Grønkålssuppe

Grønkålssuppe med linser.

I min mands barndomshjem var der tradition for, at når de fik grønkålssuppe, var der pandekager til dessert. Siden har han elsket grønkålssuppe. Det er forbundet med hyggelige minder. 

Pandekagerne får han ikke af mig, men grønkålssuppen - gerne! Og for hans skyld blender jeg den ikke, som jeg ellers ynder at gøre med de fleste supper. Den her skal være, som farmor lavede den. Næsten da..

Det er en klassisk, mild suppe - og ret mættende, fordi jeg har tilføjet grønne linser...

Sådan gør du:

Rens og hak en stor pastinak, to store gulerødder, en porre - hak bare toppen med - og to store raja-kartofler. Svits grøntsagerne i bunden af en stor gryde, tilsæt 100 gram udblødte grønne linser, salt og peber, en liter vand og to terninger hønsebouillon. Når suppen koger tilsættes en halv pose vasket og skyllet grønkål. Lad suppen simre i 20-25 minutter, til grøntsagsternene er kogt bløde men ikke udkogte.

Server suppen med en skive groft brød til.

I denne portion var der nok til to personer i to dage. Inden jeg satte suppen på køl til dagen efter, blendede jeg den. Det gør den mere interessant dagen efter.

Den blendede suppe er også fryseegnet.

Du kan sagtens bruge de grøntsager, du nu har i køleskabet i dag i suppen.

Jeg blendede kun grønkålssuppen let - det er en smagssag, hvordan man vil have den.

*

Jordskokkesuppe

Det er en fornøjelse at lave suppe udelukkende af rene, lækre råvarer, som der skal i jordskokkesuppen her. Jeg var så heldig at få en stor pose nyopgravede jordskokker af en kollega. 900 gram vejede de, inden de blev skrællet. Det var nok til, at jeg brugte en af dem til jordskokke chips (se opskriften under Grønt), der bruges til at pynte suppen og give den lidt knas på toppen.

De andre skrællede jeg for at få dem helt rene. De var store nok til, at klare det. Med de små bliver der nogle gange næsten ingenting tilbage.

Sådan gør du:

Børst eller skræl jordskokkerne og hak dem i tern. Giv dem lidt citronsaft, så de ikke bliver brune. Det giver også en god smag.

Rens og snit en porre, 2 fed hvidløg og en pastinak.

Svits grøntsagerne i olivenolie eller smør i en stor gryde. Krydr med salt og peber og tilsæt 1 terning hønsebouillon og 8 dl vand. Læg en kvist frisk timian i suppen og lad den simre ved svag varme i 20-25 minutter.

Tag timiankvisten op, tilsæt evt. lidt fløde og lad det koge op, inden du blender suppen godt.

Pynt hver portion med en kvist spiseligt grønt og lidt jordskokke chips (se opskriften under Grønt) og server suppen med et stykke brød til.

Det er lækre råvarer, der kommer i suppen.

*

Rødbedesuppe

Varm rødbedesuppe til en kold tid!

Denne flotte og stærke rødbedesuppe var egentlig det, der gav mig den allerførste ide til at blogge. For da jeg havde 'opfundet' den, syntes jeg, den var så smuk, at jeg ville vise den på Facebook. Og så kom der ellers rigtig mange likes!

Den er både sund, nem at lave og super lækker. Sådan gør du:

Rengør 2 store rødbeder, en hel porre, et fed hvidløg, 1/3 selleri (eller to pastinakker/persillerod) og 2 store gulerødder.

Skær det hele i tern og svits det i olivenolie i en stor jerngryde. Først porre & hvidløg, og dernæst de øvrige ingredienser. Tilsæt salt & peber og hæld 1-1,5 liter bouillon over. Hvis du har en fond fra en anden dag, giver det en virkelig god suppe. Her brugte jeg en fond af nogle stegeben.

Lad en hel chilipeber, en kvist timian og en kvist basilikum simre med suppen i ca 25 minutter. Hvis du ikke vil have suppen stærk, så undlad chilien.

Tag chili & krydderurter op og blend suppen i gryden med en stavblender.

Server suppen rygende varm med en lille klat creme friache & et stykke lunt naanbrød.

Suppen er absolut frysegnet, så lav bare en stor portion og frys det ned i passende portioner.

Der er omtrent det samme i rødbedesuppe som i almindelig grøntsagssuppe. Rødbederne farver og smager bare meget igennem.

*

Hjemmelavet tomatsuppe

Hjemmelavet tomatsuppe er bare det bedste...

Det er nu, tomaterne er modne og kan høstes i store mængder - eller købes for en slik langs vejkanten. Jeg købte tre poser til 10 kr. stykket, det gav 1,5 kilo - nok til en god, stor portion suppe.

Sådan gør du:

Snit alle grøntsagerne først, så de er klar til at komme i gryden hurtigt efter hinanden. 

Start med at skylle og svitse 100 gram røde linser i olivenolie i bunden af en stor jerngryde. De jævner suppen en smule og smagen passer perfekt til tomat.

