Mørbrad på grillen

Grillet mørbrad er et sikkert sommerhit.

En af de retter, vi bliver ved med at vende tilbage til, er grillet mørbrad. Svinemørbrad er simpelthen bare meget grill-egnet!

Sådan gør du:

Rens og afpuds en pæn, stor svinemørbrad. Pensl den med lidt olie og giv den de krydderier, du bedst kan lide. Vi bruger som regel kun lidt grillkrydderi ud over salt og peber.

Læg den på en varm grill og steg den ved middel varme i 20 minutter. Vend den midtvejs.

Denne sommeraften fik vi en kombi af grillede og kogte grøntsager til. Blomkålsbuketterne og den røde peberfrugt fik 10 minutter på grillen, mens de nye kartofler og asparges blev kogt så lidt som muligt.

(Jeg lagde også en rabarber på grillen - men det kom der ikke noget særlig interessant ud af...)

Salaten var med sprød frisette salat, mørke kumato tomater, sprøde skoleagurker, den bløde salatost fra COOP og basilikumblade.

Det hele serveres med en skefuld hjemmelavet dip og friskplukket persille.  

 

Blomkål smager temmelig anderledes, når det bliver grillet.

De mørke kumato tomater smager ligesom andre tomater - men de er flotte.

*

Sommer frikadeller

Helt klassisk dansk sommermad...

Nogle gange er helt traditionel, dansk mad bare rigtig godt. For eksempel en klassisk frikadelle med friske, danske sommergrøntsager.

Her serverer jeg dem med en lille håndfuld små, nye kartofler, samt blomkål, gulerod og asparges. Når grøntsagerne er så sprøde og friske som nu i juni, bevarer de både bid og smag, hvis man kun koger dem få minutter. Dvs. kartoflerne ca.12 (alt efter størrelse), majs 10, gulerod og blomkål 5 og asparges 1 minut.

Server med en hjemmerørt dip og bredbladet persille.

Frikadellerne:

Bland 500 gram hakket kalv & flæsk med 1,5 tsk. salt, groft kværnet peber, 1 revet løg, 1 æg, 2 spsk. havregryn og 1 spsk. mel.

Rør farsen sammen med skummetmælk eller letmælk til konsistensen er passende. Den kan godt hvile en halv time eller mere tildækket i køleskab, men det behøves ikke. Form frikadellerne med en ske og steg dem i cirka 1 skefuld olivenolie og 1 skefuld smør på en pande - først ved høj varme, skru ned når de er brune, og lad dem stege videre ca. 10 minutter.

Og som nævnt før: Frikadellerne i sig selv feder ikke. Kun hvis man lader dem sejle i fedtstof eller spiser fed sovs til!

*

Grillbøf på spyd

Tykstegsbøffen kom på grillspyd med grøntsagerne.

Endelig blev det grillvejr, og hvor er det længe siden, vi har fået et godt grillspyd! Så fredagsbøffen blev skåret i stykker og sat på spyd sammen med stykker af squash, peberfrugt, cherrytomater, små tern af sød kartoffel og kvarte løg.

Det hele blev penslet med samme type marinade, jeg havde brugt på kyllinge sticks'ene et par dage før. Den er rørt sammen af 1/2 dl olivenolie, 2 spsk. soya, 1 spsk. citronsaft, revet hvidløg, revet ingefær, et drys chili og lidt salt.

Spyddene blev grillet 5-6 minutter i alt ved høj varme. Og serveret med en friskkogt ny alliance-kartoffel med lidt persille og en kold dip.

Salaten var lavet af friseé salat, mango, avocado, tern af vandmelon, friske ærter, rødløg, basilikumblade og koriander. Den fik den anden halvdel af marinaden over som dressing, og det smagte ret godt!

Næste gang: Ternene af sød kartoffel skal være mindre for at blive møre af 6 minutter på grillen

*

Fredagsbøf

stegt i ovnen

Nem og enkel fredagsmad af gode råvarer.

Hos os er der tradition for at få en god bøf om fredagen. Det kan jeg ikke sådan lige lave om på. Til gengæld har jeg fået lavet meget om på tilbehøret. Førhen fik vi altid kartofler og fars gode sovs til. Det får min mand stadig tit. Men nu får jeg alle mulige lækre grøntsager til. Det nyder jeg. Og bøffen er der jo ikke noget galt med ;-)

Den her var en tournedos fra Super brugsen. De har tilbud på bøf hver fredag, så disse to lækre tournedos af oksemørbrad fik vi for 40 kr. stykket. Det er mere, end vi kan spise, men resterne er gode som pålæg eller lynstegt i strimler som kebab dagen efter.

Sådan gør du:

Brun bøfferne på alle sider på en varm pande i en blanding af olivenolie og smør. Læg dem i et ovnfast fad og sæt dem ind til grøntsagerne i ovnen på 200 grader de sidste 15-17 minutter, alt efter hvor tykke de er. Disse her var næsten 5 cm høje, så de skal behandles som en lille steg.

Lad dem hvile lidt, når de tages ud, så saften fordeler sig i kødet.

Man kan også lade dem blive på panden i stedet, men de bliver mere lækre og jævnt stegte i ovnen. Og de er stadig rosa, når de lægges på tallerkenen.

Se bagetiderne for de forskellige grøntsager under Grønt.

Hvis du vil have sovs til, er det lækkert at brune et fed hvidløg og et par svampe i skiver på panden og koge den af med lidt fløde. Jeg foretrækker lidt hvid sovs af creme fraiche eller yoghurt. 

*

Brontosaurus steak

med chipotle

 

Brontosaurus kødet med grøntsager.

Der findes masser af alternative udskæringer af kød til billige penge i supermarkedets køledisk. Fx en såkaldt brontosaurus steak skåret af oksebov klump til 59 kroner. Den har nok fået sit navn på grund af sin dinosaur-agtige størrelse på 400 gram. Men hvad pokker stiller man op med sådan en kæmpestor bøf?

Normalt skal bov og klump simre i flere timer for at blive mørt og lækkert. Men man kan også behandle en brontosaurus steak som en tyk oksemedallion eller som andebryst: Brun det, skru ned og steg det videre i ca. 15 minutter ved lav varme enten på panden eller i ovnen.

Herefter skal kødet hvile. Eller som vi gjorde her: Skær det i tynde skiver og vend det på panden igen et par minutter med en færdig chipotle-sauce. Så bliver det mørt og lækkert og smager stærkt krydret.

Chipotle saucen her var fin og nem at håndtere. Chipotle er tørret, røget chili, smagen egner sig rigtig godt til kebab-agtig mad.

Den første dag fik vi kødet med grøntsager til, den næste dag spiste jeg resten af kødet i en madpandekage. Der var kød til 3 personer i den her brontosaurus steak.

Næste gang: Vil jeg prøve at lave chipotle-krydderblandingen selv. Og så gå direkte efter at lave det til et kebab måltid.

Brontosaurus laves som en lille steg og vendes i chipotle saucen i skiver.

*

Pulled pork

i pita med mangosalsa

Pulled pork er både nemt, sundt og lækkert i en pita eller burger.

Pulled pork er faktisk lidt af et vidunder-produkt. Jeg springer over, hvor gærdet er lavest og køber den næsten færdigtilberedte udgave fra Tulip. Den koster under en 50'er for en pakke med 500 gram, og så skal det bare varmes i ovnen.

Alternativet: At tilberede kødet helt fra bunden selv, tager lang tid og/eller kræver specialudstyr. 

Når jeg hopper på den nemme løsning her, er det også fordi, det er et super magert og lækkert produkt. Det indeholder næsten intet fedt, meget lidt kulhydrat - men pænt meget protein.

Min favorit er at servere kødet i et hjemmebagt pitabrød sammen med en god, stærk mangosalsa. Det klæder den milde smag i kødet rigtig godt.

