Ovnstegt lange

Fisken bages sammen med grøntsagerne i ovnen de sidte 10 minutter.

Lange er en lang fisk i torskefamilien - deraf navnet. Vi købte et stykke loin på 400 gram for 85 kroner. Der blev mad til to plus rester til én dagen efter.

Loin er et stykke fisk, der er meget tykkere end fileter og uden ben. Man kan vel nærmest sammenligne det med en mørbrad: Super mørt og lækkert kød.

Denne her lange loin skar vi over i 2 lige store stykker og ovnbagte dem på bagepapir i et ovnfast fad i 10 minutter ved 200 grader - kun krydret med lidt salt og peber og et par citronskiver. 

Ligesom torsk har langen ikke meget smag i sig selv, så det er vigtigt at tilføre den noget smag enten gennem krydderier, sauce eller tilbehøret.

Min mand er vild med sovs, så han kastede sig ud i en god fed hvidvinssauce:

1 stort finthakket løg smørsteges i bunden af en kasserolle, overhældes med ca 1,5 dl hvidvin samt 1,5 dl bouillon og koger ind. Løgene sies fra, og saucen smages til med citronsaft og salt & peber, gives farve med gurkemeje og rundes af med lidt piskefløde.

Hvad stiller man op med sådan en sauce, når man gerne vil leve sundt og spare på kalorierne? Man spiser kun ganske lidt af den. En spiseskefuld er rigeligt!

Når ovnen alligevel skal tændes, kan man ligeså godt lave tilbehøret der. De allerfleste grøntsager smager også bedre bagte end kogte.

Jeg fik skiver af sød kartoffel og butternut squash, gulerod, pastinak og buketter af blomkål - det skal altsammen have 35 minutter ved 200 grader. Blommetomaten kom ind samtidig med fisken og fik 10 minutter, og aspargeserne får kun de sidste 3-5 minutter. 

Server det hele med en enkelt skefuld af saucen eller en skefuld af din yndlingsdip. Husk et presse citron ud over fisken på tallerkenen!

Lange loins, hvidvinssauce og ovnbagte grøntsager.

Plukfisk med soyapasta

- lavet på rester af lange

Rester af lange serveret som plukfisk på soyapasta.

Der var ca 1/4 af de 400 gram lange loin til overs, dvs. et stykke på ca. 100 gram. Det findelte jeg dagen efter og blandede det med en lille bøtte rester af muslingesuppe, jeg havde i fryseren. Husk altid at gemme og fryse dine rester af muslingesuppe og lignende - de er vildt gode smagsgivere! 

Det blev en fin pastasauce, jeg tilsatte kun en teskefuld østerssauce som krydderi, så var den klar til at blive serveret på friskkogt grøn soya fettuccine, som jeg ENDELIG har fundet på nettet, efter COOP ikke fører det mere.

Jeg fandt det på naturoghelse.dk, en pakke med 200 gram tørret soyapasta koster 25 kroner excl. forsendelse, og da jeg bliver mæt af 50 gram, er der til 4 måltider i en pakke. Absolut en ok pris. Se varedeklarationen på billederne herunder. Kun 13 gram kulhydrat pr 100 gram!

Resterne af lange findeles, blandes med rester af muslingesuppe og serveres med pasta.

*

Spicy reje pasta

De store vanamei rejer giver den vegetariske grøntsagssauce et ekstra pift.

Det er både hurtigt og nemt at lave denne lidt stærke pastaret med masser af grøntsager og store rejer. Jeg bruger mungbønne pasta, der har et lidt lavere indhold af kulhydrater end almindelig pasta.

Sådan gør du:

Rens og hak de grøntsager, du vil bruge i grøntsagssaucen. Jeg brugte forårsløg, hvidløg, gulerødder, squash, broccoli, snackpeber og friske tomater samt et par kviste rosmarin. Du kan bruge lige, hvad du har lyst til - det du nu har i køleskabet.

Svits grøntsagerne i olivenolie i en dyb pande ved høj varme. Krydr med salt, chiliflager, lidt østerssauce og chilisauce, skru ned og lad grøntsagerne simre et par minutter. 

Tilsæt rejerne til sidst, og lad dem lune med i ca 3 minutter, hvis de er helt optøede og ca 6-8 minutter ved svag varme, hvis de er frosne. Jeg brugte forkogte, lyserøde rejer og ca. 50 gram per person.

Server pastasaucen på mungbønnepasta og top det med revet parmesanost.

*

Helstegt rødtunge

Rødtunge er en super lækker fisk. Helstegt minder den om rødspætte - i en luksus udgave.

Én gang hver sommer spiser jeg en helstegt fisk. Det plejer at være en rødspætte, men i år valgte jeg en rødtunge, der ligner en del men er mere kødfyldt og efter min mening lidt mere lækker.

