Tomatsuppe

ren retro på dåse

Jeg overgiver mig - den ER smuk!

Jeg blev syg og mistede appetitten. Det eneste jeg havde lyst til var tomatsuppe fra dåse. Jeg tror, det er fordi, det minder mig om min tidlige ungdom, hvor det tit var det, jeg tyede til, når jeg bare skulle have noget mad i en fart. Vel at mærke mad, der ikke feder. Det gør sådan en dåse Heinz tomatsuppe nemlig ikke. Læs engang varedeklarationen. Selvom du spiser hele dåsen alene, får du kun lidt over 200 kalorier og næsten ingen kulhydrater. Der er og bliver god slankemad! Og så koster den cirka 10 kroner!

Jeg overgiver mig: Det smagte godt, og jeg blev mæt.

Server den fx med en skive tørristet brød til..

Heldigvis har de ikke lavet om på etiketten!

*

Gazpacho

Iskold gazpacho på en varm dag!

Jeg havde helt glemt gazpacho! Det skal vist være varmt som nu, før behovet for en iskold, blendet tomatsuppe opstår. Men Gud hvor er det godt! Og nemt...

Sådan gør du:

Skyl og hak ca. 500 gram friske, modne tomater, 3/4 agurk, 1 rød peberfrugt, 1 fed hvidløg og 1 lille chilifrugt. Læg det hele op i en foodprocessor og blend det sammen. Smag til med saften af 1/2 citron, 1 skefuld olivenolie, et drys sort peber og 1 tsk. salt og stil suppen køligt i mindst et par timer, så den træker smag.

Server den iskolde suppe med en skive tørristet brød eller brodcroutoner, hakket agurk og din yndlingskrydderurt. Her er det frisk basilikum. Persille klæder også suppen godt. 

Ingen vand - kun lækre, blendede grøntsager!

*

Spicy gulerodssuppe

Gulerodssuppe med perlebyg og hjemmebagt brød.

Selvfølgelig kan man lave suppe på gulerødder. Jeg lod mig inspirere af en opskrift fra Hjerteforeningen, og suppen blev ret god.

Sådan gør du:

Du skal bruge: 600 gram gulerødder, 1 løg, 1 porre, 1 rød peberfrugt, 2 fed hvidløg, 2 cm friskrevet ingefær, 1 lille tørret chili, en stængel citrongræs og 1 dl perlebyg samt lidt olivenolie og 1 liter bouillon. 

Kog 1 dl perlebyg og rens og snit grøntsagerne.

Svits først løg, porre, hvidløg, citrongræs, ingefær og chili i olivenolie i bunden af en stor gryde. Tilsæt gulerødder i tern og snittet peberfrugt, og lad det svitse med et minut, inden du tilsætter ca. 1 liter god bouillon. Jeg brugte en kombi af grøntsags- og hønse- bouillon.  

Bring suppen i kog, skru ned og lad den simre under låg i ca. 20 minutter. Blend suppen med en stavblender, smag den til med salt og peber og server den med en skefuld perlebyg i tallerkenen og en skive godt brød til.

Hvis suppen er blevet stærk, er det nemt at mildne den med 1 tsk. creme fraiche. Den lillebitte chili, jeg brugte, var nok til at den her suppe blev ret hot. 

Næste gang: Vil jeg nok tilføje en pastinak eller persillerod til ingredienserne, det giver lidt naturlig kraft til suppen. Det kunne også være interessant at runde den af med lidt kokosmælk i stedet for at mildne med creme fraiche. Så bliver den nok lidt thai-agtig i smagen.

Lækre ingredienser i en enkel suppe.

*

Karrysuppe

Hjemmelavet karrysuppe - efter kokkens humør.

Jeg ved simpelthen ikke, hvorfor man ikke får ret meget karrysuppe i Danmark! Første gang jeg smagte det var på en kold vinterdag i Prag - og det var uforglemmeligt!

Alligevel er det først nu, jeg har fået lavet min egen karrysuppe. Bedre sent end aldrig!