Sådan gør du:

Pak kødet ud og læg det i et ovnfast fad sammen med skyen og varm det i ovnen i 25-30 minutter på 200 grader. Skil kødet ad med en gaffel, så det bliver til trevler, når du tager det ud. 

Skræl og snit en mango i tern, og bland den med et hakket rødløg, lidt finthakket chili og en håndfuld frisk koriander. Lav en dressing af 1 spsk. olie, 1 spsk. soya, 1 spsk. limesaft, revet ingefær, revet hvidløg og lidt chili. Server evt. dressingen ved siden af.

Tilføj lidt salat efter kokkens humør. Jeg valgte blade af babyspinat og avocado i skiver.

Se opskriften på mit hjemmebagte pitabrød under Brød.

Mango salsa smager rigtig godt til pulled pork.

*

Lammeculotte på grillen

En lammeculotte bliver supergod på grillen.

Påskevejret gjorde det oplagt at starte grillsæsonen 😀 Vi lagde to store lammeculotter på hver 400 gram på grillen i 1/2 time og lod kødet stå og hvile 10 minutter bagefter. En mindre lammeculotte skal max have 25 minutter.

Som tilbehør lavede jeg ovnbagte grøntsager, ærte-mynte humus, tzatziki og en klassisk broccolisalat (se den under Grønt). Du finder opskrifter på det andet i den alfabetiske oversigt på Kirstenwinding.dk/madblog

Det samme tilbehør er meget velegnet som tilbehør til pitabrød med rester af lammekødet. Se det under Undgå madspild.

To store lammeculotter på hver 400 gram.

Kødet bliver mørt og rosa.

*

Mørbrad med svampe og sød kartoffelmos

Mørbradbøf med ristede svampe, bagt blomkål, sød kartoffelmos og perlebyg.

Normalt planlægger man aftensmaden ud fra kødet. Her lod jeg tilbehøret styre. Jeg havde lyst til at prøve en mos af sød kartoffel og noget med ristede svampe - så det blev en svinemørbrad, vi fik.

Sød kartoffelmos: Kog ca 200 gram sød kartoffel i tern sammen med 1 pastinak i tern (ca. 100 gram) og 1 fed hvidløg. Tilsæt kun ganske lidt salt, da grøntsagerne skal koge lidt ud, når de skal moses.

Kog dem i ca. 15 minutter og hæld vandet fra. Gem lidt af kogevandet og blend grøntsagerne med ca 1/2 dl skummetmælk og lidt af kogevandet. Smag til med sal, peber og evt. et drys chili. 

Mosen kan holde sig i flere dage i køleskab og smager fint, hvis man varmer den i mikrobølgeovn.

Kog 1 dl perlebyg og bag de grøntsager, du vil have til - jeg valgte buketter af blomkål, de skal have 15 minutter ved 200 grader, så de lige tager lidt farve.

Lav svampemix som vist på linket her. Det er både sundere og mere velsmagende end en sovs. Anret svampene i en skål og hold dem varme, mens du steger mørbradbøfferne på den samme pande:

Mørbradbøf: Rens mørbraden, skær den i ca. 2 cm tykke skiver til bøffer, tryk dem let, drys dem med salt og peber og steg dem 3-5 minutter på hver side.

Server det hele med en god dip af creme fraiche.

Velbekomme!

 

De lækre grøntsager fik lov at styre aftenens menu.

*

Orientalsk lammegryde

Lammegryden serveret med pastinakmos, vilde ris, pak choi og hokkaido.

Hvorfor er der så få retter med lam i gryde? Jeg lod mig inspirere af den marokkanske suppe, Harira, og lavede en stærk og krydret lammegryde.

Sådan gør du:

Rens en lammeculotte for fedt og sener og skær den i tern på ca. 2x2 cm. Den jeg brugte vejede 600 gram, dvs. ca. 450 gram i renset tilstand.

Rens og snit de grøntsager, du vil have i retten. Jeg brugte 1 rødløg, 2 fed hvidløg, 1/2 porre, 2 store gulerødder, en mellemstor pastinak og ca. 2 cm frisk ingefær.

Brun kødet let, så det ikke bliver hårdt, i olivenolie i bunden af en stor gryde og krydr det med salt og peber. Tag kødet op med en hulske og brun grøntsagerne i samme gryde. Læg kødet tilbage, når grøntsagerne er svitset, tilsæt 1 tsk. spidskommen, 1 tsk. kanel, 1 tsk. koriander og 1/2 tsk. chili.

Når krydderierne har fordelt sig, tilsættes 1 dåse hakkede tomater og 1/2 liter okse- eller grøntsagsbouillon og ca. 2 spsk. citronsaft. Læg låg på, og lad retten simre i 10 minutter. Tilsæt ca 200 gram kikærter (opblødte eller fra dåse) og lad dem koge med de sidste 10 minutter.

Smag retten til og jævn den evt. med lidt maizena.

Jeg serverede denne lammegryde med pastinakmos (se opskriften under Grønt), lidt vilde ris-blanding, samt bagt pak choi og hokkaido i tern.

Næste gang: Vil jeg prøve at bruge friske tomater.

Masser af lækre grøntsager og super mørt og lækkert lammekød - tilsat en håndfuld velduftende krydderier.

*

Ribbensteg i stegeso

med sprød svær og sund sovs

Langtidsstegt ribbensteg bliver saftig og mør - og sværen kan brunes under grillen. PS: Lige nu kan du vinde det smarte skærebræt med opsamlingsfad til kødsaften - kig under Quiz.

Julen nærmer sig, og det er tid til at forholde sig til julemaden: Hvordan laver vi den, så den bliver både velsmagende, sprød og mør - og ikke alt for fed?

Jeg satte mig for at prøve at lave flæskesteg i stegeso. Når kødet steger langsomt ved lavere temperatur, bliver det nemlig meget mere mørt, og når stegesoen holder på væden, bliver det også mere saftigt.

Det springende punkt er sværen. Hvordan undgår man, at den bliver blød som gummi?

Jeg søgte på nettet og fulgte især anvisningerne fra Nogetiovnen.dk Der er nemlig også ret klare anvisninger på, hvor mange grader man giver en steg, hvis den skal stå hhv. 2, 4 eller 6 timer. 

Jeg valgte en lille ribbensteg på 750 gram af økologisk Bornholmergris. Det passer lige til 2 personer, når fedtet skæres fra efter stegning. Og en ribbensteg bliver altid mere saftig end en kamsteg, fordi ribbenstegen er fedtmarmoreret. Selvfølgelig siver der også lidt fedt ind i kødet under stegning, men det afgiver også en masse smag. Hvis bare man skærer det fedt, der sidder lige under sværen fra, inden man spiser, er det efter min mening helt ok.

Sådan gør du:

Skræl og snit de grøntsager, du vil bruge og læg dem i bunden af stegesoen. Jeg brugte 5 hvide kartofler, 2 store gulerødder, 2 pastinakker, 1 porre og en kvist bladselleri. Læg dem i et lag, der er så jævnt, at stegen kan ligge fladt ovenpå grøntsagerne. Hæld vand på, så det lige dækker grøntsagerne og tilsæt 1 terning grøntsagsbouillon. 

Snit stegen så dybt i sværen, at du nemt kan gnide en masse groft salt i. Læg stegen ovenpå grøntsager og vand, læg låg på stegesoen og sæt den i ovnen ved 175 grader i 2 timer.

Efter 2 timer tages låget af stegesoen, og stegen steger færdig ved 175 grader i 30 minutter.

Læg herefter stegen over i et ovnfast fad, og sæt det under grillen i ovnen i cirka 5 minutter, til sværen bobler og tager farve. Når du synes den har nok, tager du den ud og lader den stå utildækket.

Tag de grøntsager og kartofler op, du vil spise til kødet, og blend resten til en dejlig grøntsagssauce. Du skal ikke tilføje andre krydderier, før du har smagt på saucen, da der er ret meget salt på stegen.