Tilsæt et fed finthakket hvidløg sammen med en stor, fintsnittet porre og lad det svitse med. Dernæst en stor pastinak i tern. Skru lidt ned, så det ikke brænder på. Krydr nu med salt, peber og paprika. Hvis du vil have stuppen stærk, så tilsæt en lille, fintsnittet chilli. 

Tilsæt nu tomaterne. Disse her var lidt store, dem skar jeg i kvarte og skar det senede ved stilken fra. Jeg flår dem ikke, for det er i skallen de fleste vitaminer sidder - og også den gode smag. I stedet blender jeg suppen til sidst.

En liter god bouillon tilsættes, når tomaterne har kogt lidt og safter. Jeg brugte oksebouillon, det er lidt en smags sag, om man bedst kan lide hønse-, okse-, eller grøntsagsbouillon.

Til sidst kommer et par små dåser koncentreret tomatpure i suppen sammen med saften af en halv eller en hel appelsin - det giver en dejlig syrlighed. Læg også gerne en kvist frisk timian og rosmarin i gryden.

Lad suppen simre en halv time, tag krydderkvistene op og blend suppen med en stavblender. Server den varm med en klat creme fraiche og lidt spiseligt grønt.

Tilberedning af tomatsuppe er et lille orgie af gode råvarer!

*

Karrysuppe

i en fart

Nem karrysuppe...

Take one:

Jeg faldt for varedeklarationen på Karolines karrysuppe, sidst jeg var en tur i Brugsen. For se bare: Den er lige til at hælde op og varme, og den er ikke spor fed! En liter for 29 kroner - det er ikke dyrt!

Jeg fulgte anvisningerne på pakken og forbedrede suppen lidt. Jeg tøede et kyllingebryst op - jeg fryser altid det kød, jeg får til overs. Og enkeltfrosne stykker kyllingebryst giver gode muligheder: Du kan tø 1, 2 eller flere stykker op, alt efter hvad du skal bruge. 

Jeg brunede lidt mango karry i olivenolie i bunden af en jerngryde, svitsede et stykke fintsnittet porre oveni, og tilsatte det optøede kyllingebryst, som jeg havde skåret i forholdsvis små tern.

Jeg tilføljede også lige et par skiver frisk chilli fra den chilliplante, jeg købte i sidste uge samt lidt citronsaft

Efter et minuts tid hældte jeg den færdige karrysuppe over, og lidt efter tilsatte jeg et stort æble i tern og lod det hele simre i ca. 5 minutter.

Suppen blev pyntet med lidt grønt og en blomst fra mit krydderurtebed: Bredbladet persille, en lille kvist timian og en blomst af tallerkensmækker. Desuden en teskefuld creme fraiche og et lille drys hakkede hasselnødder på toppen.

Dertil et hjemmebagt stykke madbrød med indbagt rød peber.

Det smagte godt. Men næste gang vil jeg nok hellere lave suppen fra bunden på en god bouillon. Hvis man alligevel skal tilberede og forbedre, som jeg gjorde her, er der ikke ret mange minutters ekstra arbejde i at lave hele suppen selv. Det vender jeg tlbage til. Det du kan glæde dig til er altså: Karrysuppe, take two ;-)

Den færdiggkøbte suppe er ikke spor fed!

*

Avocadosuppe

Kold avocadosuppe på en varm sommeraften...

Skræl 2 store eller 3 små modne avocados og befri dem for sten.

Læg dem op i en blender sammen med 1 liter af din yndlings bouillon.

Blend og tilsæt 3-4 spiseskefulde creme fraiche 9%, et par skefulde citronsaft - og lidt chilli hvis du vil give suppen kant.

Blend igen og smag evt. til med salt & peber.

Nu kan suppen serveres varm med en klat creme fraiche og et drys persille. Eller køl den ned / gem den til dagen efter, og server den kold.

Her er den drysset med rugbrødskrymmel: Tør et par tynde skiver rugbrød et døgns tid. (husk at skærme det af for insekter). Eller rist det tørt på brødrister eller i ovnen og skær det i små tern.

Suppen er let at lave - og kan spises både kold og varm.

*

Hot hokkaidosuppe

Hokkaidosuppe er en af mine favoritter. Den mætter og smager rigtig godt!

Det er let at lave en super lækker grøntsagssuppe. Min favorit er med hokkaido-græskar. Lav en stor grydefuld og frys det ned i mindre portioner.

Del et hokkaido græskar i fire, skrab kernerne ud og skær skrællen af.

Skær de rensede stykker i tern.

Snit en stor porre, et fed hvidløg, to skrællede pastinakker og to gulerødder.

Svits det i olivenolie i en stor gryde. Først hvidløg og porre, dernæst gulerødder & pastinakker, til sidst hokkaido ternene.

Drys det med salt, peber, paprika og chilli.

Tilsæt en liter grøntsagsbouillon eller en rest suppe, hvis du har det.

I denne suppe tilsatte jeg desuden 3/4 brik purerede tomater, fordi jeg havde en rest fra dagen før. Det blev rigtig godt!

Lad det hele simre i 20-30 minutter til grøntsagerne er møre.

Tag gryden af kogepladen og blend suppen med en stavblender.

Serveres rygende varm - evt. pyntet med en klat creme fraiche og lidt grønt.

Denne hokkaidosuppe fik et strejf af tomat....