Hjemmelavet tomatsuppe

Hjemmelavet tomatsuppe er bare det bedste...

Det er nu, tomaterne er modne og kan høstes i store mængder - eller købes for en slik langs vejkanten. Jeg købte tre poser til 10 kr. stykket, det gav 1,5 kilo - nok til en god, stor portion suppe.

Sådan gør du:

Snit alle grøntsagerne først, så de er klar til at komme i gryden hurtigt efter hinanden. 

Start med at skylle og svitse 100 gram røde linser i olivenolie i bunden af en stor jerngryde. De jævner suppen en smule og smagen passer perfekt til tomat.

Tilsæt et fed finthakket hvidløg sammen med en stor, fintsnittet porre og lad det svitse med. Dernæst en stor pastinak i tern. Skru lidt ned, så det ikke brænder på. Krydr nu med salt, peber og paprika. Hvis du vil have stuppen stærk, så tilsæt en lille, fintsnittet chilli. 

Tilsæt nu tomaterne. Disse her var lidt store, dem skar jeg i kvarte og skar det senede ved stilken fra. Jeg flår dem ikke, for det er i skallen de fleste vitaminer sidder - og også den gode smag. I stedet blender jeg suppen til sidst.

En liter god bouillon tilsættes, når tomaterne har kogt lidt og safter. Jeg brugte oksebouillon, det er lidt en smags sag, om man bedst kan lide hønse-, okse-, eller grøntsagsbouillon.

Til sidst kommer et par små dåser koncentreret tomatpure i suppen sammen med saften af en halv eller en hel appelsin - det giver en dejlig syrlighed. Læg også gerne en kvist frisk timian og rosmarin i gryden.

Lad suppen simre en halv time, tag krydderkvistene op og blend suppen med en stavblender. Server den varm med en klat creme fraiche og lidt spiseligt grønt.

Tilberedning af tomatsuppe er et lille orgie af gode råvarer!

*

Karrysuppe

i en fart

Nem karrysuppe...

Take one:

Jeg faldt for varedeklarationen på Karolines karrysuppe, sidst jeg var en tur i Brugsen. For se bare: Den er lige til at hælde op og varme, og den er ikke spor fed! En liter for 29 kroner - det er ikke dyrt!

Jeg fulgte anvisningerne på pakken og forbedrede suppen lidt. Jeg tøede et kyllingebryst op - jeg fryser altid det kød, jeg får til overs. Og enkeltfrosne stykker kyllingebryst giver gode muligheder: Du kan tø 1, 2 eller flere stykker op, alt efter hvad du skal bruge. 

Jeg brunede lidt mango karry i olivenolie i bunden af en jerngryde, svitsede et stykke fintsnittet porre oveni, og tilsatte det optøede kyllingebryst, som jeg havde skåret i forholdsvis små tern.

Jeg tilføljede også lige et par skiver frisk chilli fra den chilliplante, jeg købte i sidste uge samt lidt citronsaft

Efter et minuts tid hældte jeg den færdige karrysuppe over, og lidt efter tilsatte jeg et stort æble i tern og lod det hele simre i ca. 5 minutter.

Suppen blev pyntet med lidt grønt og en blomst fra mit krydderurtebed: Bredbladet persille, en lille kvist timian og en blomst af tallerkensmækker. Desuden en teskefuld creme fraiche og et lille drys hakkede hasselnødder på toppen.

Dertil et hjemmebagt stykke madbrød med indbagt rød peber.

Det smagte godt. Men næste gang vil jeg nok hellere lave suppen fra bunden på en god bouillon. Hvis man alligevel skal tilberede og forbedre, som jeg gjorde her, er der ikke ret mange minutters ekstra arbejde i at lave hele suppen selv. Det vender jeg tlbage til. Det du kan glæde dig til er altså: Karrysuppe, take two ;-)

Den færdiggkøbte suppe er ikke spor fed!

*

Kold avocadosuppe på en varm sommeraften...

Avocadosuppe

Skræl 2 store eller 3 små modne avocados og befri dem for sten.

Læg dem op i en blender sammen med 1 liter af din yndlings bouillon.

Blend og tilsæt 3-4 spiseskefulde creme fraiche 9%, et par skefulde citronsaft - og lidt chilli hvis du vil give suppen kant.

Blend igen og smag evt. til med salt & peber.

Nu kan suppen serveres varm med en klat creme fraiche og et drys persille. Eller køl den ned / gem den til dagen efter, og server den kold.

Her er den drysset med rugbrødskrymmel: Tør et par tynde skiver rugbrød et døgns tid. (husk at skærme det af for insekter). Eller rist det tørt på brødrister eller i ovnen og skær det i små tern.

Suppen er let at lave - og kan spises både kold og varm.

*

Hokkaidosuppe er en af mine favoritter. Den mætter og smager rigtig godt!

Hot hokkaidosuppe

Det er let at lave en super lækker grøntsagssuppe. Min favorit er med hokkaido-græskar. Lav en stor grydefuld og frys det ned i mindre portioner.

Del et hokkaido græskar i fire, skrab kernerne ud og skær skrællen af.

Skær de rensede stykker i tern.

Snit en stor porre, et fed hvidløg, to skrællede pastinakker og to gulerødder.

Svits det i olivenolie i en stor gryde. Først hvidløg og porre, dernæst gulerødder & pastinakker, til sidst hokkaido ternene.

Drys det med salt, peber, paprika og chilli.

Tilsæt en liter grøntsagsbouillon eller en rest suppe, hvis du har det.

I denne suppe tilsatte jeg desuden 3/4 brik purerede tomater, fordi jeg havde en rest fra dagen før. Det blev rigtig godt!

Lad det hele simre i 20-30 minutter til grøntsagerne er møre.

Tag gryden af kogepladen og blend suppen med en stavblender.

Serveres rygende varm - evt. pyntet med en klat creme fraiche og lidt grønt.

Denne hokkaidosuppe fik et strejf af tomat....