Der blev sovs til overs - den frøs jeg ned til en anden god gang. Kødet blev yderst mørt og velsmagende, næsten ligeså mørt som pulled pork.

Kød og grøntsager passer sig selv i ovnen i 2 timer...

Tilbehør: Man behøver jo ikke spise brun sovs og hvide kartofler til ribbensteg.

Jeg bagte en portion søde kartofler i tern med lidt snittet aubergine ved siden af stegesoen de sidste 30 minutter, da jeg ikke er så vild med hvide kartofler. Men min mand sagde, de hvide kartofler smagte forrygende.

Jeg bagte også et lille fad rødbeder i tern. De fik næsten en time, da ovnen ikke var så varm.

Desuden lavede jeg også en hurtig salat af revet rødbede, delikatesselinser, tern af appelsin og cashewnødder.

Man behøver ikke spise sovs og kartofler til ribbensteg...

*

Svinekæber

Svinekæber er rigtig lækker simremad...

Mon ikke de fleste er kommet over, at det ikke lyder så lækkert at spise kæber? Sagen er jo, at der findes et hav af delikate udskæringer, vi normalt kun oplever som hakket kød - og det er synd. For svinekæber, der har simret i rødvin, bliver super lækre og så  møre, at man kan servere dem for gæster.

Disse svinekæber købte vi frosne og afpudsede hos vores lokale slagter. Det betyder, at de er lige til at tø op og putte i gryden. Nemt og lækkert! Der var cirka 18 kæber der vejede 1200 gram til 6 personer.

Sådan gør du:

Drys svinekæberne med salt og peber og brun dem i olivenolie i en stor gryde. Det er bedst at brune 3-4 stykker ad gangen og tage dem op igen. Når alle kæberne er brunet og taget op igen, brunes grøntsagerne:

Til denne portion brugte vi 1 hel porre, 4 gulerødder, 2 løg og 2 fed hvidløg. Det hele snittes og og brunes i samme gryde som kødet. Læg de brunede svinekæber tilbage i gryden ovenpå grøntsagerne og tilsæt 1/2 liter grøntsagsbouillon, 1/2 flaske rødvin og en lille dåse koncentreret tomatpure. Læg kviste af krydderurter - fx rosmarin og timian -  og et par laurbærblade ved. Lad det hele simre under låg ved svag varme i 1,5 time. 

Tag laurbærblade og kviste af krydderurter op og rund saucen af med ca 1 dl fløde. Smag til med salt og peber. 

Server svinekæberne med kartofler/søde kartofler, grøntsager og en mild salat. Fx salaten af savoykål, som du finder under Grønt her på bloggen. 

Hvis du er på kur, skal du kun nippe til denne sauce. Hvis du er på vedligehold, skal du bare holde lidt måde. 

Svinekæber er ultra magert og lækkert kød.

Læg masser af grøntsager i gryden.

Dagen efter:

Der blev en pæn portion sovs til overs. Den frøs jeg ned og brugte en anden dag, hvor jeg tilsatte en pakke færdiglavede svinekæber fra Tulip. De var på tilbud til 35 kr., det er ultra billigt for et rigtig godt og magert produkt.

Kæberne er sous vide tilberedte, hvilket gør dem så møre, at kødet falder helt fra hinanden. Faktisk minder de både i struktur og smag om pulled pork. Jeg tilsatte hele portionen til saucen og varmede det i ovnen i 25 minutter på 200 grader. Det blev godt men lige lovlig salt.

Næste gang vil jeg varme de færdige kæber for sig selv og hælde deres egen sky fra, hvis jeg har en færdig sovs, for det er vist lagen, der er temmelig salt.

Tulips slow cooked grisekæber er god færdigmad.

Skøn varedeklaration!

*

Irsk lammeinderlår

med sund kartoffelsalat

Lammesteg med husets kartoffelsalat.

Hvis der ikke havde været tilbud på en lille steg af irsk lammeinderlår i supermarkedet, havde jeg aldrig fundet på at lave det. Men hurra for de mange sjove udskæringer, der popper op i kølediskene rundt omkring. 

Denne her vejede 550 gram, dvs. rigeligt stor til 2 personer - endda med lidt rester, der er velegnede i en wrap dagen efter.

Sådan gør du:

Vi stegte den i et fad i ovnen på 200 grader med lidt timian og rosmarin ved, indtil kødet havde en kernetemperatur på 63 grader. Derefter lod vi kødet hvile i nogle minutter inden servering. 

Det var super lækkert kød.

Som tilbehør lavede jeg en kold 'kartoffelsalat' med masser af andre grøntsager i. Og supplerede med lidt majs og gulerødder på tallerkenen.

Se opskriften på Kartoffelsalaten under 'Undgå madspild'.

Lammeinderlår - en lille, lækker steg!

Server de bagte kviste af krydderurter på kødet.

*

Grillet oksemørbrad

Lidt men godt - oksemørbrad er mørt som smør. Her serveret med masser af grillede grøntsager og persilledip.

Oksekød er noget af det, der virkelig vejer tungt på CO2 regnskabet. Derfor er det en god ide at spare på det. Vi har valgt at spise mindre af det, både færre gange om ugen og færre gram. Til gengæld tillader vi os at købe det aller lækreste, fx oksemørbrad. 

Til denne middag købte vi 300 gram til to personer. Det blev der to pæne og super møre bøf ud af.

Sådan gør du:

Pensl kødet med lidt olie og drys det med salt & peber. Læg bøfferne på en varm grill i ca 3 minutter på hver side. Disse her blev medium stegte, dvs. fint lyserøde i midten og meget saftige. Lad dem hvile et par minutter inden servering, så saften fordeler sig i kødet.

Som tilbehør fik vi skiver af sød kartoffel og små hele løg bagt i et fad på grillen i 35 minutter. Svampene, peberfrugterne, squashen og de små tomater på spyd kom på grillen de sidste 10 minutter. De grønne asparges blev kun lige vendt på griillen i et minut på hver side. 

Når man sparer på kødet, er det vigtigt, der er rigeligt med grøntsager som tilbehør. Jeg går efter, at kødet skal fylde max 1/4 af tallerkenen - resten skal være grøntsager og en lille klat dip.

Se opskriften på persilledip under Grønt.

*

Hjortesteg på grillen

Krondyr køllesteg med grillede grøntsager og salat.

Jeg havde købt en krondyr køllesteg på 800 gram på tilbud. Vi blev fristet til at lægge den på grillen en varm sommeraften, selvom stegen var i net, og der stod på pakken, den skulle brunes og stege færdig i ovn i 45 minutter.

Vi fjernede nettet fra stegen, spækkede den med timian og rosmarin og gav den lidt smørspray og salt & peber.

Da man sjældent kan gå ud fra, at en steg skal have ligeså lang tid på grill som i ovn, brugte vi stegetermometer og indstillede det på 60 grader. Vores gasgrill var indstillet til 160 grader, og vi holdt låget lukket (undtagen når vi lagde grøntsager ind på grillen og vendte dem). Det tog omtrent 40 minutter, før termometeret bippede.

Vi lod stegen hvile 5-10 minutter inden servering, så saften kunne fordele sig i kødet. 

Skiverne af sød kartoffel var ca 2 cm tykke og fik ca 35 minutter i kanten af grillen. Hvis de ligger direkte over flammer, bliver de nemt brændte. Squash og portobellosvamp grillede med de sidste 10 minutter, og de grønne asparges kun de sidste 2 minutter.

Salaten var mest grøn: Den bestod af julesalat, edamamebønner, avocado, porre, majs og græskarkerner.

Dertil en dip af creme fraiche 9% rørt op med hvidløg, citronsaft, salt, peber, lidt karry og hakket persille. 

Det var et ret fremragende måltid! Der var rigeligt til 2 personer i 2 dage. Dagen efter svitsede vi kødresterne med krydderier på en pande og spiste dem i en tortilla wrap.

