Fredagsbøf: Saftig tournedos af australsk kødkvæg...

Tournedos

Ind imellem er det tid til en god, saftig bøf! Og det behøver ikke være særlig dyrt.

I vores lokale Superbrugs sælger de hver fredag gode bøf til billige penge. Min favorit er tournedos af australsk kødkvæg, de her kostede 49 kr stykket.

De er 3-4 cm tykke, så de kan være lidt svære at stege møre på panden. Men når vi følger slagterens anbefaling og behandler dem omtrent som en mini-roastbeef steg, bliver de rosa og møre:

Sådan steges de: Krydr dem med salt og peber og brun dem et par minutter i en blanding af smørspray og olivenolie på alle sider.

Læg dem over i et lille ildfast fad og sæt dem i ovnen på 180 grader varmluft i 15 minutter.

Lad dem hvile et par minutter, når du tager dem ud. 

Tilbehør: På panden bruner du nu hele, rengjorte marksvampe. Tag dem af, som du selv skal have. Hvis din medspiser skal have sovs, kan du koge svampene på panden af med piskefløde og lade det koge lidt ind.

Desuden bagte vi en halv butternut squash i et fad i ovnen sammen med et par små rødbeder og en stor tomat.

Ved siden af kogte vi en majskolbe i 10 minutter, gulerødder i 3 minutter og de grønne asparges i 1 minut.

Af sådan to pæne bøf på hver 150 gram får vi som regel en halv til overs til pålæg næste dag. 

 

 

 

*

Ged på menuen

Da vi var på Avernakø i sommer, købte vi en ministeg af gedekølle med hjem. De knap 400 gram passede lige til to personer.

Vi trodsede alle anbefalinger og smed den bare på grillen i 30 minutter. Ved siden af stegte vi sød kartoffel og pastinak i sølvpapir med et stænk smørspray i 20-25 min. og en tomat pakket ind i ditto 10 min.

Majsen kom også på grillen i sin egen frakke 10-20 min., det giver den lækreste, saftige majs.

Squash i skiver er også altid et hit på grill - de kommer på de sidste 10 min. Det samme gjorde de flotte kejserhatte, pastinakker og tomaterne. De bliver rigtig lækre!

Gulerødder og asparges kogte vi indenfor.

Kødet fik lov at hvile 5 minutter, efter det var taget af, så saften kunne trække ud i stegen.

Det blev rigtig godt, men kødet bliver nok mere saftigt og mørt, hvis man følger anbefalingerne og langtidssteger det. Det smager ikke spor af lam eller får, som man måske kunne tro - snarere lidt som kalv.

Jeg serverede det med lidt persille og hjemmelavet tzatziki.

*

Grill på den grønne måde

Mørbrad på grill - med masser af grønt

Det er tid til at grille :-) Det er også sæson for de nye, danske kartofler. Det er ok at spise nogle få af dem - forudsat du ikke svøber dem ind i sovs eller smør.

Sådan gør du:

Rens og krydr en stor, økologisk svinemørbrad (ca 400 gram) og læg den på grillen. Den skal have ca. 20 min i alt.

Lad den hvile nogle minutter, inden den skæres ud, så saften fordeler sig. Gem halvdelen til i morgen, hvis I kun er 2. Lav evt. også kartofler og grøntsager nok til dagen efter.

Skær en squash i ca 1 cm tykke skiver.

Skyl et par mellemstore tomater og pak dem ind i staniol. Squash & tomater grilles med de sidste 10 minutter. De behøver ikke olie, de er lækre som de er.

Skrub de nye kartofler og gulerødder og skyl og knæk bunden af de nye, grønne asparages.

Skyl og nip persille & krydderurter.

Lav en salat af hvad du synes & har.

Kog kartoflerne i 12 minutter, lad gulerødderne koge med de sidste 5 og asparges de sidste 2 minutter.

Server det hele med en klat hjemmelavet dip eller tzatziki og drys med salt & persille/kryddrurter.

De hellige kartofler

Jeg har fået mange spørgsmål om kartofler. De er vigtige for rigtig mange. Derfor ville det nok være en form for harakiri at forbyde dem helt. Og hvis du ikke er på kur, kan du jo bare guffe løs.

De nye danske, man kan få om sommeren, er også meget bedre, end dem man får om vinteren.. De er bare ikke nær så sunde som de andre grøntsager. De indeholder mere stivelse og hurtige kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige i en fart - og falde hurtigt igen. Præcis ligesom hvidt brød og almindelig pasta. Dvs. at de ikke mætter ligeså længe, og man trænger hurtigt til et lille mellemmåltid.

Jeg kan sagtens undvære hvide kartofler. Der er så mange andre grøntsager, jeg hellere vil have. Hvis jeg skal blive mæt af hvide kartofler, har jeg brug for ca. 200 gram af dem. Hvis jeg derimod vælger sød kartoffel, kan jeg ikke spise mere end 100 gram. De søde mætter hurtigere og i længere tid.

Bonusinfo: Den hvide kartoffel og den søde kartoffel indeholder næsten samme mængde kalorier og kulhydrater. Men den hvide er af natskyggefamilien og består af kortkædede kulhydrater, mens den søde kartoffel er af græskarfamilien og indeholder langkædede kulhydrater.

Du kan læse mere om forskellen på hvide og søde kartofler på linket her.

Vi havde ikke nok persille, så jeg supplerede med lidt friskplukket lakridstagetes.

*

Græske frikadeller med tzatziki

Det var ikke rigitg grill vejr, så vi blev inde og lavede dejlige græske deller med grøntsager, salat og hjemmelavet tzatziki.

Vi brugte:

400 g. økologisk hakket oksekød.

1 stor gulerod eller 100 g squash

1 fintsnittet porre

2 fed hvidløg

1-2 æg

1/2 dl havregryn

1/2 dl mel

En håndfuld hakket persille

Chilli, salt & peber, Herbes de Provence

Farsen samles med ca 1,5 dl mælk

Steges i olivenolie på en pande eller på bagepapir i ovnen.

Der blev 16 frikadeller - nok til 4 personer - eller 2 personer i 2 dage.

Tzatziki

Hurra! Nu kan man få græsk yoghurt i mindre portioner end 1 liter. Det giver bedre mad-økonomi for 2-personers husstande som vores. Tzatziki er nemlig et must i køleskabet i grillsæsonen, og den hjemmelavede er jo fri for konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer.

Hvis du er på kur, så brug yoghurten med 2% fedt og undlad olien. Eller tag kun én teskefuld af den fede tzatziki lavet på 10%' yoghurt & olie.

Sådan gør du:

Riv 1/2 agurk og sæt den til afdrypning i en si.

Rør 400 g. græsk yoghurt op med 2 fed presset hvidløg, 1/2 tsk salt, 2 skefulde olivenolie og et squeeze citron.

Pres lidt mere saft ud af agurken og rør den i.

Den hjemmelavede tzatziki kan holde sig i mindst en uge i køleskab.