Når man helsteger fisk, bevarer de lidt mere smag, men paneringen er jeg ikke vild med. Især ikke når man vender fisken i æg og rasp, så der opstår en knasende brødskorpe, der har opsuget alt det fedtstof, der var på panden.

Vend den hellere i et tyndt lag grahamsmel. Det kommer der en fin stegeskorpe ud af, og det kan simpelthen ikke opsuge ligeså meget fedt.

Vi købte to hele rødtunger hos fiskehandleren for ca 50 kr. stk. Det passer til 2 personer.

Sådan gør du:

Skyl fisken og skær evt. den yderste kant ben og indvolde fra.

Vend fisken i grahamsmel og steg den 5 minutter på hver side i en blanding af olivenolie og smør - ca 1 spsk. af hver. Krydr fisken med salt og peber, når den er lagt på panden, og når den vendes.

Tag fisken af panden, og svits 1 rødløg i fedtstoffet, tilsæt 1/2 bøtte kapers, en god håndfuld purløg og lidt ekstra smør, så det bliver til et aromatisk tilbehør. 

Server fisken med et par nye kartofler, gulerødder og årstidens grøntsager.

Det er ikke nogen mager ret, og hvis du er på kur, bør du undgå den. Men det er en klassisk og super lækker måde at spise rødtunge på, og én gang om året er det ok ;-) Det kræver lidt arbejde at spise fisken, men dens mange ben er lidt kraftigere end rødspættens, så det er til at overkomme.

Hvis man SKAL panere, anbefaler jeg et tyndt lag grahamsmel. Tilbehøret er løg, kapers og krydderurter.

*

Jomfruhummerhaler

med mungbønne pasta

Hummerhalerne serveret på mungbønnepasta og lynstegte grøntsager.

Jomfruhummerhaler går for at være en luksus spise, men egentlig er det ikke særlig dyrt. Jeg købte 250 gram hos fiskehandleren for 58 kr. Det er lidt billigere end en købe pizza - og 10 gange så sundt og lækkert!

Der er meget bedre økonomi i at købe haler end hele jomfruhummere, fordi der reelt ikke er ret meget kød andre steder på de små hummere end i halerne. Der var 20 flotte jomfruhummerhaler i de 250 gram, og det var nok til en middagsret til 2 personer.

Sådan gør du:

Skyl hummerhalerne og pil den lille sorte streng/tarm af med en kødnål eller pincet.

Hak og svits lidt grøntsager og krydderurter i olivenolie på en varm pande. Jeg brugte 1 fed hvidløg, ca. 8 cm porre, 2 små gulerødder og ca. 6 cm af en mellemstor squash. Urterne var timian, rosmarin og mynte fra haven.

Når grøntsagerne har taget lidt farve, tilsættes de rensede jomfruhummerhaler og lidt citronsaft de sidste 4 minutter. OBS: De bliver seje, hvis de får for lang tid på panden.

Hæld et skvæt hvidvin ved retten det sidste minut og evt. en lille tår fløde, hvis du ikke er på kur. Smag evt. til med salt og peber.

Så er retten klar til at blive serveret på din yndlingspasta. Her er det vegansk mungbønnepasta, det smager og opfører sig ligesom almindelig pasta men indeholder lidt færre kulhydrater - dog slet ikke i samme grad som soyapasta, som stadig er svært at skaffe efter coronakrisen.

Når man serverer hummerhalerne med skal på, skal de jo pilles. Det ser flot ud, men det kræver skylleskåle eller en gang håndvask midt i måltidet. Man kan også vælge at pille dem allesammen inden servering. På det nederste billede herunder ser du, hvor meget kød der var i dem. De er serveret med friskrevet parmesanost.

Retten er hurtigt lavet, halerne skal kun have 4 minutter.

Der var pænt meget kød i de her hummerhaler.

*

Lakseruller

Lakseruller på en bund af tynde grøntsagsstrimler - bagt i ovn.

Fiskehandleren på Reersø havde de her lækre små ruller af laks omviklet med isingfileter. Under tilberedningen lurede jeg dem af. De er lette at lave selv:

Skær en tyk laksefilet i stykker på ca 3 cm og vikl en tynd fiskefilet omkring hvert stykke. Det er underordnet, om det er fileter af rødspætte, ising eller skrubbe, bare det er en tilpas tynd filet.

Sådan tilberedte vi dem: 

Skær en squash, tre små gulerødder, et løg og et fed hvidløg i helt tynde skiver. Riv et lille stykke pastinak på et rivejern. Læg grøntsagerne i bunden af et smurt ovnfast fad sammen med et par kviste frisk basilikum, drys med salt og peber og læg lakserullerne ovenpå. 

Giv retten et pust smørspray, hæld 1 dl hvidvin, 1/2 dl fløde og saften af 1/2 citron ved, og bag den i ovnen på 180 grader i 12 minutter. Pynt med friskklippet dild.