Næste gang vil vi vende stegen midtvejs, så den bliver helt ensartet stegt.

 

Hjortestegen blev god på grill, selvom den egentlig var beregnet til gryde- eller ovnstegning..

*

Lammemørbrad

med salat og mynte-dip

Lammemørbrad er klar på få minutter.

Hvis du skal lave noget nemt og sundt i en fart, er lammemørbrad et godt valg.

Jeg havde en pakke med 200 gram i fryseren - købt på tilbud til 39 kr. Normalt koster det dobbelt så meget. Der var 3 små lammemørbrader i, dem rensede jeg på samme måde, som man renser en svinemørbrad: Ved at fjerne den seje sene på siden af mørbraden. 

Når det er gjort, skal de bare have lidt salt og peber og steges i olivenolie på en varm pande i cirka 3 minutter på hver side. Jeg skar et fed hvidløg i skiver og varmede det med olien på panden, det giver et pift af hvidløg til lammet.

Når lammemørbraden er stegt, skal den lige hvile nogle minutter, så saften fordeler sig i kødet.

Jeg serverede kødet med en god mad-salat, dvs en salat, hvor jeg bruger resterne af de bagte og kogte grøntsager fra dagen før. Her var det en skive sød kartofel, et par små gulerødder, en enkelt ny kartoffel og lidt grillet, rød peberfrugt. Det marinerede jeg i lidt mørk balsamico og blandede det derefter med snittet salat og porre, feta i tern, lidt solbær fra busken i haven, lidt  mandler og blade af mynte.

Sådan en salat mætter ligeså godt som en middagsret med kartofler, grøntsager og salat - og du får brugt dine rester.

Dip'en lavede jeg af 9 % creme fraiche rørt op med lidt citronsaft, salt og peber og et fed presset hvidløg, og oveni det hakkede jeg en god håndfuld mynteblade fra haven i min gode gamle persillehakker. Myntesmagen er perfekt til lam.

Mynten vokser eksplosivt her om sommeren, hvis du planter en lille potte ud, vender den tilbage år efter år. Jeg har lige nu både en marokkansk mynte og den såkaldte After Eight mynte med de mørke stængler.

Denne portion passer til 2 personer - eller 1 hvis du er meget sulten!

Mynte er godt både i dip og salat.

*

Kims kufta

Kufta er lækre tyrkiske oksekødsfrikadeller.

Der findes uendeligt mange opskrifter på kufta eller kofta - lækre mellemøstlige okse- eller lammefrikadeller. De laves typisk af det, man nu har og kan lide - og hvad årstiden byder på. Det er lige efter mit hoved. Jeg elsker 'Vis mig dit køleskab' - princippet, og at man bruger de råvarer, årstiden byder på.

Man kan lave dem som frikadeller på panden eller som spyd på grill. I så fald skal farsen være lidt fastere end den herunder.

Her får I min mand, Kims version:

500 g hakket oksekød røres til en fars med frisk persille og mynte, 2 fed hvidløg, 1 æg, 50 g rasp, 1 tsk spidskommen, 1 tsk tørret chili, 1 tsk paprika, salt og peber, 1 finthakket rødløg, og en håndfuld revet gulerod eller squash.

Form farsen til runde kugler, der brunes på en pande i olivenolie og derefter bages i ca. 10 minutter i en 180 grader varm ovn (eller i et fad på en lukket grill).

Server dem med bagte grøntsager, salat og tzatziki.

Lav nok til flere dage - kuftaerne er absolut fryseegnede.

*

Kalvecuvette på grill

- til 2 i 2 dage

Kalvecuvetten bliver lækker og saftig på grillen.

Der var tilbud på kalvecuvette: 800 gram steg for 68 kroner. Det er noget af det lækreste kød, og der er rigeligt til to personer i to dage i sådan en steg.

Vi smed den på grillen den første dag sammen med grøntsagerne, der var sat på spyd.

Sådan gør du:

Rens stegen og læg den på en opvarmet grill med låg i 20-25 minutter. Lad den hvile mindst 5 minutter, inden du skærer den ud, så saften fordeler sig i kødet.

Skær grøntsagerne i stykker, så de skal have lige lang tid på grillen og sæt dem på spyd. Vi brugte løg og tomater på størrelse med en blomme og squash og svampe i stykker på ca 2-3 cm. 

Majs, pastinak og sød kartoffel bagte vi i ovnen. De kunne også være grillet på endnu et spyd i mundrette stykker.

Det blev serveret med en lækker hjemmelavet tzatziki.

Kalvecuvette dag 1.

Dagen efter:

Skær resten af stegen ud, anret kødet på et fad og varm det ca 1 minut i mikroovnen lige inden servering.

Der var rester af sød kartoffel og andre grøntsager fra dagen før. Det varmede vi 1-2 minutter i mikrobølgeovnen. Det fungerer fint, det bliver ikke kedeligt - og så undgår man både madspild og dobbelt arbejde.

Vi kogte et par nye kartofler og lagde grønne asparges i kartoffelvandet det sidste minut.

Jeg supplerede med en klassisk salat af frisésalat, agurk, tomater, persille, friske ærter, soltørrede tomater og hakkede mandler.

Dressingen piskede jeg sammen af 2 spsk. olivenolie, 1 spsk. æbleeddike, 1 spsk. mørk balsamico, 1 knivspids salt og sukker og 1 tsk. dijonsennep.

Dag 2: Kalvecuvette med salat og grøntsager.

*

Grill

- med alt på ét spyd

Kød og grøntsager er stegt på samme spyd.

Endelig er det grillsæson, og noget af det mest oplagte er at lave grillspyd. Jeg har tillempet dem min smag og sneget flere grøntsager ind på spyddet. Det er sket på bekostning af pølserne, som jo er temmelig fedende og usunde. 

Og faktisk kan man godt tilrettelægge sit grillspyd, så det hele kan være på ét spyd. Fidusen er at skære kød og grøntsager i tern på den helt rigtige størrelse. 

Sådan gør du:

Rens en svinemørbrad og skær den i tern på ca 3 cm.

Skær butternut squash i tern på max 2 cm, squash i samme størrelse, portobello svampe i ca 3 cm tern, peberfrugt i forholdsvis store stykker, tomaterne må ikke være for små, her er det blommetomater på ca 3-4 cm i diameter.

Varm grillen op og giv evt. spyddene et pust smørspray eller hvidløgsoliespray. Det er ikke nødvendigt, men det giver en god smag. Læg spyddene på grillen i ca 8 minutter - til de har fået nok. 

Det er nu i maj, de første nye kartofler kommer. Derfor spiser jeg årets eneste kartofler på denne årstid - sammen med de lækre grønne asparges, som kun lige skal i kogende vand et minuts tid. Dip'en er en purløgsdip på creme fraiche 9% tilsat hvidløg, citron, salt og peber.

Senere på sæsonen vil jeg i stedet sætte flere stykker sød kartoffel på spyddene. De bliver lækre af at blive grillet.

Hvis grøntsager og kød er skåret i den rigtige størrelse, skal de have lige lang tid på grillen - og så kan alt være på et enkelt spyd.

*

Klassiker nr. 3:

Fantastiske frikadeller

 

Almindelige frikadeller feder ikke. Det kommer helt an på tilbehøret...

Der er nok ikke noget mere dansk og dejligt end en god frikadelle. Og det behøver ikke være spor fedende at spise sig mæt i dem. Det kommer fuldstændig an på tilbehøret og hvordan du steger dem.

Hvis du spiser tyk brun sovs og kogte, hvide kartofler til, så feder det selvfølgelig. Men med gode grøntsager og salat som tilbehør er retten faktisk super sund. Hvis du er på kur, er det en god ide at stege dem i ovnen på bagepapir. Ellers bør du bare undgå at bruge alt for meget fedtstof på panden.