Sådan gør du:

Gør grøntsager og kyllingekød klar. Jeg brugte 2 fed hvidløg, 1 porre, 1 løg, 2 gulerødder, 1 pastinak, lidt ingefær, 1 tørret chili, 2 æbler og 1 lille dåse bambusskud. Desuden 2 stykker kyllingebryst, 2 slags karry, 2 bouillontern, 1 dåse kokosmælk og et par blade salvie.

Svits de snittede grøntsager i olivenolie i en stor gryde og tilsæt 1 spsk. mango karry og 1 spsk. madras karry. Jeg bruger 2 slags karry, fordi det giver flere smagsnuancer, men det er ikke et must.

Når det har taget lidt farve, tilsættes kyllingekødet, der er skåret i tern. Efter et par minutter tilsættes 1 liter bouillon og 1 dåse kokosmælk, evt. light.  Lad det simre under låg i 20-25 minutter. Jævn evt. suppen med lidt maizenamel - eller blend suppen.

Server suppen varm pyntet med lidt grønt på og stykke godt brød til. Det smager så englene synger!

Hvis du vil have suppen mindre stærk, kan du undlade chili og/eller bruge mindre karry.

Retten er fryseegnet.

Grøntsager, kylling, krydderier og lidt grønt.

*

Nem og hurtig

Thaisuppe

Hjemmelavet thaisuppe med kyllingebryst - pyntet med mynte

I går kastede jeg mig ud i min første thaisuppe. Jeg er helt vild med thaisuppe på restaurant, men jeg har en mistanke om, det er så fedt, at man ligeså godt kunne sidde og lappe piskefløde i sig.

Derfor lavede jeg en variant på en god grundsuppe af grøntsager, tilsatte kyllingebryst og brugte kokosmælk light. På den måde bliver suppen ikke så fed - men stadig meget lækker.

Sådan gør du:

Hak et fed hvidløg, en porre, et lille løg og en lille tørret chilipeber. Riv ca. 1 cm frisk ingefær. Skær to stykker kyllingebryst i tern, og hak en stor pastinak, en portobellosvamp og et par gulerødder.

Svits først hvidløg, porre, løg, chili og ingefær i olivenolie i bunden af en stor gryde. Tilsæt kyllingebryst i tern, lidt salt og en teskefuld rød karrypasta og lad det svitse med. Til sidst tilføjer du pastinak, gulerødder og svampen og lader det simre med et par minutter. Smid et par kviste frisk mynte og evt. lidt salvie i.

Hæld det hele over med en liter hønse- eller grøntsagsbouillon og tilsæt en dåse kokosmælk light. Læg låg på og lad suppen simre under låg i mindst 20 minutter. Smag til med salt og lidt citronsaft, inden den serveres.

Jeg havde tænkt mig at blende suppen, men da min mand bedst kan lide supper, der ikke er blendede, spiste vi den som den var - og den var stærk og god!

Vi spiste cirka halvdelen af portionen med en lille skefuld couscous og naanbrød til. Den anden halvdel blendede jeg, inden jeg frøs det ned - og smagte lige på det. Jeg vil faktisk anbefale, at man blender suppen, da smagen fra råvarerne fordeler sig bedre på den måde.

Næste gang vil jeg prøve at lave suppen på gammeldags og mere besværlig maner: Ved at koge en kylling med suppeurter, blende og krydre suppen og drysse det kogte kyllingekød ovenpå. På den måde bliver suppen meget kraftig - det tror jeg vil være ekstra godt!

Man kan også krydre med kanel, vanille og koriander. Det prøver jeg næste gang ;-)

Denne thaisuppe er lavet på en klassisk grundsuppe. Den er faktisk allerbedst i blendet tilstand.

*

Rød linsesuppe

Rød linsesuppe - her pyntet med persille, havtorn og creme fraiche.

Så snart vejret bliver lidt efterårsagtigt, får jeg lyst til suppe. Og den røde linsesuppe er en af mine favoritter. Den er sund og meget let at lave:

Svits 100 gram røde linser i olivenolie i bunden af en stor gryde. Tilsæt de fintsnittede grøntsager. Jeg bruger 1 fed hvidløg, 1 løg, 1 porre, 1 pastinak og 2 gulerødder. Det er som altid lidt op til kokkens humør og hvad man har i køleskabet. 