Server retten med bagte grøntsager eller ris - eller hvad du synes. 

Grøntsagerne snittes ultratyndt.

Bages og pyntes med dild.

*

Havtaske på grillspyd

Havtaske er det lækreste fiskekød - uden ben.

Havtaske er toppen af poppen hvad fiskekød angår. Det er blødt og uden ben. Derfor koster det også lidt ekstra. 
Vi købte ca 400 gram til 2 personer for 125 kr - og og kom til at spise det hele! Det var uimodståeligt.

Sådan gør du:

Skyl og salt havtaskefileten og lad den hvile et par minutter, inden du skærer den i mundrette stykker på ca 3x3 cm.

Sæt dem på et grillspyd med stykker af citron - de giver smag til fisken. 

Læg spyddene ind i grillnet til fisk for at undgå, at fisken hænger i. Læg dem på en varm grill i ca. 3 minutter på hver side.

Server fisken med grøntsager, der er bagt i ovn ca 35 min. Her er det sød kartoffel, gulerod, squash og pastinak i skiver og husets dip.

Jeg supplerede med en salat af frisee, kidneybønner, porre, og ny kogt kartoffel, gulerod og rå blomkål marineret i lidt mørk balsamico. Pynt med friskbælgede ærter og tallerkensmækker.

*

Store rejer på spyd

Store rejer med citron og squash på grill.

Det er hurtigt og nemt at lave store rejer på spyd. Her er det en forret til 2 personer.

Sådan gør du:

Læg ca 100 g forkogte - dvs lyserøde - vannamei rejer til optøning i en skål i køleskabet i en marinade af 1 tsk rød karrypasta, 1 spsk olivenolie og 1 spsk. citronolie. Er de tøet op, skal de ligge i marinaden mindst en halv time og gerne længere.

Sæt rejerne på spyd med kvarte citronbåde og rullede skiver af squash skåret ud med en bred skræller. De bliver lækre og sprøde på som de er, men de kan også marineres.

Steg spyddene på en varm grill i 1-2 minutter på hver side. Hvis de ikke er forkogte - og altså grå - skal de have 1 minut mere på hver side.

Server spyddene med en skive hårdt ristet brød og lidt dip eller 1 tsk mayonnaise.

*

Jomfruhummer

Flækket jomfruhummer med asparges, spinat og brød.

Fiskehandleren havde tilbud på jomfruhummere - 10 stk for 110 kroner. De blev til en lækker lille ret. 10-12 stk. passer til en forret til 4 eller en let ret til 2.

Sådan gør du:

Flæk hummerne med en stor kniv på langs, rens dem for den lille tarm i bunden og mave og hjerne i toppen og læg dem på bagepapir i et ovnfast fad. 

Klem saften af 1/2 citron ud over,  giv dem et let drys salt, læg skiver af hvidløg og kviste af frisk timian ned mellem dem og giv dem et pust smørspray.

Bag dem i ovnen ved 200 grader i 4-5 minutter. De må ikke få for lang tid, så bliver de seje.

Server dem med dit yndlings tilbehør. Jeg valgte friske, blancherede asparges, en lille skefuld flødestuvet spinat, en enkelt skive ciabattabrød (det er godt til at opsuge væden på tallerkenen) og en teskefuld citroncreme fra Hr. Skov.

Næste gang: Vil jeg prøve at grille jomfruhummerne hele i få minutter. Det er et forholdsvis stort arbejde at flække og rense dem, og disse her var ikke så store, så der var reelt ikke mere kød i hver end i en stor reje. Men smagen var fantastsik!

 

 

Hummerne blev stegt i et fad i ovnen.

*

Pandestegt kuller

Stegt kullerfilet med grøntsager og dip.

Så fik vi kuller! Det er en stor fisk i torskefamilien, og dens fileter bliver lange og uden ben. Jeg købte 400 gram for 72 kroner, det passede fint til 2 personer.

Fileterne var uden skind, så vi skar dem bare i mindre stykker, og stegte dem på en pande i olivenolie og smør.

Sådan gør du:

Skyl og rens fileterne. Varm en pande op med et par skefulde olivenolie og en klat smør, tilsæt et fed hvidløg i skiver og et par kviste timian og rosmarin.

Drys fileterne med salt og peber, inden du lægger dem på panden og krydr dem på den anden side, når du vender dem. De skal have ca 3-4 minutter ved høj varme, til de er gyldne - først på den side, der har været skind på, og dernæst ca 3-4 minutter på den anden side.

Som tilbehør bagte jeg et par store skiver butternut squash, en almindelig squash i tykke skiver, et par gulerødder og en majroe i både sammen med et par kviste timian (der smager forrygende som drys, når det er bagt). Det hele fik 35 minutter på 200 grader.

De grønne og hvide asparges kom ind og bage med de sidste 10 minutter.

