Pandestegt kulmulefilet

Kulmulefilet med et mix af kogte og bagte grøntsager.

Kulmule er en af de fisk, vi bliver ved med at vende tilbage til. Den er nem - både at tilberede og at spise, da fileterne er stort set fri for ben og kødet er fast og velsmagende.

Her brugte vi en stor filet på 450 gram, som vi skar i 4 stykker.

Sådan gør du:

Salt stykkerne på skindsiden og lad dem stå og og trække lidt. 

Varm en blanding af olivenolie og smør på panden sammen med hele upillede fed hvidløg - de giver smag fra sig og er rigtig gode på tallerkenen bagefter.

Steg fileterne i ca. 7 minutter på skindsiden. Hold dem flade med en bred paletkniv de første minutter, så de ikke trækker sig sammen og buler op.

Vend dem og steg dem 1 minut på den anden side til sidst, mens du overhælder dem med stegesky.

Server fisken med skiver af frisk citron og årstidens grøntsager - kogte eller bagte som du synes.

 

Pandestegt kulmule med grøntsager.

*

Ovnstegt hellefisk

Ovnstegt hellefisk er nok den mindst fedende ret, jeg kender. Og det smager vildt godt!

Ovnbagt hellefisk er en af de sundeste, nemmeste og lækreste retter, jeg kender. Jeg fik opskriften af Julie Berthelsen, engang jeg interviewede hende. Hun laver den af en hel side filet af hellefisk og med koriander. Her har jeg tillempet den lidt.

Jeg har brugt en pakke frosne hellefisk-portioner, det passer til 2 personer. Og da jeg ikke kunne få koriander, brugte jeg bredbladet persille.

Hellefisk portionerne er nemme at have med at gøre, man tager dem direkte fra fryseren og læger dem i et ovnfast fad. Jeg smurte det ikke, men pressede en halv citron ud over stykkerne og gav dem lidt salt.

Ovenpå lægges skiver af citron, hakkede tomater og finthakket hvidløg. Øverst en god håndfuld koriander eller persille. Det bages i ovnen på 200 grader i 10 minutter.

Jeg fik en lille portion perlebyg til sammen med skiver af hokkaido og spidskål. Begge dele var bagt 25 minutter i ovnen. Desuden en lille klat af min hjemmelavede dip af creme fraiche (se den i hovedmenuen under Opskrifter).

Det tager kun 10 minutter at bage hellefisken.

Hellefisk: take two

Hellefisk filet er noget af det lækreste fiskekød, man kan få. Her er et stykke på 500 gram - uden ben.

Hellefisk take two:

En uges tid efter fik jeg lejlighed til at lave hellefisk-retten, som den egentlig skal laves. 

Jeg fik 500 gram frisk hellefiskfilet hos fiskehandleren, og det er et guddommeligt stykke fisk: Mørt, uden ben og super velsmagende.

Jeg fik også fat i masser af frisk koriander til topping. Men jeg tror egentlig, jeg foretrækker persille.

Resterne:

Dagen efter brugte vi det fisk, der var til overs til en pastaret:

Jeg svitsede en porre, et stykke squash i tern og en håndfuld cherrytomater i bunden af en gryde, tilsatte fisken, der var let et skille ad, samt et godt drys ovnbagt timian fra dagen før og lod det hele simre sammen et par minutter.

Min mand fik sin del af fiskesaucen rundet af med et skvæt fløde.

Resterne af hellefisk er velegnede til en pastaret.

*

Hjemmerørte fiskedeller

Vores hjemmerørte fiskefrikadeller blev luftige og smagsfyldte.

Endelig fik vi taget os sammen til at lave hjemmerørte fiskefrikadeller. De blev en del mere luftige og lækre end dem, vi laver af købt fars.

Vi rørte 500 gram hakket torsk købt hos fiskehandleren med 1 æg, en skefuld havregryn, to skefulde mel, salt, peber, et lille finthakket løg, et squeeze citronsaft og lidt mælk. Desuden krydrede vi dem med lidt dild.

Lad farsen stå og samle sig i ca. 10 minutter i køleskab.

Steg frikadellerne ved høj varme på en pande i en blanding af olivenolie og smør ca 10 minutter til de er gyldne.

Som tilbehør fik vi kogte grøntsager og en mættende salat.

Når man koger tern af sød kartoffel, skal den have lige så lang tid som de almindelige kartofler. Spidskålen får 10 minutter, så den stadig har bid, og gulerødderne kun 3 minutter.

Næste gang vil vi prøve at tilsætte lidt hakkede kapers eller en hakket ansjos til fiskefrikadellerne. 

Det var slet ikke så besværligt at lave sine egne fiskefrikadeller.

*

Brosme med strandsennep & ratatouille

Strandsennep gror vildt ved danske kyster - og er lige til at spise!

Det er stadig sommer, og strandsenneppen gror vildt side om side med mange andre spiselige urter ved de danske strande. 

