå er både smukke og fantastiske! Det er tilberedningen, der tit gør maden for fed.

Brød på ferien

På min ferie til Grækenland her i sommer havde jeg en pakke stenalderbrød i skiver med. Det reddede mig på mange måder. Dels holder det maven i orden og blodsukkeret stabilt, og dels gør det det meget lettere at undgå at spise sig mæt i det hvide brød, der serveres til næsten alt i Sydeuropa. 

Jeg boede på hotel og kunne opbevare det i køleskab. På den måde kan det godt holde sig i op til en uge. 

Jeg bager det efter opskriften på de poser, man kan købe. Det er super nemt, det mætter omtrent dobbelt så godt som rugbrød, og det smager rigtig godt - også uden pålæg.

Jeg bekender mig ikke til nogen bestemt kur, men jeg er inspireret af både paleo, lchf, keto kuren m.fl. Læs fx mere om stenalderkost på linket her.

Ud over stenalderbrød havde jeg også en pakke dejlig groft gourmet knækbrød med.

*

Byens bedste sild

Der var en fødselsdag, der skulle fejres med en frokost ude i byen. På restaurant HOS i Odense har de toppen af poppen indenfor delikat smørrebrød. Jeg valgte en lækker marineret sild og et stykke med laks derefter. Og undgik dermed både den panerede fiskefilet og den fede hønsesalat ;-)

Silden er også fed, og brødet er smurt med lidt fedt. Men hvis man nøjes med 2 stykker smørrebrød, kan man tillade sig lidt mere. Og så indeholder de fede fisk jo en masse af de gode fedtsyrer, kroppen har brug for.

*

I lufthavnen

Der var lidt ventetid i lufthavnen i Kastrup. På O´Learys - et traditionelt burgersted - fandt jeg denne lækre salat med kylling, melon og gedeost. Det rene guf!

*

Græsk morgenmad

På min ferie i Grækenland lykkedes det at styre udenom de enorme mængder kage på morgenbuffeten. De kogte æg var kolde, så det blev til spejlæg og en bagt ostegratineret tomat. Der var endda også noget groft brød med lidt tyngde!