Jeg serverede det med en dip lavet på creme fraiche 9% tilsat citron, hvidløg, salt og peber og masser af purløg og gav fisken et squeeze citron på tallerkenen. Rød skovsyre smager godt på fisk.

Bagerst på tallerkenen ser I en lille gul klat, det er en citron creme, der er velegnet til fisk fra Hr. Skov.

Hvis du er på kur, så undlad citroncremen, og spar lidt på olie og smør på panden eller tørsteg fileterne i et lille spray af olivenolie/smørspray.

Al fisk smager godt stegt med et fed hvidløg og friske krydderurter.

*

Pasta med rejer

De store rejer skal kun lige lunes med retten.

Pasta med kæmperejer, laks og spinat er lynhurtigt at lave - og smager fantastisk!

Sådan gør du:

Varm en skefuld olivenolie og en skefuld smør op i bunden af en stor gryde. Svits 1/2 minihvidløg og 10 cm fintsnittet porre i det. Læg det meste af en stor pose skyllede spinatblade - ca. 150 gram - oveni, vent et halvt minut og rør rundt. Spinatbladene fylder gryden i starten, og efter få minutter skrumper de ind til kun at dække bunden. 

Tilsæt 1 tsk. salt, saften af 1/2 citron, og 1/2 dl hvidvin. Jeg havde et lille stykke stegt laks til overs fra dagen før, det findelte jeg og smed det ned og lune med spinaten sammen med 1/2 dl fløde. Du kan også bruge et stykke frisk laks, som du skærer i små stykker og bruner sammen med hvidløg og porre, inden spinaten kommes i. Jeg tilsatte en håndfuld kogte ærter fra dagen før. Man kan også bruge frosne, som man bare smider i retten og lader dem koge med et par minutter.

Hvis du er på kur, kan du evt. undlade fløden og smørret. Det er ret små mængder, jeg bruger, men på en kur tæller alt jo med.

Da det havde simret under låg 1 minuts tid, tilsatte jeg ca. 12 optøede, forkogte kæmperejer (det er de lyserøde) og lod dem lune med retten 1 minut. De må ikke koge og ikke få mere end et minuts tid, så bliver de seje.

Jeg serverede pastasaucen på friskkogt, grøn spinatpasta (fettuccine), fordi jeg ikke har kunnet få soyapasta, siden coronakrisen startede. Almindelig pasta som fx fettuccine indeholder op imod 70 gram kulhydrat pr 100 gram - alt for meget. Soyapasta indeholder derimod kun 12-14 gram kulhydrat pr 100 gram - så jeg håber, det snart er på hylderne igen.

Riv lidt frisk parmesanost over retten - det smager himmelsk!

Mængden passer til 2 personer.

Spinat klæder rejer og pasta ret godt.

*

Muslinger

Muslinger i en god suppe er guddommeligt!

Suppen er næsten det bedste...

Havet omkring Danmark er fyldt med lækre blåmuslinger, lige til at hive op og spise. Derfor er det underligt, at muslinger ikke er hverdagskost på danskernes spiseborde. De er tilmed lette at lave og ikke ret dyre.

Sådan gør du:

Vi købte et net med et kilo rå blåmuslinger hos fiskehandleren for 55 kroner. Det passer til 2 personer.

Hæld muslingerne op i en balje og skrub hver enkelt fri for tangrester på ydersiden. Dem der ikke lukker sig, når du tager fat i dem eller banker dem let mod køkkenbordet, smider du ud. Der er et vist spild, det må man acceptere. Dem der ikke lukker sig er døde og kan være dårlige.

Rens og hak de grøntsager, du vil have i suppen omkring muslingerne. Vi brugte 1 fed hvidløg, 1 løg, 1 porre, 2 gulerødder, 1 pastinak 10 cherrytomater, 1 citron og en god dusk persille. 

Svits først hvidløg, løg og porre, dernæst de andre grøntsager i olivenolie i bunden af en stor gryde. Tilsæt salt & peber. Når de har simret et par minutter, hælder du de rengjorte muslinger i sammen med 1 dl hvidvin og saften fra citronen. 

Læg låg på og lad det hele simre i 8 minutter. 

Sæt gryden på bordet og server retten som en suppe, hvor du piller muslingerne ud af deres skal, efterhånden som du spiser. Dem der ikke har åbnet sig under tilberedning skal også kasseres.

Server det med den type brød, du synes passer bedst til. Det må gerne være brød, der kan bruges til at suge suppen op med. Det smager fantastisk.

 

 

Muslingerne tilberedes med masser af dejlige grøntsager.

*

Skaldyrs pasta

Ind imellem kan man finde guld i supermarkedets frysedisk! For eksempel sådan en pakke blandede skaldyr her for under 25 kroner. Den består af muslinger, blæksprutter og rejer og er lige til at tø op og lave en lækker skaldyrspasta af.

