Stenalder müsli

Kerner, kokos og tørrede frugter - det rene nam nam på morgenmaden!

Hvis du gerne vil undgå havregrynene i din müsli, så kan Granola-serien anbefales. Jeg har prøvesmagt varianten med tørrede blåbær, og den er rigtig lækker. 

Jeg bruger den af og til i stedet for almindelig müsli på min morgenfrugt, og blandingen har samme virkning som stenalderbrød: Det smager af mere og mætter i længere tid. Det er også dyrere - i hvert fald målt i gram pr krone. Men man kan næsten ikke spise lige så store portioner af det, som af almindelig müsli. 

Prøv det!

Granola er navnet på en serie palæo morgenmadsdrys.

Varedeklarationen er lige til at blive forelsket i!

*

Dåse-ananas

er ok

Ananas i egen saft feder ikke.

Jeg elsker ananas i min morgenmad! Men ind imellem kan jeg blive træt af at stå og snitte ananas. På visse årstider holder den sig heller ikke særlig godt. Så er dåse-ananas et ok alternativ.

Dem her fra Rema 1000 er billige og feder ikke. Læs engang varedeklarationen. Husk bare at det skal være den type, der er i egn saft. Ikke i sukkerlage! 

Et godt alternativ er også de delvist skrællede, hele ananas, man kan få på visse tider af året. De er dejligt nemme at gå til.

*

Morgenfrugt

En god portion morgenfrugt skal efter min mening bestå af lige dele vådt, blødt og sprødt.

Jeg har spist snittet frugt med müsli og yoghurt/tykmælk til morgenmad de sidste 10 år - mindst. Det giver mig en sund og god start på dagen.

Indtil 2019 spiste jeg også en grovbolle om morgenen. Men i virkeligheden overspiste jeg lidt, så den har jeg droppet. 

Reelt er jeg nemlig ikke mere sulten, når jeg har spist mit frugtmåltid. Det med at spise på forskud virker ikke for mig. Det er fuldstændig ligegyldigt, om jeg har spist den bolle eller ej - jeg bliver alligevel småsulten et par timer efter morgenmaden!

Derfor har jeg nu den vane at få et par skiver stenalderbrød ved 10-11 tiden. Det holder sulten væk indtil frokost ved 13-tiden. På den måde er det let at undgå de farlige mellemmåltider som fx snacks & kage!

Frugten sammensætter jeg efter princippet: Vådt, blødt og sprødt.

Det våde er fx ananas, appelsin, melon, kiwi eller fersken.

Det bløde er altid banan.

Det hårde er typisk æbler eller pærer.

Det giver den bedste sammensætning og ligger bedst i maven. Uden banan bliver jeg fx hurtigere sulten igen. 

Til to personer snitter jeg fx 1 æble, 1 banan og 1 appelsin.

Jeg topper det med en stor skefuld god müsli (der ikke er honningristet eller indeholder chokolade!)

På det hælder jeg ca 1 dl Thiese yoghurt naturel 0,1% eller en anden mager yoghurt.

Pynt evt med et par bær.

 

*

Blødkogt æg

På fridage kan jeg godt lide at få et blødkogt æg om morgenen.

Jeg henter æg på landet, så jeg kan spise dem med god samvittighed.

Jeg koger det ved at hælde spilkogende vand fra elkedlen på og sætte uret på 7 minutter, når ægget skal være blødkogt, og 10 minutter når det skal være hårdkogt.

Når vandet er i kog, skruer jeg så langt ned, at det kun lige bobler under låget.

Til ægget spiser jeg et halvt stykke meget groft rugbrød eller en skive stenalderbrød. Gerne også nogle små, lækre tomater. 

Sundt, nemt & lækkert!

*

Overnight oats

- sund morgenmadpakke

Denne overnight oat er pyntet med frugt og nødder.

Hvis man skal hurtigt ud ad døren om morgenen, er det en god ide at lave en overnight oat. Til en portion bruges:

35 gram havregryn 

10 gram chiafrø

1,5 dl mandelmælk/havremælk/skummetmælk

Bland det i en skål med låg og sæt det i køleskab natten over.

Om morgenen tager du skålen med dig sammen med det, du vil pynte din oat med. Det er fx lækkert med lidt snittet frugt, bær og/eller nødder.

Mandeldrik er lidt af et vidunder-produkt. Og denne her fra Naturli fås i pantflaske og koster kun det halve af den i papkarton.

Bedre varedeklaration skal man lede længe efter, hvis man er på kur!

*

Grapefrugt

Med de rigtige redskaber bliver grapefrugten til mad ;-)

Hvis man har en grapefrugtkniv og en grapefrugtske, bliver den lidt besværlige grapefrugt let tilgængelig. Her er det en rød grapefrugt, jeg lægger under kniven.

1. Skær frugten midt over på tværs af stykkerne.

2. Løsn kødet fra skallen i kanten hele vejen rundt.

3. Skær kødet fri af lamellerne.

4. Spis frugten med din grapefrugtske. 

5. Skrab det sidste af skallen med skeen, som har takker på spidsen.

Da jeg var lille, fik vi sukker ovenpå grapefrugten. Men det er no go! Frugten smager himmelsk, som den er.

Kødet løsnes langs skrællen.

Dernæst langs lamellerne.