Når det har taget lidt farve, tilsættes 1 liter hønse- eller grøntsagsbouillon, 1 dåse hakkede/flåede tomater og to laurbærblade og evt. et par kviste krydderurter - jeg brugte frisk salvie. Lad suppen simre under låg i 20-30 minutter. 

Tag laurbærbladene op, smag til med salt & peber og tilsæt saften af en appelsin. Blend suppen og server den med dit yndlingsbrød til.

Pynt evt. hver portion med en klat creme fraiche, og lidt kryddergrønt.

Jeg havde lidt bær af havtorn i fryseren - de passer fantastisk til i smagen. Jeg tror faktisk, at 5-10 bær af havtorn vil kunne erstatte appelsinen i suppen - eller forstærke den syrlige smag. Havtorn kan høstes ved kysterne om efteråret.

Der bliver ca. 6 portioner suppe af råvarerne her. Retten er meget fryseegnet.

Ingredienserne i rød linsesuppe.

Suppen bobler af vitaminer...

*

Grøn aspargessuppe

Suppe af grønne asparges er en delikatesse.

Når snakken falder på aspargessuppe, tænker de fleste på en suppe af hvide asparges. Jeg kan bedre lide de grønne, de har både mere bid og smag, synes jeg. Og selvfølgelig kan man også lave suppe af dem.

Sådan gør du:

Skyl et stort bundt grønne asparges - cirka 20 stk. - bræk den træagtige ende af og snit dem i mindre stykker.

Hak de øvrige ingredienser: 1 fed hvidløg eller 1/2 mini-hvidløg, 1 pastinak og 10 cm porre.

Svits det i olivenolie i bunden af en gryde, tilsæt aspargessnitterne og evt. lidt ramsløg, hvis du har, samt lidt saft af en frisk citron og 1 teskefuld salt.

Tilsæt ca. 1/2 liter vand og en bouillonterning - jeg foretrækker hønsebouillon.

Lad det simre under låg i ca. 10-15 minutter, til grøntsagerne er møre og kan blendes.

Blend suppen med et par skefulde creme fraiche og smag til med salt.

Server den med en klat creme fraiche, et drys persille og lidt krymmel fx af ristet rugbrød. 

*

Grønkålssuppe

Grønkålssuppe med linser.

I min mands barndomshjem var der tradition for, at når de fik grønkålssuppe, var der pandekager til dessert. Siden har han elsket grønkålssuppe. Det er forbundet med hyggelige minder. 

Pandekagerne får han ikke af mig, men grønkålssuppen - gerne! Og for hans skyld blender jeg den ikke, som jeg ellers ynder at gøre med de fleste supper. Den her skal være, som farmor lavede den. Næsten da..

Det er en klassisk, mild suppe - og ret mættende, fordi jeg har tilføjet grønne linser...

Sådan gør du:

Rens og hak en stor pastinak, to store gulerødder, en porre - hak bare toppen med - og to store raja-kartofler. Svits grøntsagerne i bunden af en stor gryde, tilsæt 100 gram udblødte grønne linser, salt og peber, en liter vand og to terninger hønsebouillon. Når suppen koger tilsættes en halv pose vasket og skyllet grønkål. Lad suppen simre i 20-25 minutter, til grøntsagsternene er kogt bløde men ikke udkogte. Smag evt. til med salt.

Server suppen med en skive groft brød til.

I denne portion var der nok til to personer i to dage. Inden jeg satte suppen på køl til dagen efter, blendede jeg den. Det gør den mere interessant dagen efter.

Den blendede suppe er også fryseegnet.

Du kan sagtens bruge de grøntsager, du nu har i køleskabet i dag i suppen.

Jeg blendede kun grønkålssuppen let - det er en smagssag, hvordan man vil have den.

*

Jordskokkesuppe

Det er en fornøjelse at lave suppe udelukkende af rene, lækre råvarer, som der skal i jordskokkesuppen her. Jeg var så heldig at få en stor pose nyopgravede jordskokker af en kollega. 900 gram vejede de, inden de blev skrællet. Det var nok til, at jeg brugte en af dem til jordskokke chips (se opskriften under Grønt), der bruges til at pynte suppen og give den lidt knas på toppen.