Sådan gør du:

Hak 1 fed hvidløg, 1/2 porre, lidt fennikel (her brugte jeg toppen) og 1/3 squash. Svits det hurtigt i olivenolie på en varm pande.

Hæld skaldyrsblandingen op i en si og lad den dryppe af, og tilsæt den til grøntsagerne på panden. Klem saften af 1/2 citron ud over og tilsæt et skvæt hvidvin, salt og peber og 1/2 dl piskefløde.

Lad det simre i 1 minut og tag panden af, så skaldyrene ikke bliver seje.

Server skaldyrssaucen med soyapasta. Riv frisk parmesanost over og pynt med persille.

Skaldyrene svitses kort tid med porre, squash, hvidløg og fennikel.

*

Havtaskekæber

- fisk uden ben

Til en festmiddag må man godt få lidt sovs!

Fiskehandleren strittede demonstrativt med lillefingeren, da han forklarede, at havtaskekæber er det, de kongelige spiser. Og han havde ret: Det er en kongelig spise! De minder lidt om kammuslinger i konsistensen, og man skal være ligeså påpasselig med kun at stege dem ganske lidt, så de ikke bliver gummiagtige. 

Vi købte 400 gram til to personer, da vi ville have dem som hovedret. Det blev 110 kr. Men så blev det også en festmiddag. Vi kom til at spise det hele. Det smagte simpelthen for godt ;-)

Sådan gør du:

Rens og snit de grøntsager, du vil have til og sæt dem i en 200 grader varm ovn.

Min mands kartofler, min raja, sød kartoffel, og de kulørte gulerødder fik 35 minutter, og porren og skorzornerroden fik de sidste 10 minutter med. Desuden havde vi lidt hokkaido og squash fra dagen før, det fik 2 minutter i mikrobølgeovnen og blev serveret til. Det kan man sagtens, det smager fint dagen efter. Vi skal jo undgå madspild!

NB: Skorzornerroden skal lægges i lidt vand med citronsaft, så snart den er skrællet, så den ikke bliver brun. Den og porren penslede vi med citronolie.

Havtaskekæberne var rensede og uden hinder, så vi skyllede dem bare, skar dem ud i lige store stykker og dryssede dem med salt og peber, inden de blev stegt i smør på en varm pande i 2 minutter på hver side.

Derefter hvilede de under staniol i et fad på køkkenbordet, mens sovsen blev tilberedt.

Den blev lavet ved, at vi svitsede et finthakket fed hvidløg i lidt mere smør på den pande, kæberne var stegt på. Vi tilsatte en kvist timian og kogte panden af med saften af 1/2 citron og et skvæt hvidvin. Dernæst siede vi sovsen og piskede den op med et par skefulde piskefløde.

Der blev kun en lillebitte portion sovs, men den  var kraftig og gav retten præcis det pift, der løfter den op til en kongespise. Hvis du er på kur, undlader du bare sovsen.

Retten blev pyntet med en skefuld stenbiderrogn, babyspinatblade og et par kviste frisk koriander. Det klædte den rigtig godt smagsmæssigt.

Havtaskekæberne er bløde og lækre og helt uden ben.

*

Torsk i fad

med spinat & grøntsager

Fileterne lægges på en bund af spinatblade og bages under et lag snittede grøntsager.

Torskefileter er nemme at få til at smage godt, de er renset for ben og bliver hurtigt møre. På en bund af spinat og med maser af friske grøntsager er retten her en rigtig vitaminbombe.

Sådan gør du:

Dæk den smurte bund af et stort ovnfast fad med et godt lag friske spinatblade.

To store stykker torskefilet - ca. 750 gram i alt - skæres i mindre stykker, krydres med salt, peber og citron og lægges ovenpå.

Snit 1 porre, 2 store gulerødder, 1/2 squash og et fed hvidløg fint, og svits det på en pande i smør eller olivenolie og lidt karry. Vi bruger en kombi af madras- og mango-karry.

Tilsæt 1 dl hvidvin og 1/2 dl piskefløde og hæld grøntsagssaucen over fisken i fadet. Hvis du er på kur, kan du erstatte hvidvin og fløde med bouillon.

Bag det i en 180 grader varm ovn i 15 minutter.

Server retten med en god blanding af vilde ris. Giv fisken et squeeze citron og drys med dild.

Denne portion passer til 4 personer. Retten er fryseegnet - både med og uden ris.

Du kan lave samme ret med Lange. Den er lidt løsere i kødet og skal have et par minutter mindre.

 

 

Torskefileter bagt i ovn med masser af grøntsager.

*

Krabbepasta med spinat

Krabbekødet skal kun lige vendes ned i spinaten.

Krabbekød er en delikatesse, og det gør enhver ret delikat! Som nu fx denne lette, lækre pastasauce, der i al sin enkelhed består af stuvet spinat tilsat krabbekød.

Sådan gør du:

1.Svits et fed hvidløg i lidt olivenolie i bunden af en stor gryde.

