Burgerboller

Sunde og nemme burgerboller bagt af skyr og æg.

Endelig har jeg fundet frem til nogle burgerboller, der er både sunde og nemme. Herligt, for jeg elsker burger! Men de allerfleste burgerboller, man kan købe, er under al kritik.

De her er derimod bagt på skyr og æg og super sunde og lækre. Jeg har udviklet dem ud fra andre opskrifter på skyrboller, jeg har fundet rundt omkring og tilsat lidt krydderier, der passer til burgere.

Sådan gør du:

Rør 4 æg sammen med 450 gram skyr naturel. Tilsæt 3 teskefulde bagepulver, 2 teskefulde salt, 2 spiseskefulde Fiber Husk (loppefrøskaller), 140 gram havreklid 20 gram sesamfrø, timian og en lille dåse koncentreret tomatpure.

Rør dejen sammen og lad den hvile ca. 10 minutter, mens ovnen varmer op til 175 grader.

Form 8 boller og tryk dem lidt flade mellem to stykker bagepapir. Bag dem 24 minutter og lad dem køle godt af. Hvis du bruger dem varme, kan de godt være lidt klæge indeni - men ikke hvis de køler lidt af.

Burgerbollerne er fryseegnede. Jeg fryser dem i små pakker, så man kun tør det antal op, man skal bruge.

*

Rugbrøds chips

Sprøde & lækre rugbrødschips.

Det er super nemt at lave rugbrødschips. Og du bestemmer selv, hvor fede og hvor salte, de skal være.

Vi havde kun helt friskt rugbrød, men det gik alligevel. Det er bare sværere at skære det ud i ultra tynde skiver. Lidt tørt rugbrød er mere velegnet. Jeg kan bedst lide det med mange kerner, det er sundere og giver en god smag.

Læg rugbrødsskiverne på en plade med bagepapir. Du kan vælge at pensle dem med olivenolie, spraye dem med smørspray eller olie - eller at bage dem uden at tilsætte fedtstof.

Salt med enten fint salt, groft flagesalt - eller slet ikke. Det er op til dig, hvad du bedst kan lide.

Bag rugbrødsskiverne i 15-17 minutter på 200 grader, til de er spøde. Lad dem køle af og knæk eller skær dem i mindre stykker.

De er lækre i sig selv og smager fantastisk til ost.

Groft rugbrød med kerner bliver til lækre rugbrødschips.

*

Lune morgenboller  

Morgenbollerne er super nemme - og ret populære!

De her boller er de eneste, jeg gider bage - og derfor også de eneste, jeg er god til ;-) De udmærker sig ved at være koldhævede, dvs. at man ikke skal være hjemme og vente på, dejen hæver, slås ned, efterhæver osv. i timevis. Man rører dem sammen, sætter dejen i køleskab om natten og bager dem næste morgen, mens man er i bad. 

Jeg spiser dem sjældent selv, men min familie og mine kolleger sætter pris på dem. Efter jeg har lagt min livsstil om, er det minimalt, hvad jeg spiser af hvidt brød. Men ind imellem smager jeg på dem, og de ER lækre ;-)

Opskriften herunder kan varieres i det uendelige. Det er som altid hos os efter 'Vis mig dit køleskab' modellen: Brug den grøntsag eller frugt, du har, til at give bollerne fugt. Tag den type yoghurt, skyr, A38 du har i dag. Brug nødder i stedet for kerner. Eller kikærter, soltørrede tomater eller rødbede, hvis de skal bruges som madbrød.

Sådan gør du:

Opløs ca. 15 g gær i ½ liter koldt vand.

Tilsæt 1 spiseskefuld salt, 1 spiseskefuld flydende honning og 2 spiseskefulde olivenolie

Dernæst 1 revet gulerod (eller squash/æble, pære), 1 skvæt yoghurt eller lign., ca. 1 dl kerner, fx solsikke, græskar, hørfrø og chiafrø. 

Tilsæt 600 gram hvedemel, bedst med Tipo 00 /Manitoba mel eller et mix af ¼ fuldkornsmel/grahamsmel og ¾ hvedemel.

Rør dejen godt sammen, dæk den med film og sæt den køligt natten over i skur/køleskab/kælder alt efter årstiden/hvad du har.

Rør dejen en lille omgang med en ske, inden du sætter den af i smurte muffinforme eller på bagepapir. Formene gør dem mindre flade. Jeg sprayer formene med lidt smørspray.

Bag bollerne ca. 23 minutter ved 200 grader midt i en varmluftsovn. Lad dem køle et minuts tid, inden du vipper dem ud af formene og lægger dem til afkøling på en rist.

Frys dem I ikke spiser samme dag eller lægger i en pose til dagen efter.

Hvis du har glemt at tage boller ud til næste morgen, så tø dem op i mikroovnen 1 minut og lade dem køle lidt af på en rist/brødristeren.

Bon appetit! 

Det tager ikke mere end 10 minutter aftenen før og 10 minutter næste morgen at forkæle familien med nybagte boller.

Også madbrød...

Hvis man river frisk rødbede i dejen, ligner den næsten candyfloss!

De bagte rødbedeboller er især gode som madbrød.

*

Kernesundt knækbrød

 

Det hjemmebagte knækbrød smager næsten alt for godt!

Når du trænger til et lille mellemmåltid, er et stykke hjemmebagt kerneknækbrød sagen. Glem alt om pålæg. Det smager som slik i sig selv.

1 dl hørfrø

1 dl græskarkerner

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkefrø

1 dl havregryn

3,5 dl mel

2 dl vand

1,5 dl olie

1 tsk bagepulver

2 tsk salt

Det hele blandes i en skål, røres sammen og deles i 2 portioner, der lægges ud på hver sin bageplade på bagepapir. Læg et stykke bagepapir over den ene portion og tryk og rul den flad med en kagerulle ovenpå bagepapiret. Gentag processen med den anden portion.

Rul riller i hver plade knækbrød med en pizzaslicer eller lign., så der bliver ca 16 stykker på hver plade.

Sæt det i ovnen og bag det på 200 grader i 17-20 minutter til det er gyldent.

Knækbrødsdejen trykkes og rulles ud mellem to stykker bagepapir, og stykkerne markeres med en kniv eller pizzaslicer.

*

Stenalderbrød

Jeg fryser 2/3 af hvert brød, for det mætter så godt, at jeg kun kan spise få skiver.

Stenalderbrød er en vigtig grundsten i min kostplan. Det mætter nemlig helt utroligt godt.

Jeg køber som regel en færdig blanding og bager det efter opskriften på posen. Det er super nemt, og det smager rigtig godt - også uden pålæg. 

Du kan også nemt selv lave brødet: Pisk 4 æg sammen med 1-2 teskefulde salt og en halv dl olie. Tilsæt 100 gram sesamfrø, 100 gram hørfrø, 150 gram græskarkerner, 100 gram solsikkekerner og 150 gram hakkede mandler. Bag det i en form på 160 grader i en time.

Æggene er selvfølgelig økologiske fra fritgående høns på landet!

Når brødet er bagt, deler jeg det i 3 og fryser to af stykkerne. Jeg opbevarer det stykke brød, jeg har i gang i køleskab, da det indeholder meget æg.

Jeg bekender mig ikke til nogen bestemt kur, men jeg er inspireret af både paleo, lchf, keto kuren m.fl. Læs fx mere om stenalderkost på linket her.

Det er lidt forskelligt, hvor meget æg og olie, der skal i fra blanding til blanding. Men resultatet bliver altid godt.