Vi smagte på strandsenneppen ude ved stranden og plukkede den med hjem og brugte den til at spice vores brosmefilet op med. Smagen er som navnet antyder lidt henad sennep men ikke særligt stærk. Læs mere om strandsennep på linket her

Brosmefileter er så godt som uden ben og ret nemme at have med at gøre. Brosmen er i familie med lange fra torskefamilien og meget mild i smagen. Den bliver bedst, hvis man salter fileterne inden brug. Det hedder en gorumetsaltning: Drys kødet med salt, lad det stå mindst 10 minutter, skyl saltet af og tør fisken med et stykke køkkenrulle.

Vi stegte dem i lidt baconfedt, de fik få minutter på hver side, til de begyndte at brune. På tallerkenen fik de et squeeze citron og blev pyntet med strandsennep.

Som tilbehør fik jeg kogt perlerug, mens min mand fik brasede kartofler!

Desuden lavede vi en herlig ratatouille af masser af friske grøntsager. Start med at svitse porre, løg og hvidløg i lidt karry i en dyb pande, tilsæt dernæst de hakkede gulerødder, squash og bønner. Til sidst de friske, snittede tomater. Lad det hele simre et kvarters tid. Smag til med salt og paprika. Indholdet i ratatouille kan variere meget - brug årstidens grøntsager.

Det var en meget fin sammensætning af mildt og krydret, lette og tungere råvarer, som lå godt i maven.

Brosme er nem at pandestege - her får vi ratatouille og perlerug til.

Brug resterne:

Der var et par stykker stegt fisk til overs. De blev til lækkert fiskepålæg:

Findel fisken med en gaffel. Tilsæt en skefuld mayonnaise, en skefuld citronsaft, en skefuld kapers og lidt salt. Rør det sammen og spis det på rugbrød.

*

Vi har sat os for at lære de mest almindelige fisk, man kan fange i havet omkring Danmark eller købe hos fiskehandleren, at kende. Derfor er der forholdsvis mange opskrifter med fisk her. Og der kommer flere.

Både for sjov - og fordi det er sundt, nemt & lækkert!

Grillet dorade

Mange kender nok doraden fra rejser sydpå. Nu er den også til at få i Danmark, endda til særdeles rimelig pris. Dagsprisen var 65 kr for 500 gram, og denne her vejede lidt over 400 g.

Næste gang vil jeg vælge en lidt større på fx 500 g til to personer eller to mindre på fx 300 gram hver.

Den er meget nem at tilberede, og kødet er super lækkert, det kan bedst sammenlignes med rødspættefilet.

Jeg skrabede skindet fri for skæl, gned den med lidt salt, ridsede skindet og lagde citronskiver og kviste af rosmarin i.

Indeni gav jeg lidt salt, en kvist rosmarin og et fed hvidløg.

Så på grillen med den i 5-7 minutter på hver side alt efter hvor stor den er.

Da den var klar, lagde vi den på et fad, åbnede den, pillede rygraden ud og fik en side hver - bare med lidt ctronsaft over.

Jeg tilføjede drys af stegte brændenælder på min. Mums!

*

Topskud af brændenælder.

Stegte brændenælder

Jeg hørte i radioen, at brændenælder smager godt og er fulde af vitaminer. Det skulle prøves, så jeg tog handsker på og klippede en posefuld topskud - dvs de øverste 6 blade - på en mark langt væk fra befærdede veje for at undgå giftstoffer.

Da jeg kom hjem, skyllede jeg dem og tørrede dem på et rent viskestykke. Nu brændte de ikke mere. Vægten viste, der var 50 gram.

Jeg smed dem på en pande med en sjat olivenolie og et par fed hakket hvidløg og stegte for høj varme. Tilastte salt og lidt citronsaft et par gange, til de begyndte at svinde ind og opføre sig som spinat. Det tager lidt længere tid med brændenælder.

Da de begyndte at blive sprøde, tog jeg dem af. Man kan sikkert også stuve dem med fløde, men det undlod jeg.

Dem her blev meget sprøde og lækre og kan nærmest sammenlignes med grønkålschips. De var meget lækre som drys på fisken.

Resten af dem brugte jeg næste dag som drys på mine søde kartofler. Også godt!

Bagefer har jeg læst, at man egentlig skal plukke topskudene, før de blomstrer. Disse her var i blomst, men det gjorde nu ikke noget. Men næste gang vil jeg nok pille bladene af stilkene, de blev lidt hårde.

Læs mere om at bruge brændenælder i maden på linket her.

Brændenælderne tilberedes på en pande med lidt hvidløg og olie.

*

Sandart filet med grønt & beurre blanc

Sandart er en rigtig lækker fisk. Fileterne har næsten ingen ben, og den er velsmagende og fin i kødet.

Drys fileterne med salt, og lad dem hvile i køkeskab, mens du klargør tilbehøret.

Her er det mine favoritter: Sød kartoffel og spidskål i tern, der bages ca. 20 min i ovnen.

Ærter og gulerødder koges få minutter lige inden servering.

Vi stegte fileterne på vores nye grillpande:

Et par minutter på skindsiden først (hold dem flade med en paletkniv i starten, så de ikke krøller op), og derefter ca. 3 minutter på kødsiden.