2. Tilsæt en stor portion friske babyspinatblade. Jeg køber gerne de skyllede i pose, det er nemt. Man kan også bruge frosset spinat i kugler. Rør rundt mens spinaten svinder ind, så den ikke brænder på.

3. Tilsæt 1 tsk. salt, saften af en halv citron, 1/2 dl piskefløde og ca 1 dl hvidvin. Lad det koge lidt ind til en stuvning.

4. Hæld væden fra en dåse krabbekød, og tilsæt kødet til retten. Det skal ikke koge med, kun lunes i retten.

5. Server pastasaucen på friskkogt soyapasta og pynt med friskrevet parmesan.

OBS: Man kan ikke få krabbekød/krabbekløer på dåse i alle supermarkeder, så jeg køber det, når jeg ser det. Det kan jo holde sig længe. Det er forholdsvis dyrt, typisk ca. 40 kr. for en dåse. Men det er også super lækkert: Mildt, magert og velsmagende.

 

Krabbe pasta er sundt, nemt & lækkert ;-)

*

Pandestegt kulmulefilet

Kulmulefilet med et mix af kogte og bagte grøntsager.

Kulmule er en af de fisk, vi bliver ved med at vende tilbage til. Den er nem - både at tilberede og at spise, da fileterne er stort set fri for ben og kødet er fast og velsmagende.

Her brugte vi en stor filet på 450 gram, som vi skar i 4 stykker.

Sådan gør du:

Salt stykkerne på skindsiden og lad dem stå og og trække lidt. 

Varm en blanding af olivenolie og smør på panden sammen med hele upillede fed hvidløg - de giver smag fra sig og er rigtig gode på tallerkenen bagefter.

Steg fileterne i ca. 7 minutter på skindsiden. Hold dem flade med en bred paletkniv de første minutter, så de ikke trækker sig sammen og buler op.

Vend dem og steg dem 1 minut på den anden side til sidst, mens du overhælder dem med stegesky.

Server fisken med skiver af frisk citron og årstidens grøntsager - kogte eller bagte som du synes.

 

Pandestegt kulmule med grøntsager.

*

Ovnstegt hellefisk

Ovnstegt hellefisk er nok den mindst fedende ret, jeg kender. Og det smager vildt godt!

Ovnbagt hellefisk er en af de sundeste, nemmeste og lækreste retter, jeg kender. Jeg fik opskriften af Julie Berthelsen, engang jeg interviewede hende. Hun laver den af en hel side filet af hellefisk og med koriander. Her har jeg tillempet den lidt.

Jeg har brugt en pakke frosne hellefisk-portioner, det passer til 2 personer. Og da jeg ikke kunne få koriander, brugte jeg bredbladet persille.

Hellefisk portionerne er nemme at have med at gøre, man tager dem direkte fra fryseren og læger dem i et ovnfast fad. Jeg smurte det ikke, men pressede en halv citron ud over stykkerne og gav dem lidt salt.

Ovenpå lægges skiver af citron, hakkede tomater og finthakket hvidløg. Øverst en god håndfuld koriander eller persille. Det bages i ovnen på 200 grader i 10 minutter.

Jeg fik en lille portion perlebyg til sammen med skiver af hokkaido og spidskål. Begge dele var bagt 25 minutter i ovnen. Desuden en lille klat af min hjemmelavede dip af creme fraiche (se den i hovedmenuen under Opskrifter).

Det tager kun 10 minutter at bage hellefisken.

Hellefisk: take two

Hellefisk filet er noget af det lækreste fiskekød, man kan få. Her er et stykke på 500 gram - uden ben.

Hellefisk take two:

En uges tid efter fik jeg lejlighed til at lave hellefisk-retten, som den egentlig skal laves. 

Jeg fik 500 gram frisk hellefiskfilet hos fiskehandleren, og det er et guddommeligt stykke fisk: Mørt, uden ben og super velsmagende.

Jeg fik også fat i masser af frisk koriander til topping. Men jeg tror egentlig, jeg foretrækker persille.

Resterne:

Dagen efter brugte vi det fisk, der var til overs til en pastaret:

Jeg svitsede en porre, et stykke squash i tern og en håndfuld cherrytomater i bunden af en gryde, tilsatte fisken, der var let et skille ad, samt et godt drys ovnbagt timian fra dagen før og lod det hele simre sammen et par minutter.

Min mand fik sin del af fiskesaucen rundet af med et skvæt fløde.

Resterne af hellefisk er velegnede til en pastaret.

*

Hjemmerørte fiskedeller

Vores hjemmerørte fiskefrikadeller blev luftige og smagsfyldte.

Endelig fik vi taget os sammen til at lave hjemmerørte fiskefrikadeller. De blev en del mere luftige og lækre end dem, vi laver af købt fars.