De andre skrællede jeg for at få dem helt rene. De var store nok til, at klare det. Med de små bliver der nogle gange næsten ingenting tilbage.

Sådan gør du:

Børst eller skræl jordskokkerne og hak dem i tern. Giv dem lidt citronsaft, så de ikke bliver brune. Det giver også en god smag.

Rens og snit en porre, 2 fed hvidløg og en pastinak.

Svits grøntsagerne i olivenolie eller smør i en stor gryde. Krydr med salt og peber og tilsæt 1 terning hønsebouillon og 8 dl vand. Læg en kvist frisk timian i suppen og lad den simre ved svag varme i 20-25 minutter.

Tag timiankvisten op, tilsæt evt. lidt fløde og lad det koge op, inden du blender suppen godt.

Pynt hver portion med en kvist spiseligt grønt og lidt jordskokke chips (se opskriften under Grønt) og server suppen med et stykke brød til.

Det er lækre råvarer, der kommer i suppen.

*

Rødbedesuppe

Varm rødbedesuppe til en kold tid!

Denne flotte og stærke rødbedesuppe var egentlig det, der gav mig den allerførste ide til at blogge. For da jeg havde 'opfundet' den, syntes jeg, den var så smuk, at jeg ville vise den på Facebook. Og så kom der ellers rigtig mange likes!

Den er både sund, nem at lave og super lækker. Sådan gør du:

Rengør 2 store rødbeder, en hel porre, et fed hvidløg, 1/3 selleri (eller to pastinakker/persillerod) og 2 store gulerødder.

Skær det hele i tern og svits det i olivenolie i en stor jerngryde. Først porre & hvidløg, og dernæst de øvrige ingredienser. Tilsæt salt & peber og hæld 1-1,5 liter bouillon over. Hvis du har en fond fra en anden dag, giver det en virkelig god suppe. Her brugte jeg en fond af nogle stegeben.

Lad en hel chilipeber, en kvist timian og en kvist basilikum simre med suppen i ca 25 minutter. Hvis du ikke vil have suppen stærk, så undlad chilien.

Tag chili & krydderurter op og blend suppen i gryden med en stavblender.

Server suppen rygende varm med en lille klat creme friache & et stykke lunt naanbrød.

Suppen er absolut frysegnet, så lav bare en stor portion og frys det ned i passende portioner.

Der er omtrent det samme i rødbedesuppe som i almindelig grøntsagssuppe. Rødbederne farver og smager bare meget igennem.

*

Hjemmelavet tomatsuppe

Hjemmelavet tomatsuppe er bare det bedste...

Det er nu, tomaterne er modne og kan høstes i store mængder - eller købes for en slik langs vejkanten. Jeg købte tre poser til 10 kr. stykket, det gav 1,5 kilo - nok til en god, stor portion suppe.

Sådan gør du:

Snit alle grøntsagerne først, så de er klar til at komme i gryden hurtigt efter hinanden. 

Start med at skylle og svitse 100 gram røde linser i olivenolie i bunden af en stor jerngryde. De jævner suppen en smule og smagen passer perfekt til tomat.

Tilsæt et fed finthakket hvidløg sammen med en stor, fintsnittet porre og lad det svitse med. Dernæst en stor pastinak i tern. Skru lidt ned, så det ikke brænder på. Krydr nu med salt, peber og paprika. Hvis du vil have stuppen stærk, så tilsæt en lille, fintsnittet chilli. 

Tilsæt nu tomaterne. Disse her var lidt store, dem skar jeg i kvarte og skar det senede ved stilken fra. Jeg flår dem ikke, for det er i skallen de fleste vitaminer sidder - og også den gode smag. I stedet blender jeg suppen til sidst.

En liter god bouillon tilsættes, når tomaterne har kogt lidt og safter. Jeg brugte oksebouillon, det er lidt en smags sag, om man bedst kan lide hønse-, okse-, eller grøntsagsbouillon.

Til sidst kommer et par små dåser koncentreret tomatpure i suppen sammen med saften af en halv eller en hel appelsin - det giver en dejlig syrlighed. Læg også gerne en kvist frisk timian og rosmarin i gryden.

Lad suppen simre en halv time, tag krydderkvistene op og blend suppen med en stavblender. Server den varm med en klat creme fraiche og lidt spiseligt grønt.