Frikadellerne er rigtig gode som pålæg dagen efter, så der er nul madspild! De er også fryseegnede, jeg plejer at fryse et par portionsanretninger ned i plastikposer, når de er kølet af.

Sådan gør du:

Bland 500 gram hakket kalv & flæsk (eller hakket gris) med 2 tsk. salt, groftkværnet peber, 1 stort blendet eller finthakket løg, 1 æg, 1/2 dl havregryn og 2 spsk. mel. Rør farsen sammen med skummetmælk eller letmælk til konsistensen er passende.

Hvis du vil strække kødet lidt, bliver frikadellerne også lækre med en håndfuld revet gulerod eller squash. Så skal du bare huske at tilføje lidt mere havregryn, der absorberer den ekstra væde fra grøntsagerne.

Farsen kan godt hvile en halv time eller mere tildækket i køleskab, men det behøves ikke. Form dem med en ske og steg dem i cirka 1 skefuld olivenolie og 1 skefuld smør på en pande - først ved høj varme, skru ned når de er brune, og lad dem stege ca. 10 minutter.

Farsen skal være luftig og så fast, at den kan formes til frikadeller.

Drop kartofler og sovs og spis grøntsager til.

Lav bare rigeligt, de er gode både som pålæg og i fryseren.

*

Chili con carne

Chili con carne - med en masse grøntsager.

Chili con carne betyder chili med kød. Jeg har tillempet den min madsmag og erstattet en stor del af kødet med lækre grøntsager. Ud over de røde kidneybønner selvfølgelig.

Vi har været så heldige at få tilbudt noget utrolig lækkert hjemmeslagtet kød fra fritgående dansk kvæg. Vi får det hakket, vacuumpakket og frosset i 500 grams pakker. Et godt alternativ til det er det hakkede oksekød fra Thiese, som man også får i 300 eller 400 grams pakker i Coops supermarkeder. 

Det er let at lave en enkel chili con carne med de grøntsager, du nu har i køleskabet, en dåse kidneybønner og lidt godt hakket oksekød.

Sådan gør du:

Hak 2 fed hvidløg, 1 løg, 2 gulerødder og 1/2 squash i små tern. Svits det i olivenolie i bunden af en stor gryde og krydr med salt, peber, chiliflager og spidskommen.Tilsæt ca. 400 gram hakket oksekød og lad det brune med. 

Efter et par minutter tilføjer du 1 dåse flåede, hakkede tomater, 1 dåse koncentreret tomatpure og 1 dåse kidneybønner samt 1 spsk. brun farin, oregano og og en håndfuld frisk mynte.

Lad det simre under låg 5-10 minutter.

Server retten med brune ris og en god salat. Hvis den er blevet stærk, kan du mildne den med en skefuld creme fraiche.

Retten er fryseegnet.

 

Godt kød fortjener gode grøntsager.

Dagen efter:

Chili con carne er rigtig godt fyld i peberfrugter.

Hvis man laver chili con carne af 4-500 gram kød til 2 personer, er der en god rest dagen efter. Den er meget velegnet som fyld i bagte peberfrugter.

Sådan gør du:

Rens peberfrugterne og skær dem ud, så de kan fyldes. Det kan både være på højkant eller på tværs, bare de kan ligge nogenlunde lige i et ovnfast fad og fyldet ikke siver nedenud. Hvis der er hul i bunden, så pak bunden af peberfrugten ind i staniol.

Fyld den afkølede chili con carne i og læg evt. en skive ost ovenpå. Bag dem i ovnen på 180 grader i 35 minutter. Server dem med ris og salat.

Læg kødet ind i de rensede peberfrugter og bag dem.

*

Lynhurtig

Langtidsstegt svineskank

Den langtidsstegte svineskank er mør som smør.

Af og til har man lov at være heldig: Som fx da jeg fandt 2 pakker sous vide tilberedt svineskank i Super Brugsen for kun 100 kroner i alt. En skank er rigeligt kød til to personer, og det er så mørt, at det kan pilles fra benet med en gaffel.

Det ligger vacuumpakket inde i æsken, man klipper bare posen op, hælder skanken ud i et fad og varmer det i ovnen i 20 minutter på 200 grader.

Og så er det tilmed både magert og sundt. Det indeholder meget lidt fedt, 162 kalorier pr. 100 gram og 0,6 gram kulhydrat. 

Til kødet fik vi bagte grøntsager: Gulerod, pastinak & sød kartoffel fik 35 minutter i ovnen, mens rosenkål, pak choi, portobellosvamp og tomater bagte med de sidste 15 minutter.

Dertil min yndlings creme fraiche dip samt havtorn og basilikumblade.

Jeg har før fundet sous vide tilberedte svinekæber i Meny. Gå efter det, hvis du finder det. Det er absolut Sundt, nemt  & lækkert!

Bonusinfo: Sous vide er en måde at tilberede mad via vakuumpakning af maden og derefter nedsænkning i vand. Sous vide fungerer som langtidstilberedning, og derfor får man dejligt mørt kød og friskere grønt.

Den vacuumpakkede svineskank var sous vide tilberedt og skulle kun varmes i 20 minutter.

*

Lamme sticks

Lam stegt på spyd i ovnen - med salat, tzatziki og bagte grøntsager.

Jeg længes efter grillsæsonen! Så hvorfor ikke tage hul på den indenfor? Jeg kastede mig ud i at lave lam på spyd.

Sådan gør du:

Læg de træspyd du skal bruge i blød. Lav dernæst farsen.

Jeg brugte 400 gram hakket, økologisk lammekød. I det rørte jeg 1 fed hvidløg, skal af en økologisk citron, en håndfuld friske koriander, 1 æg, et drys stærk chili, salt, peber, spidskommen,1 spiseskefuld mel og ca. 2 spiseskefulde skummetmælk.   

Det giver en luftig fars. Hvis du vil lave den fastere, så undlad æg, mel og mælk. En fast fars er bedre til at lægge på en grillrist, men denne her skulle bages på bagepair i ovnen.

Sæt de grøntsager, du vil spise til i ovnen på 200 grader et kvarter inden spyddene kommer ind. Form farsen omkring spyddene, læg dem på bagepapir i et fad og bag dem sammen med grøntsagerne i ovnen de sidste 20 minutter.

Mens det bager, laver du tzatziki (se opskriften under Grønt) og en salat der passer til.

 

*

Burgere

Burger er supersund mad, hvis bollen er i orden.

Burger er godt! Og det er også super sundt, hvis man kommer det rigtige i, og bollen er i orden.

Sådan gør du:

Bag burgerbollerne efter opskriften, du finder under Brød. De indeholder mest æg, skyr og klid, så de er tæt på glutenfri og fattige på kulhydrater.

Form en hakkebøf af godt, fedtfattigt, økologisk oksekød. Den skal være lidt mere flad, end hvis du laver hakkebøf som middagsret, så den kan være i en burgerbollen. Derfor skal den også kun stege cirka 10 minutter i alt.

Byg din burger som du vil med lidt dressing og dine yndlingsgrøntsager. Jeg kan bedst lide burgeren med friske tomater, salat, agurk, løg og avocado.

Variationsmulighederne er uendelige. Det er fx også lækkert med soltørrede tomater, guacamole, chili.

Velbekomme!

 

 

Burger en nem mad - og let at variere.

*

Klassiker nr. 2:

Hakkebøf

En klassisk hakkebøf med dagens grøntsager.

En god gammeldags hakkebøf er faktisk ikke så ringe endda. Vi bruger det lækre, økologiske hakkekød fra Thiese eller noget tilsvarende. 

Det er super enkel mad: Form kødet til bøffer, drys dem med salt og peber, brun dem 1 minut på hver side ved høj varme, skru ned og steg dem færdige ved lav varme cirka 5 minutter på hver side. Selvom de på den måde får cirka 12 minutter alt i alt, er de stadig saftige og lyserøde indeni.