Vi rørte 500 gram hakket torsk købt hos fiskehandleren med 1 æg, en skefuld havregryn, to skefulde mel, salt, peber, et lille finthakket løg, et squeeze citronsaft og lidt mælk. Desuden krydrede vi dem med lidt dild.

Lad farsen stå og samle sig i ca. 10 minutter i køleskab.

Steg frikadellerne ved høj varme på en pande i en blanding af olivenolie og smør ca 10 minutter til de er gyldne.

Som tilbehør fik vi kogte grøntsager og en mættende salat.

Når man koger tern af sød kartoffel, skal den have lige så lang tid som de almindelige kartofler. Spidskålen får 10 minutter, så den stadig har bid, og gulerødderne kun 3 minutter.

Tip: Et par teskefulde hakkede kapers pifter farsen op og giver en god smag.

Det var slet ikke så besværligt at lave sine egne fiskefrikadeller.

*

Brosme

med strandsennep & ratatouille

Strandsennep gror vildt ved danske kyster - og er lige til at spise!

Det er stadig sommer, og strandsenneppen gror vildt side om side med mange andre spiselige urter ved de danske strande. 

Vi smagte på strandsenneppen ude ved stranden og plukkede den med hjem og brugte den til at spice vores brosmefilet op med. Smagen er som navnet antyder lidt henad sennep men ikke særligt stærk. Læs mere om strandsennep på linket her

Brosmefileter er så godt som uden ben og ret nemme at have med at gøre. Brosmen er i familie med lange fra torskefamilien og meget mild i smagen. Den bliver bedst, hvis man salter fileterne inden brug. Det hedder en gourmetsaltning: Drys kødet med salt, lad det stå mindst 10 minutter, skyl saltet af og tør fisken med et stykke køkkenrulle.

Vi stegte dem i lidt baconfedt, de fik få minutter på hver side, til de begyndte at brune. På tallerkenen fik de et squeeze citron og blev pyntet med strandsennep.

Som tilbehør fik jeg kogt perlerug, mens min mand fik brasede kartofler!

Desuden lavede vi en herlig ratatouille af masser af friske grøntsager. Start med at svitse porre, løg og hvidløg i lidt karry i en dyb pande, tilsæt dernæst de hakkede gulerødder, squash og bønner. Til sidst de friske, snittede tomater. Lad det hele simre et kvarters tid. Smag til med salt og paprika. Indholdet i ratatouille kan variere meget - brug årstidens grøntsager.

Det var en meget fin sammensætning af mildt og krydret, lette og tungere råvarer, som lå godt i maven.

Brosme er nem at pandestege - her får vi ratatouille og perlerug til.

Brug resterne:

Der var et par stykker stegt fisk til overs. De blev til lækkert fiskepålæg:

Findel fisken med en gaffel. Tilsæt en skefuld mayonnaise, en skefuld citronsaft, en skefuld kapers og lidt salt. Rør det sammen og spis det på rugbrød.

*

Vi har sat os for at lære de mest almindelige fisk, man kan fange i havet omkring Danmark eller købe hos fiskehandleren, at kende. Derfor er der forholdsvis mange opskrifter med fisk her. Og der kommer flere.

Både for sjov - og fordi det er sundt, nemt & lækkert!

Grillet dorade

Mange kender nok doraden fra rejser sydpå. Nu er den også til at få i Danmark, endda til særdeles rimelig pris. Dagsprisen var 65 kr for 500 gram, og denne her vejede lidt over 400 g.

Næste gang vil jeg vælge en lidt større på fx 500 g til to personer eller to mindre på fx 300 gram hver.

Den er meget nem at tilberede, og kødet er super lækkert, det kan bedst sammenlignes med rødspættefilet.

Jeg skrabede skindet fri for skæl, gned den med lidt salt, ridsede skindet og lagde citronskiver og kviste af rosmarin i.

Indeni gav jeg lidt salt, en kvist rosmarin og et fed hvidløg.

Så på grillen med den i 5-7 minutter på hver side alt efter hvor stor den er.

Da den var klar, lagde vi den på et fad, åbnede den, pillede rygraden ud og fik en side hver - bare med lidt citronsaft over.

Jeg tilføjede drys af stegte brændenælder på min. Mums! Se opskriften under Grønt.

*

Sandart filet

med grønt & beurre blanc

Sandart er en rigtig lækker fisk. Fileterne har næsten ingen ben og er velsmagende og fine i kødet.

Drys fileterne med salt, og lad dem hvile i køleskab, mens du klargør tilbehøret.

Her er det mine favoritter: Sød kartoffel og spidskål i tern, der bages ca. 20 min i ovnen.

Ærter og gulerødder koges få minutter lige inden servering.

Vi stegte fileterne på vores nye grillpande:

Et par minutter på skindsiden først (hold dem flade med en paletkniv i starten, så de ikke krøller op), og derefter ca. 3 minutter på kødsiden.