Fiskehandleren havde renset skindet for os, så det kan spises.

Og så lavede vi beurre blanc, som måske ikke burde forekomme på en blog om sund mad. Og dog? Jeg tager den med, fordi det gør fisken meget velsmagende, og man kan nøjes med ganske lidt.

Vi lavede en lille portion inspireret af Brødrene Prices opskrift, som du kan se på linket her:

Vi reducerede opskriften sådan her:

Et par spiseskefulde hakkede løg koges ind med et par spiseskefulde vineddike og 1 dl tør hvidvin. Gryden tages af varmen, og ca 80 g smør piskes langsomt i. Smag til med salt og peber. Læg en teskefuld af saucen ovenpå fisken ved servering.

Den overskydende sauce kan gemmes i køleskab og genbruges. Den stivner, men smelter på varm fisk.

*

Rejer på grillen

Det er nemt at lave lækre rejer på grill.

En pose frosne kæmperejer på 450 gram rakte til forret til 6 personer. Jeg valgte de forkogte (som er lyserøde). De skal teoretisk set bare opvarmes, det gør det lettere at at give dem tilstrækkelig lidt tid på grillen til, at de ikke bliver seje.

Tø rejerne op - bedst natten over i køleskab.

Si væden fra og mariner rejerne i:

2 spsk. olivenolie

Saft af 1 citron

2 fed hvidløg

Drys af frisk timian eller anden krydderurt

Lidt salt

Lad dem hvile i marinaden mindst 1/2 time og gerne længere.

Sæt dem på træspyd, der har ligget lidt i vand.

Læg spyddene på en varm grill i max 2 minutter på hver side.

Serveres med friskpresset citron, en skive groft brød og dip af god mayonnaise rørt op med lidt citronsaft eller hjemmerørt dip af creme fraiche (se under grundopskrifter).

*

Laksedeller med grillet kål og kikærtesalat

Det kræver lidt research at finde sin yndlings fiskefars.

Jeg kan bedst lide laksefrikadeller og har fundet en type, der er tilpas let og smager godt. Vi har ikke så tit overskud til at lave hjemmerørt fiskefars. Men hvis man har, er det virkelig en delikatesse.

Disse laksedeller skal bare steges på en pande i lidt olivenolie. Man kan også stege dem i ovnen, hvis man vil spare på fedtet.

Drop den fede remoulade. Serveres med lidt dip, evt. salt og masser af citron.

Tip: Når du har fundet din yndlings fars, så spørg fiskehandleren om den kan fryses. Hvis ja, kan man jo købe flere portioner.

Fiskefrikadeller er i øvrigt også gode som pålæg.

Grillet kål

Skær et lille savoykål midt over, giv det et pust smørspray, og drys det med lidt salt.

Bag det i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter alt efter størrelse, til det begynder at blive gyldent.

Spidskål kan også bruges.

Begge dele bliver i øvrigt også rigtig gode på grillen.

Bag sød kartoffel i tern og en tomat til hver samtidig.

Aspargesene er dyppet i kogende vand 1 minut.

Kikærtesalat: Se i undermenuen "Det kode". 

*

Ovnstegt havkat med årstidens grønt. Blomsten er kun til pynt.

Ovnstegt havkat

Vi har sat os for at lære de mest almindelige fisk, man kan fange i havet omkring Danmark, at kende.

Ifølge fiskehandleren på torvet har havkatten omtrent samme smag og konsistens som kammuslinger - hvis man altså steger den rigitgt. Hvis den får for meget, bliver den nemt sej og gummiagtig.

Vi valgte at ovnstege stykket på 600 gram i 15 min. med lidt smør og citron. Det blev rigtig godt.

Næste gang vil vi nok prøve at pandestege den i koteletter, så vi får den sprøde skorpe med. 

Havkatten kaldes også koteletfisk, den skulle efter sigende også være god at grille, fordi den er så fast i kødet.

De 600 gram passede til 2 personer på dag ét, og 1 person på dag to.

Vi fik hver sin slags kartofler - som sædvanlig - samt gulerødder, ærter og friske, grønne asparges.

Havkatten kaldes også for koteletfisk, fordi det er oplagt at skære den ud i koteletter. Men lad fiskehandleren om det...Havens blomster sneg sig ind i billedet.

*

Laks med grøntsager

Det her er en genganger hos os. Sundt, nemt & lækkert!

To flotte, tykke stykker laks steges i olie 8 min på skindsiden, vendes og får de sidste 4 min på den anden side. Stegetiden afhænger af tykkelsen på stykket.

Dagens tilbehør: Sød kartoffel (ca 100 g pr person), grønne asparges, friskpillede ærter og bredbladet persille. 

Laksen dryppes med citron & grøntsagerne får lidt groft salt på tallerkenen.

Der var nok laks tilbage til en restemiddag. Find den i menuen under 'Undgå madspild'.

Stegt laks er også rigtig lækkert som pålæg på rugbrød.