Jeg serverer dem med forskellige bagte grøntsager og min yndlings dip. Se grundopskrifterne under 'Opskrifter'.

Sådan et aftensmåltid er både fyldt med protein og vitaminer. Og det feder overhovedet ikke.

Thieses økologiske hakkede oksekød er super velsmagende.

*

Meximad

Meximad er ligeså sundt, som du gør det. Jo mere grønt, jo bedre.

Når man skal have noget sundt, nemt & lækkert i en fart, falder valget tit på meximad. Og variationsmulighederne er uendelige.

Her har vi brugt grove minitortillas, som varmes 1 minut i mikrobølgeovn eller et par minutter i en almindelig ovn. De er gode, fordi de ikke appellerer til at spise for meget, man bliver faktisk mæt af to. De er også en hel del bedre end de hvide tortillas og de sprøde tacos, som reelt er = chips.

Jeg har været dødtræt af almindelig kødsovs længe. Men den her er faktisk ok. Den er lavet af magert, økologisk oksekød og inspireret af chili con carne. Den indeholder porre, hvidløg, revet squash, kidneybønner, chili og lidt koncentreret tomat. Vi krydrer desuden med kebab-krydderi og spidskommen. Det giver en stærk allround kødsovs, som både kan spises i madpandekager som her, men også med pasta eller ris. Og den er fryseegnet. 

Tilbehøret til meximaden er de grøntsager og den salat, man nu har i køleskabet. Vi havde både feta og tzatziki - så kommer det også bare på. Dip eller hvid dressing kan også bruges. Guacamolen er et must. Se opskriften under Grønt. Husk også et par jalapeñas og evt. lidt taco-sauce.

Kald det bare kødsovs. Halvdelen er grøntsager....

Tilbehøret er efter kokkens humør - og køleslkabets formåen.

*

Oksebryst i stegeso

I denne ret er der ikke andet fedt end det, der sidder i kødet. Og den passer sig selv, mens du laver noget andet.

Vi faldt for en lækker stegeso fra Tupperware, da den var på tilbud i COOP. Den rummer 5 liter og kan gå direkte fra fryser i ovn - og så er den lettere at håndtere end en almindelig stegeso i ler.

Jeg testede den ved at lave oksebryst i den. Oksebryst er tit på tilbud, fordi det i høj grad er slow-food. Det bliver bedst, hvis det steger langsomt ved lav varme - som man typisk gør i en stegeso. Det bliver til rigtig simre-mad, vinter-mad! Og alt i retten bliver spist.

Sådan gør du:

Skyl kødet og fjern overflødigt fedt fra ydersiden af kødet. Fedtmarmoreringen inde i stegen gør bare kødet mere saftigt, så det skal du ikke bekymre dig om.

Klargør de grøntsager, du vil have ved kødet. Her valgte jeg pastinak, gulerod, porre, stribede beder, sød kartoffel og et par hvide kartofler. 

Læg det hele i stegesoen og hæld vand ved, så det når halvvejs op omkring kødet. Tilsæt salt & peber og de krydderikviste, du vil bruge. Jeg brugte timian og rosmarin. Laurbærblade og løvstikke er også godt.

Sæt stegesoen med låg på i en kold ovn og tænd på 125 grader. Når ovnen er varm, skruer du op til 150 grader og lader det hele stå 2-3 timer. Hvis kødstykket er større end et kilo, skal det have lidt længere tid. Du kan også stege det hele på 200 grader i 1,5 time, hvis du har travlt.

Når kødet er mørt, tages retten ud af ovnen og kødet tages op. Læg det på et fad med staniol over, så det ikke bliver koldt. Tag dernæst de grøntsager op af suppen, du vil spise som tilbehør i dag og hold også dem varme.

Jeg havde bagt lidt tomater, svampe og hokkaido med i ovnen de sidste 45 minutter (når ovnen står på 150 grader - ellers kortere tid), fordi jeg ikke gider spise hvide kartofler. Dem vil min mand rigtig gerne have med sovs på, og det er virkelig nemt at få en god sovs ud af lidt af suppen, skulle jeg hilse og sige.

Resten af grøntsagerne og suppen blendede jeg og smagte mosen til. Første dag fik jeg lidt af den til som tilbehør på tallerkenen. Mums! Anden dag serverede jeg mosen som en tyk og mættende suppe til forret.

Resterne er super nemme at lægge på en tallerken og varme i mikrobølgeovnen dagen efter. Sundt, nemt, lækkert :-)

 

Retten første dag. Alt er lavet i ovn.

Den blendede suppe - velsmagende og mættende.

*

Flækket mørbrad

Mørbrad stegt i svøb af parmaskinke i ovn - med årstidens grøntsager til.

Svinemørbrad er et meget taknemmeligt stykke kød at stege. Det kan næsten ikke gå galt. Min kære mand fik ideen med at flække mørbraden og fylde den. Det blev super lækkert.

Sådan gør du: Puds mørbraden, flæk den halvt igennem på langs og brun den let i olivenolie eller smør på en pande.

Tag den af og fyld den med et mix af fintsnittet porre, svampe og hvidløg.

Drys et let lag revet parmesanost øverst og luk mørbraden ved at rulle den ind i parma- eller serranoskinke. Sæt den i ovnen i 15 minutter ved 180 grader.

Kødet bliver meget saftigt og mørt. Og der er nok til 2 personer i 2 dage.

Som tilbehør fik jeg bagte grøntsager: Sød kartoffel, hokkaido, jordskokker, marksvampe og rosenkål samt lidt blancherede bønner. Dertil en klat af husets bedste dip.

Mørbraden er fyldt med grøntsager og lukket med skinke.

*

Kalvekæber i rødvin

Kalvekæberne simrer fem timer i den store, sorte gryde.

Vi har tit lavet svinekæber, som er lækre. Men hvad med kalvekæber? Vi gik til slagteren og bad om kalvekæber nok til fire personer. Dagen før vi skulle have gæster, selvfølgelig, for de fås som regel kun frosne. 

Vi fik 1200 gram fordelt på tre store stykker kæbe. Det blev sølle 223 kroner. Dagen efter var de tøet op og klar til tilberedning. Vi valgte at langtidsstege dem i fem timer i en stor gryde under låg.

Først brunede vi kæberne, der var rensede og pudsede af slagteren, i vores store jerngryde. Derefter tilsatte vi tre løg, en stor gulerod, en kvart selleri i tern, et fed hvidløg, en kvist persille og to laurbærblade og en lille dåse koncentreret tomatpure. Det hældte vi over med knap en halv liter optøet font fra en anden dag, hvor jeg havde stegt nøgleben (man kan også bruge anden bouillon) plus fire dl rødvin. Da det var i kog, skruede vi ned på 1 og lod retten simre i fem timer under låg. 

En time før gjorde vi tilbehøret klar. Det var tonsvis af lækre grøntsager i ovn og lidt kogte kartofler til husarerne. 

Da kødet var klar, tog vi det op med en hulske og smagte sovsen til med salt og lidt fløde.

Grøntsagerne, der havde kogt med kødet, blendede jeg i en gryde for sig med lidt væde fra gryden og en skefuld fløde og smagte til med salt og lidt citron. Det blev til en lækker mos, som jeg hellere vil have til end sovs.

Jeg havde også lavet en dejlig mos af jordskokker til. Se opskriften under 'Grønt'.

Det blev et ret himmelsk efterårsmåltid. Kødet var mørt som smør, og der var rester nok til to personer dagen efter plus et stykke kæbe til fryseren - til en dag en af os er alene hjemme ;-)

Simremad af kalvekæber og masser af grøntsager.

*

Lammeculotte

Lammeculotte med græsk salat, rødbedetzatiki, bagt raja, hokkaido, rosenkål & chilli.

En lammeculotte passer lige til en middag for to.

Lammeculotte er et træfsikkert hit. Det er både sundt, nemt og lækkert!