Fiskehandleren havde renset skindet for os, så det kan spises.

Og så lavede vi beurre blanc, som måske ikke burde forekomme på en blog om sund mad. Og dog? Jeg tager den med, fordi det gør fisken meget velsmagende, og man kan nøjes med ganske lidt.

Vi lavede en lille portion inspireret af Brødrene Prices opskrift, som du kan se på linket her:

Vi reducerede opskriften sådan her:

Et par spiseskefulde hakkede løg koges ind med et par spiseskefulde vineddike og 1 dl tør hvidvin. Gryden tages af varmen, og ca 80 g smør piskes langsomt i. Smag til med salt og peber. Læg en teskefuld af saucen ovenpå fisken ved servering.

Den overskydende sauce kan gemmes i køleskab og genbruges. Den stivner, men smelter på varm fisk.

*

Rejer på grillen

Det er nemt at lave lækre rejer på grill.

En pose frosne kæmperejer på 450 gram rakte til forret til 6 personer. Jeg valgte de forkogte (som er lyserøde). De skal teoretisk set bare opvarmes, det gør det lettere at at give dem tilstrækkelig lidt tid på grillen til, at de ikke bliver seje.

Sådan gør du:

Tø rejerne op - bedst natten over i køleskab.

Si væden fra og mariner rejerne i 2 spsk. olivenolie, saft af 1 citron, 2 fed hvidløg, et drys af frisk timian eller anden krydderurt og lidt salt.

Lad dem hvile i marinaden mindst 1/2 time og gerne længere.

Sæt dem på træspyd, der har ligget i vand.

Læg spyddene på en varm grill i max 2 minutter på hver side.

Serveres med friskpresset citron, en skive groft brød og dip af en god mayonnaise rørt op med lidt citronsaft eller hjemmerørt dip af creme fraiche (se under grundopskrifter).

*

Det kræver lidt research at finde sin yndlings fiskefars.

Jeg kan bedst lide laksefrikadeller og har fundet en type, der er tilpas let og smager godt. Vi har ikke så tit overskud til at lave hjemmerørt fiskefars. Men hvis man har, er det virkelig en delikatesse.

Disse laksedeller skal bare steges på en pande i lidt olivenolie. Man kan også stege dem i ovnen, hvis man vil spare på fedtet.

Drop den fede remoulade. Serveres med lidt dip, evt. salt og masser af citron.

Tip: Når du har fundet din yndlings fars, så spørg fiskehandleren om den kan fryses. Hvis ja, kan man jo købe flere portioner.

Fiskefrikadeller er i øvrigt også gode som pålæg.

Grillet kål

Skær et lille savoykål midt over, giv det et pust smørspray, og drys det med lidt salt.

Bag det i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter alt efter størrelse, til det begynder at blive gyldent.

Spidskål kan også bruges.

Begge dele bliver i øvrigt også rigtig gode på grillen.

Bag sød kartoffel i tern og en tomat til hver samtidig.

Aspargesene er dyppet i kogende vand 1 minut.

Kikærtesalat: Se i undermenuen "Det kode". 

*

Ovnstegt havkat med årstidens grønt. Blomsten er kun til pynt.

Vi har sat os for at lære de mest almindelige fisk, man kan fange i havet omkring Danmark, at kende.

Ifølge fiskehandleren på torvet har havkatten omtrent samme smag og konsistens som kammuslinger - hvis man altså steger den rigitgt. Hvis den får for meget, bliver den nemt sej og gummiagtig.

Vi valgte at ovnstege stykket på 600 gram i 15 min. med lidt smør og citron. Det blev rigtig godt.

Næste gang vil vi nok prøve at pandestege den i koteletter, så vi får den sprøde skorpe med. 

Havkatten kaldes også koteletfisk, den skulle efter sigende også være god at grille, fordi den er så fast i kødet.

De 600 gram passede til 2 personer på dag ét, og 1 person på dag to.

Vi fik hver sin slags kartofler - som sædvanlig - samt gulerødder, ærter og friske, grønne asparges.

Havkatten kaldes også for koteletfisk, fordi det er oplagt at skære den ud i koteletter. Men lad fiskehandleren om det...Havens blomster sneg sig ind i billedet.

*

Laks med grøntsager

Det her er en genganger hos os. Sundt, nemt & lækkert!

To flotte, tykke stykker laks steges i olie 8 min på skindsiden, vendes og får de sidste 4 min på den anden side. Stegetiden afhænger af tykkelsen på stykket.

Dagens tilbehør: Sød kartoffel (ca 100 g pr person), grønne asparges, friskpillede ærter og bredbladet persille. 

Laksen dryppes med citron & grøntsagerne får lidt groft salt på tallerkenen.

Der var nok laks tilbage til en restemiddag. Find den i menuen under 'Undgå madspild'.

Stegt laks er også rigtig lækkert som pålæg på rugbrød.