Tilberedning af tomatsuppe er et lille orgie af gode råvarer!

*

Karrysuppe

i en fart

Nem karrysuppe...

Take one:

Jeg faldt for varedeklarationen på Karolines karrysuppe, sidst jeg var en tur i Brugsen. For se bare: Den er lige til at hælde op og varme, og den er ikke spor fed! En liter for 29 kroner - det er ikke dyrt!

Jeg fulgte anvisningerne på pakken og forbedrede suppen lidt. Jeg tøede et kyllingebryst op - jeg fryser altid det kød, jeg får til overs. Og enkeltfrosne stykker kyllingebryst giver gode muligheder: Du kan tø 1, 2 eller flere stykker op, alt efter hvad du skal bruge. 

Jeg brunede lidt mango karry i olivenolie i bunden af en jerngryde, svitsede et stykke fintsnittet porre oveni, og tilsatte det optøede kyllingebryst, som jeg havde skåret i forholdsvis små tern.

Jeg tilføljede også lige et par skiver frisk chilli fra den chilliplante, jeg købte i sidste uge samt lidt citronsaft

Efter et minuts tid hældte jeg den færdige karrysuppe over, og lidt efter tilsatte jeg et stort æble i tern og lod det hele simre i ca. 5 minutter.

Suppen blev pyntet med lidt grønt og en blomst fra mit krydderurtebed: Bredbladet persille, en lille kvist timian og en blomst af tallerkensmækker. Desuden en teskefuld creme fraiche og et lille drys hakkede hasselnødder på toppen.

Dertil et hjemmebagt stykke madbrød med indbagt rød peber.

Det smagte godt. Men næste gang vil jeg nok hellere lave suppen fra bunden på en god bouillon. Hvis man alligevel skal tilberede og forbedre, som jeg gjorde her, er der ikke ret mange minutters ekstra arbejde i at lave hele suppen selv. Det vender jeg tlbage til. Det du kan glæde dig til er altså: Karrysuppe, take two ;-)

Den færdiggkøbte suppe er ikke spor fed!

*

Avocadosuppe

Kold avocadosuppe på en varm sommeraften...

Skræl 2 store eller 3 små modne avocados og befri dem for sten.

Læg dem op i en blender sammen med 1 liter af din yndlings bouillon.

Blend og tilsæt 3-4 spiseskefulde creme fraiche 9%, et par skefulde citronsaft - og lidt chilli hvis du vil give suppen kant.

Blend igen og smag evt. til med salt & peber.

Nu kan suppen serveres varm med en klat creme fraiche og et drys persille. Eller køl den ned / gem den til dagen efter, og server den kold.

Her er den drysset med rugbrødskrymmel: Tør et par tynde skiver rugbrød et døgns tid. (husk at skærme det af for insekter). Eller rist det tørt på brødrister eller i ovnen og skær det i små tern.

Suppen er let at lave - og kan spises både kold og varm.

*

Hot hokkaidosuppe

Hokkaidosuppe er en af mine favoritter. Den mætter og smager rigtig godt!

Det er let at lave en super lækker grøntsagssuppe. Min favorit er med hokkaido-græskar. Lav en stor grydefuld og frys det ned i mindre portioner.

Del et hokkaido græskar i fire, skrab kernerne ud og skær skrællen af.

Skær de rensede stykker i tern.

Snit en stor porre, et fed hvidløg, to skrællede pastinakker og to gulerødder.

Svits det i olivenolie i en stor gryde. Først hvidløg og porre, dernæst gulerødder & pastinakker, til sidst hokkaido ternene.

Drys det med salt, peber, paprika og chilli.

Tilsæt en liter grøntsagsbouillon eller en rest suppe, hvis du har det.

I denne suppe tilsatte jeg desuden 3/4 brik purerede tomater, fordi jeg havde en rest fra dagen før. Det blev rigtig godt!

Lad det hele simre i 20-30 minutter til grøntsagerne er møre.

Tag gryden af kogepladen og blend suppen med en stavblender.

Serveres rygende varm - evt. pyntet med en klat creme fraiche og lidt grønt.

Denne hokkaidosuppe fik et strejf af tomat....