En lammeculotte på 200-400 gram lægges i et ovnfast fad penslet med olivenolie, sprayes med hvidløgsolie, krydres med salt, peber og rosmarin og steges i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter. 

Lad kødet hvile ca. 10 minutter, inden det skæres ud i tynde skiver og serveres med bagte grøntsager med dip & rødbedetzatziki.

Tilbehøret er ligeså lækkert som kødet: Bagte grøntsager, græsk salat, & rødbedetzatziki.

Tilbehøret:

Lav rødbedetzatzikien først. Se opskriften under 'Grønt'.

Dagens bagte grøntsager: Læg kartofler (til kartoffelspiserne) og raja, der er en fast kartoffel med rød skræl, i et ovnfast fad, spray dem med olie eller smør og bag dem i ovnen på 200 grader i 35-40 minutter. Læg de rensede rosenkål og hokkaido i skiver ved siden af i fadet de sidste 20 minutter.

Rør dip, mens det hele står i ovnen. Se opskriften under hovedmenuen 'Opskrifter'.

Græsk salat: Snit tomater, agurk, rødkøg, oliven og fetaost og læg det i et fad. Drys med salt og peber og dryp nænsomt lidt olivenolie på. Grækerne hælder gerne en masse olie på. Dont! Hvis salaten står bare 10 minutter med lidt salt på, trækker det væde ud af tomater og agurk, så olien bliver overflødig.

 

 

 

*

De lækreste lammedeller

Luftige lammefrikadelller med masser af grøntsager.

Det er nemt at lave lækre, lette og saftige lammefrikadeller:

400 gram hakket lammekød tøs op (man får det som regel frosset) og røres sammen med 1 æg, 1/2 dl havregryn, 1 dl mel, 1 dl mælk, lidt koncentreret tomatpure, en håndfuld fintsnittet porre, 1 revet gulerod, 1 fed presset hvidløg, 1 tsk. provence krydderi, salt & peber.

Lad farsen hvile lidt, inden du steger frikadellerne i olivenolie på en varm pande i ca 10 minutter.

Til retten her fik vi:

Tomatsalat: En bund af babyspinatblade, et lag frisksnittede tomater, forårsløg eller porre, edamamebønner og hakkede hasselnødder. 

Grøntsager bagt i ovn: Sød kartoffel, hokkaido og spidskål skåret i tern, sprayet med smørspray eller olivenolie og bagt i ca 25 minutter på 200 grader. Rødbeden var bagt dagen før, den skal have 40 minutter, med mindre den er i små tern. 

Dertil: Hjemmelavet tzatziki.

 

*

Lammekølle

til 2 dage

Lammekøllen spækkes med hvidløg og rosmarin - og lidt timian.

Vi havde fået en lammekølle til overs i foråret. Da den havde ligget længe nok i fryseren, besluttede jeg at bruge den. Selvom vi kun er to personer til daglig, er det jo ok - så bliver en kølle på 1450 gram bare til mad til 2-3 personer i 2 dage.

Først skar jeg det synlige fedt på ydersiden af, spækkede den med hvidløg skåret i små stave og lagde kviste af rosmarin ind i lommer i kødet. Lidt timian ovenpå, bouillon i bunden af bradepanden under risten, den lå på, og så blev den penslet med lidt olivenolie og drysset med salt og peber.

Jeg brunede den i ovnen på 250 grader i 20 minutter, skruede ned til 150 grader og lod den stå i halvanden time. Derefter lod jeg den hvile undefor ovnen i 20 minutter, inden den blev skåret ud.

Jeg serverede kødet med ovnstegte kartofler, gulerøder, sød kartoffel, pastinak og rødbede med en klat tzatiki til. Desuden en grønkålssalat og en ærte-mynte-humus (se herunder), der passer perfekt til lamme-smagen.

Der er altid plads til forbedringer: Næste gang vil jeg enten ikke skære fedtet fra, eller langtidsstege den rensede kølle i en stegeso. Kødet her blev meget saftigt inde ved benet, men det yderste var en anelse tørt.

Lammekølle med ovnstegte grøntsager og ærte-mynte-humus.

 Ærte-mynte-humus

En kollega tippede mig om ærte-mynte-humus, som stjernekokken Yotam Ottolenghi laver den. Jeg strøg hjem og prøvede den - og det var bare et hit. Ikke mindst til lam. Den har lige præcis den lækre smag af mynte, uden at det er alt for dominerende. Desuden er den nem at lave - og ikke nær så fed som almindelig humus.

Sådan laves den:

200 gram kikærter fra dåse eller udblødte og kogte

150 gram frosne ærter, optøede

2 skefulde tahin

1/2 dl citronsaft

1 fed hvidløg

1 håndfuld friske mynteblade

1/4 dl olivenolie

Salt & peber

Det hele blendes og serveres. Kan holde sig i køleskab i flere dage.

I stedet for mynte kan man bruge frisk basilikum - eller din yndlings krydderurt. Prøv dig frem ;-)

Ærter, kikærter, citron, hvidløg og mynte...

Ærte-mynte-humus er meget velegnet til lam - og meget mere magert end almindelig humus.

Pasta med lam

Lammekødet skal kun lige lunes med de andre ingredienser, så det forbliver saftigt.

Jeg skar kødet af køllen med det samme og lagde det i en boks til næste dag, hvor jeg brugte det i en lækker pastaret.

Sådan gør du:

Svits 1 fed hvidløg i tern i olivenolie i en tykbundet høj pande sammen med en halv fintsnittet porre. Tilsæt 1 stor portobellosvamp i tern og 1/2 revet squash. Tilsæt lammekødet skåret i tern sammen med kviste af rosmarin og timian og en håndfuld udblødte kidneybønner. Lad det simre få minutter med lidt piskefløde. Smag til med salt og peber. Hvis du er på kur, er retten også god uden fløde.

Server pastasaucen på en bund af friskkogt soyapasta og med lidt friskrevet parmesanost ovenpå.

Lammekødet er yderst lækkert i en pastaret med porre og svampe.

*

Rosastegt roastbeef

Roastbeef er rigtig lækkert kød - fedtfrit, fyldt med proteiner og meget økonomisk.

Mange synes, roastbeef er dyrt kød. Jeg er helt uenig. Hvis man køber det på tilbud, er det noget af det mest økonomiske kød, man kan få. Og så er det både magert og fyldt med sunde proteiner.

Det her stykke på 600 gram gav vi 100 kr. for. Og så var der mad til 2 personer i 2 dage - plus lidt til pålæg.

Sådan gør du:

Tænd ovnen, klargør grøntsagerne og læg dem i fad. Jeg rev lidt parmesan over de halve tomater og portobellosvampene. Derudover er det sød kartoffel i tern, squash i blokke, løg og kviste af timian.

Brun stegen på en pande ved høj varme ca. 2 minutter på fire sider. Sæt stegen i ovnen på 180 grader i ca 25 minutter - alt efter hvor stor den er, og hvor rød eller gennemstegt, du vil have den. 

Sæt grøntsagerne i fad ind samtidig - svampe og tomater skal dog kun med det sidste kvarter.

Hvis der er sovse-spisere i selskabet, er fedtet på panden perfekt til at koge af med fløde mm. til sovs. Jeg foretrækker at få en skefuld dip til.

Lad stegen hvile ca. 5 minutter, når du tager den ud, så saften kan fordele sig i kødet.

Gem de rødeste stykker kød fra midten af stegen til dagen efter. De bliver fine af et minuts varme i mikrobølgeovnen.

Er der kød til overs, smager det rigitg godt på rugbrød.

Rosastegt roastbeef med årstidens grøntsager.

Tip: Varm fadet på brødristeren, inden du lægger kødet på.

*

Mørbrad med pære på grillen

Årstidens grøntsager fik selskab af en pære - lækker sødme på tallerkenen.

Det er høsttid, og vi skal huske at bruge årstidens frugt og grønt, mens det hele strutter af sundhed. Jeg fik lyst til at smide en flækket pære på grillen. Det belv ret godt. Den fik ca. 15 minuter, og grillen fremhævede det søde i den perfekt. En lille lækkerbisken på tallerkenen. Og sød og sprød nok til at man også kunne servere den som dessert, fx med lidt vanijlecreme.

Mørbrad er altid et hit på grill, bedst helstegt som her i ca. 20 minutter.

De friske, økologiske peberfrugter og squash, man får lige nu, bliver suverænt lækre på grillen - de skal kun have ca. 10 minutter. 

De andre grøntsager kogte vi, for der var ikke helt plads til dem på grillen.

Bon appetit!

Hvorfor ikke grille en pære?

Resterne er gode som pålæg. En rugbrødsmad med mørbrad og en strimmel grillet squash og peberfrugt - og lidt salt - er det rene guf!

Mørbrad er noget af det bedste pålæg, der findes ;-)

*

Tournedos

Fredagsbøf: Saftig tournedos af australsk kødkvæg...

Ind imellem er det tid til en god, saftig bøf! Og det behøver ikke være særlig dyrt.

I vores lokale Superbrugs sælger de hver fredag gode bøf til billige penge. Min favorit er tournedos af australsk kødkvæg, de her kostede 49 kr stykket.

De er 3-4 cm tykke, så de kan være lidt svære at stege møre på panden. Men når vi følger slagterens anbefaling og behandler dem omtrent som en mini-roastbeef steg, bliver de rosa og møre:

Sådan steges de: Krydr dem med salt og peber og brun dem et par minutter i en blanding af smørspray og olivenolie på alle sider.

Læg dem over i et lille ildfast fad og sæt dem i ovnen på 180 grader varmluft i 15 minutter.

Lad dem hvile et par minutter, når du tager dem ud. 

Tilbehør: På panden bruner du nu hele, rengjorte marksvampe. Tag dem af, som du selv skal have. Hvis din medspiser skal have sovs, kan du koge svampene på panden af med piskefløde og lade det koge lidt ind.

Desuden bagte vi en halv butternut squash i et fad i ovnen sammen med et par små rødbeder og en stor tomat.

Ved siden af kogte vi en majskolbe i 10 minutter, gulerødder i 3 minutter og de grønne asparges i 1 minut.

Af sådan to pæne bøf på hver 150 gram får vi som regel en halv til overs til pålæg næste dag. 

 

 

 

*

Ged på menuen

Da vi var på Avernakø i sommer, købte vi en ministeg af gedekølle med hjem. De knap 400 gram passede lige til to personer.

Vi trodsede alle anbefalinger og smed den bare på grillen i 30 minutter. Ved siden af stegte vi sød kartoffel og pastinak i sølvpapir med et stænk smørspray i 20-25 min. og en tomat pakket ind i ditto 10 min.

Majsen kom også på grillen i sin egen frakke 10-20 min., det giver den lækreste, saftige majs.

Squash i skiver er også altid et hit på grill - de kommer på de sidste 10 min. Det samme gjorde de flotte kejserhatte, pastinakker og tomaterne. De bliver rigtig lækre!

Gulerødder og asparges kogte vi indenfor.

Kødet fik lov at hvile 5 minutter, efter det var taget af, så saften kunne trække ud i stegen.

Det blev rigtig godt, men kødet bliver nok mere saftigt og mørt, hvis man følger anbefalingerne og langtidssteger det. Det smager ikke spor af lam eller får, som man måske kunne tro - snarere lidt som kalv.

Jeg serverede det med lidt persille og hjemmelavet tzatziki.

*

Grill på den grønne måde

Mørbrad på grill - med masser af grønt

Det er tid til at grille :-) Det er også sæson for de nye, danske kartofler. Det er ok at spise nogle få af dem - forudsat du ikke svøber dem ind i sovs eller smør.

Sådan gør du:

Rens og krydr en stor, økologisk svinemørbrad på ca. 400 gram og læg den på grillen. Den skal have ca. 20 min i alt.

Lad den hvile nogle minutter, inden den skæres ud, så saften fordeler sig. Gem halvdelen til i morgen, hvis I kun er 2. Lav evt. også kartofler og grøntsager nok til dagen efter.

Skær en squash i ca 1 cm tykke skiver.

Skyl et par mellemstore tomater og pak dem ind i staniol. Squash & tomater grilles med de sidste 10 minutter. De behøver ikke olie, de er lækre som de er.

Skrub de nye kartofler og gulerødder og skyl og knæk bunden af de nye, grønne asparges.

Skyl og nip persille & krydderurter.

Lav en salat af hvad du synes & har.

Kog kartoflerne i 12 minutter, lad gulerødderne koge med de sidste 5 og asparges de sidste 2 minutter.

Server det hele med en klat hjemmelavet dip eller tzatziki og drys med salt & persille/krydderurter.

De hellige kartofler

Jeg har fået mange spørgsmål om kartofler. De er vigtige for rigtig mange. Derfor ville det nok være en form for harakiri at forbyde dem helt. Og hvis du ikke er på kur, kan du jo bare guffe løs.

De nye danske, man kan få om sommeren, er også meget bedre, end dem man får om vinteren.. De er bare ikke nær så sunde som de andre grøntsager. De indeholder mere stivelse og hurtige kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige i en fart - og falde hurtigt igen. Præcis ligesom hvidt brød og almindelig pasta. Dvs. at de ikke mætter ligeså længe, og man trænger hurtigt til et lille mellemmåltid.

Jeg kan sagtens undvære hvide kartofler. Der er så mange andre grøntsager, jeg hellere vil have. Hvis jeg skal blive mæt af hvide kartofler, har jeg brug for ca. 200 gram af dem. Hvis jeg derimod vælger sød kartoffel, kan jeg ikke spise mere end 100 gram. De søde mætter hurtigere og i længere tid.

Bonusinfo: Den hvide kartoffel og den søde kartoffel indeholder næsten samme mængde kalorier og kulhydrater. Men den hvide er af natskyggefamilien og består af kortkædede kulhydrater, mens den søde kartoffel er af græskarfamilien og indeholder langkædede kulhydrater.

Du kan læse mere om forskellen på hvide og søde kartofler på linket her.

Vi havde ikke nok persille, så jeg supplerede med lidt friskplukket lakridstagetes.

*

Oksedeller med tzatiki

Det var ikke rigitg grill vejr, så vi blev inde og lavede dejlige græske deller med grøntsager, salat og hjemmelavet tzatziki.

Vi brugte:

400 g. økologisk hakket oksekød

1 stor gulerod eller 100 g squash

1 fintsnittet porre

2 fed hvidløg

1-2 æg

1/2 dl havregryn

1/2 dl mel

En håndfuld hakket persille

Chilli, salt & peber, Herbes de Provence

Farsen samles med ca 1,5 dl mælk

Steges i olivenolie på en pande eller på bagepapir i ovnen.

Der blev 16 frikadeller - nok til 4 personer - eller 2 personer i 2 dage.

Tzatziki

Hurra! Nu kan man få græsk yoghurt i mindre portioner end 1 liter. Det giver bedre mad-økonomi for 2-personers husstande som vores. Tzatziki er nemlig et must i køleskabet i grillsæsonen, og den hjemmelavede er jo fri for konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer.

Hvis du er på kur, så brug yoghurten med 2% fedt og undlad olien. Eller tag kun én teskefuld af den fede tzatziki lavet på 10%' yoghurt & olie.

Sådan gør du:

Riv 1/2 agurk og sæt den til afdrypning i en si.

Rør 400 g. græsk yoghurt op med 2 fed presset hvidløg, 1/2 tsk salt, 2 skefulde olivenolie og et squeeze citron.

Pres lidt mere saft ud af agurken og rør den i.

Den hjemmelavede tzatziki kan holde sig i mindst en uge i køleskab.